Zwetsshow keukenpraatje recepten week 27  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
MINESTRONESOEP 100 gram ontbijtspek, fijngesneden 2 el olijf olie 1 grote ui, grof gesneden 1 teen knoflook, fijngehakt 2 stengels bleekselderij, fijngehakt 1 flinke wortel, fijngehakt 1 dunne prei, in ringetjes 1 el Italiaanse kruiden 2 vleestomaten, in blokjes 2,5 liter bouillon (pot of blokje) 1 rode paprika, in stukjes 1 courgette, in halve maantjes halve aubergine, in blokjes 200 gram witte bonen (blik) of tuinbonen 200 gram fusilli of strikjespasta Peper en zout 1 el balsamico azijn Flinke bos basilicum parme-zaanse kaas, geraspt Zet pan bouillon op, gooi het groenteafval erin en laat 20 min prut-telen, zodat het zijn smaak kan afgeven. Verhit olijfolie in grote pan, fruit hierin spek en ui. Voeg knoflook, bleekselderij, prei en wortel toe. Bak 5 min, voeg tomaten en Italiaanse kruiden toe, bak nog 5 min. Zeef bouillon en voeg toe. Voeg paprika t/m bonen toe. Laat 15 min zacht koken, voeg pasta toe en laat nog 15 min pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje balsamicoazijn. Hak basilicum, roer door soep en serveer in grote kommen. Strooi er flink wat parmezaanse kaas over en geef er stukjes ciabatta bij. RATATOUILLE 3 el olijfolie 1 ui, grof gesneden 1 teen knoflook, fijngehakt 500 gram varkensfilet of hamlappen, in blokken peper en zout halve aubergine, in flinke blokken 1 courgette, in plakken 1 rode paprika, in flinke stukken 1 flinke vleestomaat, in blokjes Half  glas rode wijn takje rozemarijn takje tijm takje oregano 1  vleesbouillonblokje Verhit olie in braadpan, fruit ui tot hij zacht is. Wrijf vlees in met knoflook, zout en peper en bak goudbruin. Bak aubergine mee. Voeg dan courgette, paprika en tomaat toe. Bak ca 5 min. Schenk wijn erbij, voeg kruiden en bouillonblokje toe. Laat ca 20 min heel zachtjes sudderen tot alle groente gaar is en de saus gebonden is. Zo nodig wat water toevoegen. Serveer met pasta of gekookte aardappeltjes. Restje over? Bewaar afgedekt in de koelkast. Ratatouille wordt er alleen maar lekkerder van! Kip kerrie met rijst 500 gram kipfilet, in blokken Peper en zout 4 el wokolie 1 grote ui, in stukjes 1 tl sambal 1 teen knoflook, fijngehakt 1 el kerrie 1 prei, in ringen 1 rode paprika, in blokjes 250 ml kippen-bouillon (blokje) 1 pakje kokosmelk 1 blikje ananasstukjes (of handje rozijnen) 1 el gembersiroop 1 el selderijblad, gehakt 400 gram basmatirijst Kook rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Kruid kipfilet met peper en zout. Verhit wok, voeg wokolie toe en bak de kipblokjes. Voeg ui, sambal en knoflook toe en bestrooi met kerrie. Bak prei en paprikastukjes mee, voeg kippenbouillon toe. Laat 8 min sudderen. Voeg ananas, gembersiroop en kokosmelk toe. Laat 5 min pruttelen. Bestrooi met selderijblad en serveer met rijst. Lekker met een glas sauvignon blanc. Kliekje over? Dit gerecht wordt alleen maar lekkerder als het een paar dagen staat. Meng rijst en saus door elkaar en bewaar in de koelkast. Opwarmen: voeg 2 el water toe en verwarm in de magnetron. KNAPPERIGE AARDAPPELKOEKJES 2 stevige aardappels 50 gram serranoham (restje) teentje knoflook peper en zout 2 el olijfolie Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp. Snij ham in fijne reepjes. Hak knoflook fijn en meng met peper, zout en ham door de aardappel. Verhit olie in een koekenpan. Schep kleine hoopjes aardappelrasp in de pan en druk ze plat met een vork. Laat ze rustig bakken, keer na een paar min, als de zijkanten bruin kleuren. Bak zo ook de andere kant knapperig bruin. Schep de aardappelkoekjes uit de pan. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer als borrelhap of voorgerechtje, met een fris glas pils erbij. Lekker met een laagje zure room en een plakje gerookte zalm.