Zwetsshow keukenpraatje recepten week 24  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
BOERENOMELET MET GROENTE 1 el boter of scheut je vloeibare margarine 50 gram spekblokjes of plakjes bacon 1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd 50 gram champignons, in plakjes (optioneel) 100 gram gekookte aardappel, in blokjes 100 gram gesneden groente (bijv soepgroente) peper, zout, paprikapoeder 1 tl Italiaanse kruiden 4 eieren 2 el melk Smelt boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin spek of bacon goudbruin. Voeg ui, aardappelblokjes en champignons toe en bak ze. Niet te vaak roeren, gun ze de tijd om aan te bakken. Schep fijngesneden groente erdoor en laat zacht worden. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm in schaaltje. Klop eieren los met melk. Voeg peper, zout, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Bak in de koekenpan op rustig vuur omelet aan één kant. Als de bovenkant bijna droog is, bedek je de ene helft met het groentemengsel en klap je de andere helft er overheen. Laat nog even goed doorwarmen. BLOEMKOOL MET GEBAKKEN BROODKRUIM 1 bloemkool zout en versgemalen peper 2 el geraspte belegen kaas 30 gram broodkruim (of paneermeel) 2 el boter 1 teen knoflook, geplet Warm oven voor op 200 graden. Smelt boter in koekenpan, niet bruin laten worden. Laat knoflook 5 min meesudderen. Verwijder knoflook, zet vuur hoog en bak broodkruim mooi goudbruin. Kruid met peper en zout. Maak bloemkool schoon, kook hem in ruim water met zout in z'n geheel tot de stronk net gaar is. Leg in ovenschaal, voeg zo nodig 1 lepel kookvocht toe. Bestrooi met kaas, laat even smelten in hete oven. Bedek met dikke laag gebakken broodkruim. TARTAAR VAN HARING MET BIET EN APPEL 2 (dubbele) nieuwe haringen 1 kleine rode biet Halkve friszure appel 2 lente-uitjes 2 el zure room bosje dille 10 sprieten bieslook zakje veldsla Snij biet en appel in piepkleine blokjes. Vermeng met zure room. Hak dille en bieslook en snij lente-ui in ragfijne ringetjes. Hou wat achter voor garnering en meng helft door bieten-appelmengsel. Snij haringen in heel fijne reepjes en roer erdoor. Breng op smaak met peper. Vermeng dille, bieslook, lente-ui en veldsla. Vorm met deze salade een cirkel op elk bordje. Zet in midden een ronde steker van ca 6 cm doorsnee (of ring van stukje pvc-buis). Vul op met haringsalade. Garneer met takje dille. Galiameloen met rode port MELOEN MET RODE PORT 2 kleine rijpe meloentjes 150 ml rode port 4 mooie plakken serranoham 2 takjes munt Halveer meloentjes overlangs. Verwijder pitten en draden. Steek met de meloensteker zoveel mogelijk bolletjes meloen uit, maar zorg dat de schil heel blijft. Vang sap op. (Bewaar 12 mooie bolletjes voor het recept van morgen afgedekt in de koelkast.) Bewaar wat mooie blaadjes, snipper de rest van de munt fijn en meng samen met port door meloenbolletjes en sap. Vul meloenhelften hiermee. Laat minstens een uur intrekken in de koelkast. Schep een keer voorzichtig om. Vorm van de serranohamplakken vier mooie losse rozetten. Leg bovenop gevulde meloenhelften, gameer met blaadje munt en serveer. Leegslurpen mag! AARDBEIENSOEP MET MELOEN EN BRAMEN 750 gram aardbeien 12 bramen 12 meloenbolletjes 300 ml sinaasappelsap 12 peperkorrels (liefst roze, anders zwart) 4 bollen citroenijs 4 takjes munt 4 amandelkrullen eventueel poedersuiker Was aardbeien, verwijder kroontjes. Bewaar 12 gave kleine exem-plaren en pureer de rest met sinaasappelsap kort met de staafmixer of in de blender. Was munt, bewaar 4 mooie topjes voor de garnering. Snij 4 blaadjes in heel smalle reepjes, roer door de aardbeiensoep. Kneus peperbolletjes en voeg toe. Proef of het zoet genoeg is. Meng er zo nodig een paar eetlepels poedersuiker door. Schep de rode soep in diepe borden en leg een grote bol sorbetijs in het midden. Schik meloenbolletjes en bramen eromheen. Leg de munttopjes boven op het ijs en serveer er amandelkrullen bij.