Zwetsshow keukenpraatje recepten week 21  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
GEGRILDE GROENTE VAN DE BARBECUE 1 courgette, in lange plakken van ca 1 cm dik 1 grote aubergine, in ronde schijven van ca 1 cm dik bos lente-uitjes, ontdaan van worteltjes en lelijk blad 2 rode paprika's, ontdaan van zaadlijsten, in grote stukken  olijfolie 2 takjes verse tijm peper en zout halve el balsamicoazijn 8 blaadjes verse basilicum Leg aubergine- en courgetteplakken, lente-uitjes en stukken paprika in ondiepe schaal met olijfolie met verse tijm. Laat half uurtje marineren. Dep droog met keukenpapier en grill gaar en aan beide kanten mooi bruin. Echte barbecueprofs weten er een mooi ruitpatroon op te toveren. Let op: lente-uitjes zijn zo klaar, paprika heeft wat meer tijd nodig. Leg alle groente op een schaal, besprenkel met een goede olijfolie en balsamico azijn. Kruid met peper en zout en bestrooi met basilicumblaadjes. Laat de salade iets afkoelen, lauw is hij het lekkerst. Heerlijk met ciabatta of stokbrood. Tip: Slecht weer? Je kunt de groente ook grillen in de grillpan. RABARBERMOES 750 gram rabarber 2 a 3 el kristalsuiker kaneelstokje (optioneel) Trek bij oude rabarber de schil eraf. Bij jonge is dat niet nodig. Snij in stukjes en was goed. Breng in een pan met aanhangend water op een laag vuur aan de kook. Meng suiker erdoor en evt een kaneelstokje. Roer regelmatig. Zodra de stukjes uit elkaar vallen is de moes klaar. Te dun? Meng wat aardappelmeel met water en roer dat erdoor. Neem van het vuur en laat afkoelen. Serveer als koude tweede groente of als toetje. Lekker met vanillevla of dikke yoghurt. Tip: Kook eens wat aardbeien mee, dan wordt de moes mooi roze. En... het smaakt fantastisch. KROPSLA MET RESTEN VAN ANDERE GROENTE EN EEN SAUS VAN HARDGEKOOKTE EIEREN 2 kroppen sla overgebleven doperwtjes, capucijners, slabonen of worteltjes  Saus: 2 hardgekookte eieren peper en zout mosterd 2 el slaolie 3 el azijn 1 el sojasaus Wrijf de harde eieren met een vork fijn en vermeng ze met peper, zout en mosterd. Roer er dan de olie door, daarna de soja en den azijn, des verkiezende ook een theelepeltje uiensap. Maak de kropsla schoon, wasch ze eenige malen en sla ze flink droog uit. Vermeng ze in den slabak met de andere groenteresten en met de saus. Kanttekening anno 2010: 3 eetlepels azijn is misschien wat veel van het goede. Begin eens met 2, proef en voeg 'desverkiezende' meer toe als je de saus zuurder wilt.. zoete chilisaus 3 rode pepers, fijngehakt** 250 ml rijstazijn Rokol 2 el sojasaus 185 g suiker 1 grote teen knoflook gehakt