Zwetsshow keukenpraatje recepten week 2  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
Sukade lapjes van Oma 800 gram dooraderde sukadelapjes zout en peper 25 gram margarine 2 el olijfolie 2 laurierblaadjes 6 jeneverbessen 2 kruidnagels 1 tl tijm 1 el wittewijnazijn warm water of bouillon Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid ruimhartig met peper en zout. Verhit in een braadpan 75 gram margarine en 2 el olijfolie. Bak op een hoog vuur de helft van het vlees in 5 min bruin. Neem uit de pan. Bak andere helft bruin en doe rest van het vlees er weer bij. Voeg de rest van de margarine, laurierblaadjes, jeneverbes-sen, kruidnagels, tijm, azijn en warm water of bouillon toe, zo dat het vlees net onder staat. Doe het deksel op pan en zet hem op een sudderplaatje op het allerkleinste pitje. Laat minimaal 2,5 uur heel zacht pruttelen. Neem het vlees uit de pan. Zeef de jus en bind met een lepeltje maïzena opgelost in een scheutje koud water. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met kruimige aardappels, zelfge- maakte appelmoes en rodekool of spruitjes. Een stevige rode wijn en een donker biertje smaken er goed bij. Variatietip: Voeg met de kruiden een grof gesneden uitje en een scheut ketjap manis toe. Lekkere combinatie van zoet en hartig! KALKOENFILET MET SINAASAPPEL EN ZWARTE OLIJVEN Voor 4 personen: 750 gram kalkoenfilet in reepjes 1 tl pittige paprikapoeder halve tl gedroogde tijm teentje knoflook fijngehakt 1 ui gesnipperd 200 gram prei, in ringetjes 2 sinaasappels 2 el olie 150 ml sinaasappelsap 50 ml sherry  peper en zout 16 zwarte olijven gehalveerd 2 el amandelschaafsel 1 bosje verse koriander Boen de sinaasappels schoon onder lauw water en rasp wat krulletjes van de schil. Verwijder de kapjes en kontjes en leg op een plank. Snij de schil inclusief het wit weg. Wip de partjes tussen de vliesjes uit, vang het sap op. Rooster amandelschaafsel in droge koekenpan. Kruid kalkoenreepjes met peper en zout. Verhit olie in wok of braad-pan. Bak vlees al roerend snel bruin. Schep uit de pan en bestrooi met paprikapoeder en tijm. Fruit ui en knoflook in achtergebleven vet. Voeg prei toe, roerbak en voeg sherry toe. Laat even verdampen, voeg sinaasappelsap en kalkoen toe. Laat ca 7 min sudderen, voeg sinaas- appelpartjes en olijvenhelften toe en laat nog l min doorwarmen. Bestrooi met gehakte koriander, geraspte sinaasappelschil en aman-delschaafsel. Serveer met couscous of rijst (basmati). Lekker met een frisse witte wijn. Tip: neem kipdrumsticks in plaats van kalkoenfi-let en serveer ze als tapas bij een ijskoude fino (droge sherry)