© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Rabarber
Al rabarber gegeten?
Ach, die is zo lekker.
Maar dat niet alleen, rabar¬ber is goedkoop (gratis zelfs, als je hem in eigen tuin hebt) en heel
gezond.
RABARBERMOES
750 gram rabarber
2 a 3 el kristalsuiker
kaneelstokje (optioneel)
Trek bij oude rabarber de schil eraf.
Bij jonge is dat niet nodig.
Snij in stukjes en was goed.
Breng in een pan met aanhangend water op een laag vuur aan de kook.
Meng suiker erdoor en evt een kaneelstokje.
Roer regelmatig.
Zodra de stukjes uit elkaar vallen is de moes klaar.
Te dun?
Meng wat aardappelmeel met water en roer dat erdoor.
Neem van het vuur en laat afkoelen.
Serveer als koude tweede groente of als toetje.
Lekker met vanillevla of dikke yoghurt.
Tip: Kook eens wat aardbeien mee, dan wordt de moes mooi roze.
En... het smaakt fantastisch.
.
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
Kropsla met resten van andere groente en een saus van hardgekookte eieren
KROPSLA MET RESTEN VAN ANDERE GROENTE EN EEN SAUS VAN HARDGEKOOKTE EIEREN
2 kroppen sla
overgebleven doperwtjes, capucijners, slabonen of worteltjes
Saus:
2 hardgekookte eieren
peper en zout
mosterd
2 el slaolie
3 el azijn
1 el sojasaus
Wrijf de harde eieren met een vork fijn en vermeng ze met peper, zout en mosterd.
Roer er dan de olie door, daarna de soja en den azijn, des verkiezende ook een theelepeltje
uiensap.
Maak de kropsla schoon, wasch ze eenige malen en sla ze flink droog uit.
Vermeng ze in den slabak met de andere groenteresten en met de saus.
Kanttekening anno 2010: 3 eetlepels azijn is misschien wat veel van het goede.
Begin eens met 2, proef en voeg 'desverkiezende' meer toe als je de saus zuurder wilt..
Barbecuen, als het weer tenminste meezit.
Dus op naar de slager.
Maar vergeet de groenteman niet, want gegrilde groente van de barbecue is ook heel lekker.
GEGRILDE GROENTE VAN DE BARBECUE
1 courgette, in lange plakken van ca 1 cm dik
1 grote aubergine, in ronde schijven van ca 1 cm dik
bos lente-uitjes, ontdaan van worteltjes en lelijk blad
2 rode paprika's, ontdaan van zaadlijsten, in grote stukken olijfolie
2 takjes verse tijm
peper en zout
halve el balsamicoazijn
8 blaadjes verse basilicum
Leg aubergine- en courgetteplakken, lente-uitjes en stukken paprika in ondiepe schaal
met olijfolie met verse tijm.
Laat half uurtje marineren.
Dep droog met keukenpapier en grill gaar en aan beide kanten mooi bruin.
Echte barbecueprofs weten er een mooi ruitpatroon op te toveren.
Let op: lente-uitjes zijn zo klaar, paprika heeft wat meer tijd nodig.
Leg alle groente op een schaal, besprenkel met een goede olijfolie en balsamico azijn.
Kruid met peper en zout en bestrooi met basilicumblaadjes.
Laat de salade iets afkoelen, lauw is hij het lekkerst.
Heerlijk met ciabatta of stokbrood.
Tip: Slecht weer?
Je kunt de groente ook grillen in de grillpan.