Zwetsshow keukenpraatje recepten week 20  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
PASTASCHOTEL MET GEHAKTSAUS 2 elolijfolie 100 gram gerookt spek in blokjes 1 grote ui gesnipperd 1 teen knoflook, fijngehakt 400 gram rundergehakt zout en peper 1 el Italiaanse kruiden halve prei in ringen 2 stengels bleekselderij, in stukjes halve winterwortel, in stukjes halve rode paprika, in stukjes 2 blaadjes laurier scheutje rode wijn pakje tomato fritto (400 gram) bosje vers basilicum 500 gram grote ellebogenmacaroni 100 gram geraspte kaas Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak spekblokjes lichtbruin, fruit ui en voeg knoflook toe. Roer gehakt erdoor en bak rul, kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden. Voeg bleekselderij, winterwortel, paprika en prei toe en roerbak 5 min. Doe rode wijn, laurierblad en tomato fritto erbij. Laat ca 15 min zachtjes pruttelen. Roer basilicum erdoor. Verwarm oven voor op 200 graden. Kook macaroni. Giet af, stort in ovenschaal. Meng saus erdoor, bestrooi met geraspte kaas, gratineer ca 10 min. Heerlijk met een tomatensalade met verse basilicum. Drink er een lichte rode wijn bij. Restje over? Over twee dagen is het nog lekkerder. Leg er plakken verse tomaat op, dek af met aluminiumfolie en warm ca 20 min op in de oven (200 graden). Neem folie weg, strooi er nog wat kaas over, en laat nog 5 min gratineren. GEVULDE TOMATENSOEP 1 pot geconcentreerde kippenbouillon met kipvlees olijfolie 1 ui, gesnipperd 1 el tomatenpuree 1 teen knoflook, fijngehakt halve winterwortel, fijngehakt 2 stengels bleekselderij, fijngehakt 5 grote tomaten halve rode paprika, in stukjes halve prei, in ringen 2 handjes rijst (pandan) 1 el ketjap 2 el gehakte peterselie zout en peper Verhit olijfolie in grote pan. Fruit uisnippers tot ze zacht zijn. Roer tomatenpuree erdoor en laat nog 2 min bakken. Voeg knoflook, win-terwortel en bleekselderij toe, bestrooi met peper en zout en bak tot alles lichtbruin kleurt. Voeg zo nodig nog wat olie toe. Snij tomaten doormidden, verwijder zaadjes, laat zaadjes uitlekken in zeef en vang sap op. Snij tomatenvruchtvlees in blokjes. Voeg samen met sap toe aan pan. Schenk de pot kippenbouillon erover, en vier keer zoveel water. Verwarm al roerend. Voeg paprika, prei en ketjap toe. Laat 10 min zachtjes pruttelen. Voeg rijst toe, laat nog eens 15 min pruttelen. Proef, breng op smaak met peper en zout. Roer gehakte peterselie erdoor en serveer in grote kommen. Lekker met geraspte parmezaanse kaas en soepstengels of toast van oud brood. ASPERGES MET PARMEZAAN EN EI 2 kilo witte asperges 6 verse eieien stukje parmezaanse kaas (ca 150 gram) versgemalen peper en zout takje verse tijm 100 ml mooie olijfolie, extra vergine Kook eieren in 10 min hard. Laat afkoelen in koud water. Schil asper-ges zorgvuldig, verwijder houtige uiteinden (hier maken we later soep van, samen met de schillen). Bewaar asperges onder koud water. Breng asperges in een ruime pan met koud water en iets zout aan de kook. Laat 6 tot 8 min koken, haal pan van het vuur. Laat 8 min in het vocht doorgaren. Pel de eieren, hak ze fijn. Schaaf mooie krullen van parmezaan. Verwarm olijfolie tot max 60 graden, voeg tijmblaadjes toe, laat trekken. Laat asperges uitlekken op keukenpapier. Schik ze op warme borden, bestrooi rijkelijk met gehakt ei en parmezaankrullen. Geef er een paar flinke draaien van de pepermo-len over en bestrooi met wat zeezout. Overgiet met warme olijfolie. Serveer met gekookte nieuwe aardappels, bestrooid met wat peterselie, en wat mooie plakken coppa. Lekker met fris glas witbier of een Noord-Italiaanse pinot grigio. Tip: Bewaar schillen, kontjes, kookvocht en overgebleven asperges voor de soep.