© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Minestrone soep
Dit is een mooi voorbeeld van budget koken.
Eén keer shoppen, meer¬dere keren van koken.
Vandaag kopen we mooie verse groente van het seizoen, waar we een gevulde minestronesoep van
maken.
MINESTRONESOEP
100 gram ontbijtspek, fijngesneden
2 el olijf olie
1 grote ui, grof gesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 flinke wortel, fijngehakt
1 dunne prei, in ringetjes
1 el Italiaanse kruiden
2 vleestomaten, in blokjes
2,5 liter bouillon (pot of blokje)
1 rode paprika, in stukjes
1 courgette, in halve maantjes
halve aubergine, in blokjes
200 gram witte bonen (blik) of tuinbonen
200 gram fusilli of strikjespasta
Peper en zout
1 el balsamico azijn
Flinke bos basilicum
parme-zaanse kaas, geraspt
Zet pan bouillon op, gooi het groenteafval erin en laat 20 min prut-telen, zodat het zijn smaak kan
afgeven.
Verhit olijfolie in grote pan, fruit hierin spek en ui.
Voeg knoflook, bleekselderij, prei en wortel toe. Bak 5 min, voeg tomaten en Italiaanse kruiden toe,
bak nog 5 min.
Zeef bouillon en voeg toe. Voeg paprika t/m bonen toe.
Laat 15 min zacht koken, voeg pasta toe en laat nog 15 min pruttelen. Breng op smaak met zout,
peper en een scheutje balsamicoazijn.
Hak basilicum, roer door soep en serveer in grote kommen.
Strooi er flink wat parmezaanse kaas over en geef er stukjes ciabatta bij.
.
Een lekker en makkelijke snack.
KNAPPERIGE AARDAPPELKOEKJES
2 stevige aardappels
50 gram serranoham (restje)
teentje knoflook
peper en zout
2 el olijfolie
Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp.
Snij ham in fijne reepjes. Hak knoflook fijn en meng met peper, zout en ham
door de aardappel. Verhit olie in een koekenpan.
Schep kleine hoopjes aardappelrasp in de pan en druk ze plat met een vork.
Laat ze rustig bakken, keer na een paar min, als de zijkanten bruin kleuren.
Bak zo ook de andere kant knapperig bruin.
Schep de aardappelkoekjes uit de pan.
Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer als borrelhap of voorgerechtje, met
een fris glas pils erbij.
Lekker met een laagje zure room en een plakje gerookte zalm.
Met wat we over hebben van de minestrone soep maken we een ratatouille.
RATATOUILLE
3 el olijfolie
1 ui, grof gesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
500 gram varkensfilet of hamlappen, in blokken
peper en zout
halve aubergine, in flinke blokken
1 courgette, in plakken
1 rode paprika, in flinke stukken
1 flinke vleestomaat, in blokjes
Half glas rode wijn
takje rozemarijn
takje tijm
takje oregano
1 vleesbouillonblokje
Verhit olie in braadpan, fruit ui tot hij zacht is.
Wrijf vlees in met knoflook, zout en peper en bak goudbruin.
Bak aubergine mee.
Voeg dan courgette, paprika en tomaat toe.
Bak ca 5 min. Schenk wijn erbij, voeg kruiden en bouillonblokje toe.
Laat ca 20 min heel zachtjes sudderen tot alle groente gaar is en de saus gebonden is.
Zo nodig wat water toevoegen.
Serveer met pasta of gekookte aardappeltjes.
Restje over?
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Ratatouille wordt er alleen maar lekkerder van!
Niet moeilijk maar geweldig lekker, althans voor diegenen die wel van kerrie houden.
Kip kerrie met rijst
500 gram kipfilet, in blokken
Peper en zout
4 el wokolie
1 grote ui, in stukjes
1 tl sambal
1 teen knoflook, fijngehakt
1 el kerrie
1 prei, in ringen
1 rode paprika, in blokjes
250 ml kippen-bouillon (blokje)
1 pakje kokosmelk
1 blikje ananasstukjes (of handje rozijnen)
1 el gembersiroop
1 el selderijblad, gehakt
400 gram basmatirijst
Kook rijst volgens de aanwijzingen op het pak.
Kruid kipfilet met peper en zout. Verhit wok, voeg wokolie toe en bak de
kipblokjes. Voeg ui, sambal en knoflook toe en bestrooi met kerrie.
Bak prei en paprikastukjes mee, voeg kippenbouillon toe.
Laat 8 min sudderen. Voeg ananas, gembersiroop en kokosmelk toe.
Laat 5 min pruttelen. Bestrooi met selderijblad en serveer
met rijst. Lekker met een glas sauvignon blanc.
Kliekje over?
Dit gerecht wordt alleen maar lekkerder als het een paar dagen staat.
Meng rijst en saus door elkaar en bewaar in
de koelkast.
Opwarmen: voeg 2 el water toe en verwarm in de magnetron.