Zwetsshow keukenpraatje recepten week 22  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
PEULTJESRISOTTO MET ZALM 100 gram peultjes, in lange reepjes 100 gram gerookte zalm, in stukjes 50 gram boter 1 uitje, gesnipperd 350 gram risottorijst 1 liter visbouillon (van blokje of pot) 125 ml crème fraiche bos dille halve citroen zout en versgemalen peper Verwarm bouillon in pannetje. Pluk dille van de stelen en hak grof, houd een paar mooie veertjes achter. Smelt boter in grote wijde pan, fruit uisnippers tot ze zacht zijn. Voeg rijst toe, laat korrels al roerend even meebakken totdat ze glanzen. Voeg soepopscheplepel hete bouillon toe, roer goed door tot het geheel is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot alle bouillon op is. Dat duurt ca 20 min. Als de rijst romig en beetgaar is, voeg je peultjes, dille, zalm en crème fraiche toe. Roer voorzichtig door en laat 1 min doorwarmen op het vuur. Gameer met wat veertjes dille en partjes citroen. RISOTTOKROKETJES 200 gram risotto 1 geklopt ei 1 el bloem 1 el broodkruim (zelfgemaakt van oud brood of uit een pakje)  plantaardige olie om in te frituren Vorm van koude risotto mooie eivormige kroketjes. Rol ze door de bloem, door het ei en door het broodkruim. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Verhit olie in (frituur)pan en bak de kroketjes tot ze goudbruin zijn. Serveer op een bedje van sla, met daarnaast in een schaaltje een sausje van mayonaise, geperste knoflook, sherry, peper, zout en gehakte peterselie. Aardbeien-prosecco jelly 200 gram aardbeien half glas prosecco 125 gram geleisuiker halve el citroensap Was aardbeien, verwijder kroontjes. Snij in stukjes. Voeg citroensap, prosecco en geleisuiker toe. Breng al roerend zachtjes aan de kook. Laat 4 min zacht pruttelen. Neem pan van vuur. Laat druppeltje op porseleinen bord vallen. Wordt het stevig, dan is de gelei goed. Te slap? Voeg nog wat druppels citroensap toe en kook nog even door. Vul smalle hoge glazen met gelei en laat helemaal afkoelen. Tip: Giet de gelei in een goed schoongemaakte, uitgekookte jampot en geef 'm als jam bij muffins of scones of toast van witbrood. Of meng een lepeltje door een zomerse sladressing. Tobleronemousse voor 4 personen 5 el melk 200 g toblerone 300 ml slagroom 1 Verwarm de melk in een pan. Breek van de toblerone 2 hoekjes of en leg apart. Hak de rest en smelt au bain marie. Giet de melk er onder voortdurend roeren bij. Laat een beetje afkoelen. 2 Klop de slagroom stijf en spatel hem door de nog vloeibare toblerone. Zet de mousse afgedekt minstens 4 uur koud weg. 3 Maak met behulp van 2 eet¬lepels quenelles (ovale bolletjes) van de mousse, doop daarbij de lepel tussendoor steeds in koud water. Serveer de mousse in glazen. Rasp de achtergehouden toblerone eroverheen.