© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Bierrecept
Half flesje bier over?
Maak een luchtig bierbeslag en haal er cham¬pignons, grote garnalen of stukjes witvis doorheen.
VIS IN BIERBESLAG
Half flesje bier (pils, blond of witbier)
1 ei
150 gram bloem
snufje zout
1 tl olie
arachide- of maïs kiem olie om in te frituren
stukjes witvis
grote garnalen
champignons
Meng alle ingrediënten voor het beslag door elkaar, roer als laatste het bier erdoor.
Roer tot een glad, yoghurtachtig beslag.
Laat 15 min staan.
Verhit frituurolie in een hoge pan of wok.
Test of olie voldoende heet is, door er een stukje brood in te laten vallen.
Bakt het meteen bruin, dan is het goed.
Haal stukjes vis, garnalen of champignons door het beslag en frituur ze in ca 3 min mooi goudbruin.
Laat even uitlekken op keukenpapier.
Tip: ook lekker met plakjes courgette en stukjes lente-ui.
.
Groentegratin
Nog een heerlijk zomers gerecht.
Gratin is eigenlijk de naam van de gouden korst op de bovenkant van de schotel.
GROENTEGRATIN
400 gram tomaten
200 gram courgette
200 gram ui
200 gram aardappels
2 el olijf olie
1 teen knoflook
1 blik tomaten blokjes
verse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano)
1 klein ei
3 el brood-kruimels
2 el geraspte belegen kaas (of gruyère)
peper en zout
Verwarm oven voor op 180 graden.
Snij alle groente in blokjes.
Verhit olie in een grote pan, kneus de knoflook en voeg toe.
Voeg de uien en groente toe plus de tomatenblokjes uit blik en de verse gehakte kruiden.
Laat 15 min met het deksel erop zachtjes pruttelen, proef en breng op smaak met peper en zout.
Stort in een ingevette ovenschaal. Vermeng ei, geraspte kaas en broodkruimels
en vorm daarvan een bovenlaag.
Bak 20 min in de oven en plaats de schotel op het laatst even onder de hete grill
tot het toplaagje mooi goudbruin is.
Serveer heet en geef er een lekkere koele rosé bij.
Bon appétit!
Tip: je kunt naar eigen smaak groenterestjes toevoegen of weglaten, als je maar wel zorgt dat er voldoende tomaten in de
schotel zitten, het vocht daarvan heb je nodig.
Aardappels over?
Maak je aardappels op in een heerlijke frisse aardappelsalade
FRISSE AARDAPPELSALADE
750 gram nieuwe aardappels, geschild
1 rode ui
3 lente-uitjes
teentje knoflook, geperst
1 tl grove mosterd
2 el witte wijn azijn
4 el olijfolie
2 takjes peterselie
zout en versgemalen peper
Kook aardappels in water met zout gaar.
Snij rode ui in dunne ringen, snipper lente-uitjes en hak peterselie.
Klop een dressing van geperste knoflook, wijnazijn, mosterd, olie, zout en versgemalen peper.
Laat de aardappels iets afkoelen, zodat je ze net
kunt vastpakken. Snij in plakjes van 1 cm en leg ze in laagjes in een platte, wijde schaal.
Bestrooi elke laag met ringen ui, lente-ui en peterselie.
Schep de dressing eroverheen terwijl de aardappels nog lauw zijn, dan trekken de smaken er goed in.
Laat afkoelen.
Schep af en toe voorzichtig om.
De plakjes moeten heel blijven.
Tip: Met gehalveerde gekookte krieltjes is deze salade ook super-lekker.
Roer er ook eens uitgebakken spekjes door.
Spekvet niet weggooien, maar door de dressing kloppen.
Je kunt dan met de helft van de olie toe.