© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
voorjaarssalade
Een heerlijk vullend gerecht waarin je niet alleen je overschot aan eieren opmaakt, maar ook
gekookte aardappels van de vorige dag, restjes ontbijtspek of bacon, champignons, stukjes prei,
paprika en selderij die je nog in de koelkast hebt liggen.
BOERENOMELET MET GROENTE
1 el boter of scheut je vloeibare margarine
50 gram spekblokjes of plakjes bacon
1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd
50 gram champignons, in plakjes (optioneel)
100 gram gekookte aardappel, in blokjes
100 gram gesneden groente (bijv soepgroente)
peper, zout, paprikapoeder
1 tl Italiaanse kruiden
4 eieren
2 el melk
Smelt boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin spek of bacon goudbruin.
Voeg ui, aardappelblokjes en champignons toe en bak ze.
Niet te vaak roeren, gun ze de tijd om aan te bakken.
Schep fijngesneden groente erdoor en laat zacht worden.
Breng op smaak met peper en zout.
Houd warm in schaaltje. Klop eieren los met melk. Voeg peper, zout, paprikapoeder en Italiaanse
kruiden toe.
Bak in de koekenpan op rustig vuur omelet aan één kant.
Als de bovenkant bijna droog is, bedek je de ene helft met het groentemengsel en klap je de andere
helft er overheen.
Laat nog even goed doorwarmen.
.
Heerlijk die verse bloemkool, zo van het West-Friese land.
Mooi com¬pact, hagelwit en betaalbaar.
Dit is dé tijd om hem te eten.
BLOEMKOOL MET GEBAKKEN BROODKRUIM
1 bloemkool
zout en versgemalen peper
2 el geraspte belegen kaas
30 gram broodkruim (of paneermeel)
2 el boter
1 teen knoflook, geplet
Warm oven voor op 200 graden. Smelt boter in koekenpan, niet bruin laten worden.
Laat knoflook 5 min meesudderen.
Verwijder knoflook, zet vuur hoog en bak broodkruim mooi goudbruin.
Kruid met peper en zout.
Maak bloemkool schoon, kook hem in ruim water met zout in z'n geheel tot de stronk net gaar is.
Leg in ovenschaal, voeg zo nodig 1 lepel kookvocht toe.
Bestrooi met kaas, laat even smelten in hete oven.
Bedek met dikke laag gebakken broodkruim.
Eenmaal schoongemaakt, kun je Hollandse Nieuwe niet lang meer bewaren.
Vraag de visboer om ze te sealen in een plastic schaaltje en bewaar ze in de koelkast.
Eet ze liefst binnen een dag op.
TARTAAR VAN HARING MET BIET EN APPEL
2 (dubbele) nieuwe haringen
1 kleine rode biet
Halkve friszure appel
2 lente-uitjes
2 el zure room
bosje dille
10 sprieten bieslook
zakje veldsla
Snij biet en appel in piepkleine blokjes. Vermeng met zure room.
Hak dille en bieslook en snij lente-ui in ragfijne ringetjes.
Hou wat achter voor garnering en meng helft door bieten-appelmengsel.
Snij haringen in heel fijne reepjes en roer erdoor.
Breng op smaak met peper.
Vermeng dille, bieslook, lente-ui en veldsla.
Vorm met deze salade een cirkel op elk bordje.
Zet in midden een ronde steker van ca 6 cm doorsnee (of ring van stukje pvc-buis).
Vul op met haringsalade. Garneer met takje dille.
Feestelijk voorgerecht.
Ook heerlijk met een honing- of oogmeloentje.
Watermeloen is niet geschikt.
Galiameloen met rode port MELOEN MET RODE PORT
2 kleine rijpe meloentjes
150 ml rode port
4 mooie plakken serranoham
2 takjes munt
Halveer meloentjes overlangs. Verwijder pitten en draden.
Steek met de meloensteker zoveel mogelijk bolletjes meloen uit,
maar zorg dat de schil heel blijft. Vang sap op. (
Bewaar 12 mooie bolletjes voor het recept van morgen afgedekt in de koelkast.)
Bewaar wat mooie blaadjes, snipper de rest van de munt fijn
en meng samen met port door meloenbolletjes en sap.
Vul meloenhelften hiermee.
Laat minstens een uur intrekken in de koelkast.
Schep een keer voorzichtig om.
Vorm van de serranohamplakken vier mooie losse rozetten.
Leg bovenop gevulde meloenhelften, gameer met blaadje munt en
serveer.
Leegslurpen mag!