Zwetsshow keukenpraatje recepten week 13  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
Afelia Cypriotische stoof schotel, voor 4 personen: 600 gram doorregen varkensvlees 100 ml olijfolie 150 ml rode wijn 1 el korianderzaad 100 ml bouillon (van blokje) 2 uien, in parten 1 kilo kleine nieuwe aardappels zout en peper 1 el gehakte platte peterselie Snij vlees in blokken van ca 5 cm, laat vet eraan. Kruid met peper, zout en korianderzaad dat je tot poeder hebt gewreven in een vijzel of gekneusd tussen bakpapier. Giet de wijn erover en laat minimaal 6 uur marineren in koelkast. Laat uitlekken, vang marinade op. Dep vlees droog en braad met uien in ca 5 min aan in hete olie. Giet vet af, voeg marinade en bouillon toe. Breng aan de kook en laat l uur heel zachtjes stoven met deksel op de pan. Schep af en toe om. Was de nieuwe aardappeltjes met schil, borstel ze schoon en kneus ze met een zwaar object. Op Cyprus gebruiken ze een handgrote platte steen. Kook in ca 12 min in water met zout gaar. Voeg toe aan vlees, laat nog 5 min doorwarmen. Bestrooi met peterselie. Serveer met groene salade en brood. Schenk rode wijn, bijvoorbeeld merlot. Tip: maal zelf het korianderzaad, dat is zóveel geuriger dan kant-en-klaar korianderpceder! AARDAPPELSALADE VAN MALTA 750 gram nieuwe aardappelen (Malta) 30 gram rookspek, in piepkleine blokjes 3 lente-uitjes halve bos verse bieslook 3 el mayonaise (of yogonaise) 1 el wittewijnazijn peper en zout Schil aardappelen, snij in dobbelsteentjes van ca 1/4 cm. Zet een ruime pan met water op het vuur. Laat aan de kook komen, voeg zout toe. Kook hierin de blokjes aardappel gaar in ca 8 min. Laat uitwasemen in een vergiet. Spoel niet af, want anders verliezen ze hun bindend vermogen! Bak spekblokjes bruin in droge koekenpan, laat iets afkoelen. Snipper lente-ui en bieslook, meng in een wijde kom met mayonaise, wijnazijn, peper en zout. Roer de warme aardap¬pelblokjes erdoor. Schep ook de spekblokjes erdoor en laat helemaal afkoelen. Heerlijk met braadworst, of dikke plakken grilham of bij de barbecue. Drink er een frisse witte sauvignon blanc bij of een fris biertje, Weizen bijvoorbeeld. Tip: hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder de salade. Wil je hem pittiger? Voeg gesnipperde rode ui of sjalot toe. GEGRILDE HAM MET VOORJAARSGROENTE ca 150 gram gegrilde ham per persoon 100 gram peultjes 100 gram dunne sperziebonen 100 gram doperwten (liefst zelfgedopt) 100 gram bospeen 4 stengels bleekselderij 1 sjalotje, gesnipperd 60 gram boter peper en zout 1 takje verse dragon scheutje rode port (optie) Verwarm de oven voor op 180 graden. Dop de doperwten, maak de overige groente schoon en snij in stukjes van ca 4 cm. Breng in een grote pan met water en zout aan de kook. Blancheer de groentes per soort kort in het kokende water, doe over in een vergiet en spoel ze goed af met koud water. Zo blijven ze knapperig en fris. Leg plakken ham in een wijde ovenschaal, giet er een lepeltje kookvocht over. Leg er een paar klontjes boter op. Laat 5 min warm worden in de oven. Smelt boter in een pan, fruit sjalotje. Voeg groente toe en verwarm zachtjes. Voeg eventueel een scheutje port toe en laat meewarmen. Voeg blaadjes dragon toe en kruid met peper en zout. Serveer met gekookte nieuwe aardappeltjes en een lichte rode cötes du rhöne. Tip: ook erg lekker met lamsham! MACARONISCHOTEL MET HAM EN KAAS 200 gram macaroni 100 gram hamresten 100 gram geraspte kaas 30 gram boter Berekende kosten anno 1907: f 0,48 Breek de macaroni, wasch ze en kook ze gaar in kokend water met zout, zóó, dat ze juist bedekt is; roer van tijd tot tijd om te voorkomen, dat de macaroni aan den bodem kleeft. Voeg er, als de macaroni gaar en tegelijk bijna drooggekookt is, de gehakte ham, de geraspte kaas en de boter bij. Laat alles met elkaar nog even flink warm worden en doe het dan in een vuurvast schoteltje; bestrooi den bovenkant met  paneermeel, leg hier en daar kleine klontjes boter en laat het schoteltje in den oven een bruin korstje krijgen. MACARONI & CHEESE 500 gram macaroni naturel 150 gram geraspte belegen kaas 150 schouderham ketchup Kook de macaroni zoals op het pak staat aangegeven. Gooi de hele zak geraspte kaas erdoor. Snijd goedkope plakjes schouderham in ruitjes en meng door de macaroni en kaas. Klaar! Gooi er voor de vitamientjes flink wat ketchup over. Wie had het over sla?