Zwetsshow keukenpraatje recepten week 17  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
EIERSALADE MET BIESLOOK 6 eieren 2 el yogonaise 1 tl mosterd versgemalen peper en zout flinke hand verse bieslook 1 el kappertjes Kook eieren in 10 min hard. Pel ze, houd een half ei achter en hak de rest fijn. Hak kappertjes, knip bieslook fijn. Meng gehakt, ei, kapper-tjes, bieslook, mosterd, yogonaise, peper en zout. Garneer met een half ei en wat takjes bieslook. Heerlijk op toast, een pistoletje of een zondagse croissant! HUZARENSLA 250 gram vleeschresten 2 kropjesslaof krulandijvie 8 gekookte koude aardappelen 1 kleine biet 2 harde eieren 1 zure appel 3 eetlepels olijfolie 4 eetlepels azijn ingemaakte uitjes en augurken peper en zout Berekende kosten anno 1907: f 0,76 Hak of maal het vleesch fijn, wrijf de aardappelen fijn, snijd of hak de schoongemaakte biet in stukjes, maak de sla schoon en snipper den appel. Maak een mengsel van olie, azijn, peper en zout; roer dit door al de overige benoodigdheden, maar bewaar een klein gedeelte van de aardappelen, de biet en de sla om later als garneering te dienen. Schik de door een gemengde huzarensla op een vleeschschotel, zóó, dat het midden iets hooger ligt dan de kanten; bedek het mengsel met zeer oppervlakkige laagjes biet, aardappel en sla, die er in vakjes of strepen overheengelegd worden. Voltooi de garneering door hier en daar vierde partjes hardgekookt ei, uitjes en augurken te leggen. Kanttekening anno 2010: 4 eetlepels azijn is misschien wat veel van het goede. Begin eens met 2 en proef of de salade meer nodig heeft. ARTISJOKKEN MET VINAIGRETTE 4 grote artisjokken 1 citroen halve el zout Voor de dressing: 1 gesnipperd rood uitje 1 teen knoflook, fijngehak 2 tl mosterd 3 el wittewijnazijn 100 ml olijfolie, extra vergine versgemalen peper en zout 1 el gesnipperde bieslook 1 el fijngehakte peterselie 1 el gehakte kappertjes Was de artisjokken, verwijder de harde buitenste blaadjes en draai de steel eruit (flink kracht gebruiken). Dep de onderkant met citroensap. Snij ca 2 cm van de bovenkant af en knip de harde top van de overige blaadjes. Kook ze in ruim water met zout en citroensap in 45 a 50 min gaar (leg er een bordje op om ze onder water te houden). Als je de blaadjes er gemakkelijk uittrekt, zijn ze gaar. Laat op hun kop uitlekken op een schone doek. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en klop even stevig met een vork. Voeg, indien te dik, een paar eetlepels water toe. Serveer de lauwe artisjokken op een bord en zet er een kommetje dressing naast. Tip: zet een lege schaal op tafel voor het afval en denk ook aan servetten. TAGLIATELLE MET GEROOKTE ZALM EN BROCCOLI 400 gram tagliatelle 500 gram broccoli 300 gram gerookte zalm 125 ml crème fraiche 1 el groene pesto zeezout en versgemalen peper 4 partjes citroen parmezaanse kaas naar keuze Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Gooi de stam niet weg, maar schil hem en snij er kleine blokjes van. Die zijn eigenlijk nog lekkerder dan de roosjes. Stoom in ca 10 min gaar. Kook de pasta. Snij de gerookte zalm in repen. Roer de crème fraïche los met een paar lepels kookvocht van de pasta. Meng de pesto erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet de tagliatelle af. Meng de pesto-crème door de tagliatelle en warm even goed door. Schep voorzichtig de hete broccoli erdoor en, met de pan van het vuur, de zalm. Die wordt warm van de pasta, maar gaart niet door en dat is precies de bedoeling. Serveer op voorverwarmde borden, gameer met een partje citroen. Rasp er naar keuze wat parmezaanse kaas over.