Zwetsshow keukenpraatje recepten week 23  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
VOORJAARSSALADE MET AARDBEIEN 100 gram bacon, dik gesneden 3 lente-uitjes 1 el roze peperkorrels* 150 gram jonge sla (babyleaf) 200 gram aardbeien zacht geitenkaasje (rol, 150 gram) 1 el vloeibare honing 1 el balsamicoazijn 3 el olijfolie extra vergine snufje zeezout Grill in grillpan mooie bruine strepen op bacon. Laat uitlekken op keukenpapier. Was lente-uitjes, verwijder worteltjes en halveer in lengterichting. Wrijf in met olie, grill kort in grillpan. Laat afkoelen. Was aardbeien, verwijder kroontjes en snij in plakjes. Laat uitlekken. Snij geitenkaasje in 8 plakken. Schik sla op platte schaal, verdeel bacon, lente-ui, aardbeien en geitenkaas erover. Kneus roze pepertjes met platte kant van keukenmes, strooi eroverheen. Bedruppel met honing en balsamicoazijn, schenk ruim olijfolie erover. Bestrooi met zeezout. Serveer met notenbrood en schenk er lekkere Provencaalse rosé bij. ' Roze peper heeft een fruitige pepersmaak die prachtig past bij aardbeien. Moeilijk te vinden? Kijk eens bij de kruidenman op de markt. Eventueel te vervangen door versgemalen zwarte peper. STRAWBERRY AND APPLE CRUMBLE 500 gram (zelfgemaakte) grove appelmoes, koud 200 gram aardbeien 100 gram bloem 50 gram koude roomboter 100 gram suiker Warm de oven voor op 200 graden. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes, snij in vieren. Vermeng met appelmoes en stort in een lage vuurvaste schaal. Snij roomboter in kleine blokjes, vermeng met suiker en bloem tot een kruimelig deeg. Bedek hiermee de appelmoes. Bak in oven in ca 10 min goudbruin. Serveer als warm dessert. Lekker met een bol roomijs. Chocolade cupcakes met karamel Voor de cupcakes: 175 gram bloem 1 tl bakpoeder 175 gram zachte boter of margarine 175 gram fijne kristalsuiker 3 eieren, losgeklopt 1 tl vanille-essence 85 gram chocoladesnoepjes met harde karamel, fijngehakt Voor het glazuur: 200 gram poedersuiker 2 tl cacao 2 el water 1. Verwarm de oven voor op 190°C. Zet 30 papieren vormpjes in meerdere cupcakevormen. 2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. Voeg de boter, suiker, eieren en vanille-essence toe en klop alles met de handmixer tot een glad beslag. Roer de helft van de fijngehakte chocoladesnoepjes erdoor. 3. Schep het beslag in vormpjes. Bak de cupcakes 15-20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en gerezen zijn en stevig aanvoelen. Laat ze op een taartrooster afkoelen. 4. Zeef voor het glazuur de poedersuiker en cacao boven een kom en roer ze met het water tot een glad glazuur. Schep dit op de cupcakes en verdeel de rest van de gehakte chocoladesnoepjes erover. Laat het glazuur hard worden. Frambozen muffins Ingrediënten: 1 groot ei 150 g suiker 1 zakje vanillesuiker 175 ml crème fraîche 0,5 tl zout 125 ml zonnebloemolie 300 g zelfrijzend bakmeel 125 g frambozen Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop met een vork het ei met de suiker, vanillesuiker, crème fraîche en het zout los. Voeg de zonnebloemolie toe. Zeef het bakmeel en spatel het in 2-3 porties door het beslag tot het goed is gemengd. Spatel de frambozen door het beslag. Vul de papieren vormpjes of de muffinvorm met het beslag en bak de muffins in de voorverwarmde oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Neem de vorm uit de oven en laat de muffins circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Neem de muffins uit de vorm en laat ze op een taartrooster helemaal afkoelen.