Zwetsshow keukenpraatje recepten week 28  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
VIS IN BIERBESLAG Half flesje bier (pils, blond of witbier) 1 ei 150 gram bloem snufje zout 1 tl olie arachide- of maïs kiem olie om in te frituren stukjes witvis grote garnalen champignons Meng alle ingrediënten voor het beslag door elkaar, roer als laatste het bier erdoor. Roer tot een glad, yoghurtachtig beslag. Laat 15 min staan. Verhit frituurolie in een hoge pan of wok. Test of olie voldoende heet is, door er een stukje brood in te laten vallen. Bakt het meteen bruin, dan is het goed. Haal stukjes vis, garnalen of champignons door het beslag en frituur ze in ca 3 min mooi goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier. Tip: ook lekker met plakjes courgette en stukjes lente-ui. FRISSE AARDAPPELSALADE 750 gram nieuwe aardappels, geschild 1 rode ui 3 lente-uitjes teentje knoflook, geperst 1 tl grove mosterd 2 el witte wijn azijn 4 el olijfolie 2 takjes peterselie zout en versgemalen peper Kook aardappels in water met zout gaar. Snij rode ui in dunne ringen, snipper lente-uitjes en hak peterselie. Klop een dressing van geperste knoflook, wijnazijn, mosterd, olie, zout en versgemalen peper. Laat de aardappels iets afkoelen, zodat je ze net kunt vastpakken. Snij in plakjes van 1 cm en leg ze in laagjes in een platte, wijde schaal. Bestrooi elke laag met ringen ui, lente-ui en peterselie. Schep de dressing eroverheen terwijl de aardappels nog lauw zijn, dan trekken de smaken er goed in. Laat afkoelen. Schep af en toe voorzichtig om. De plakjes moeten heel blijven. Tip: Met gehalveerde gekookte krieltjes is deze salade ook super-lekker. Roer er ook eens uitgebakken spekjes door. Spekvet niet weggooien, maar door de dressing kloppen. Je kunt dan met de helft van de olie toe. BANANEN-AARDBEIEN-YOGHURTSMOOTHIE 1 bevroren banaan (in de schil invrezen) 6 aardbeien 4 el dikke yoghurt 2 el ijskoud water Pel banaan, breek in stukjes. Was aardbeien, verwijder kroontjes. Doe in mengbeker, voeg yoghurt en water toe. Meng met staaf mixer tot het schuimt. Dik rietje erin en slurpen maar. GROENTEGRATIN 400 gram tomaten 200 gram courgette 200 gram ui 200 gram aardappels 2 el olijf olie 1 teen knoflook 1 blik tomaten blokjes verse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano) 1 klein ei 3 el brood-kruimels 2 el geraspte belegen kaas (of gruyère) peper en zout Verwarm oven voor op 180 graden. Snij alle groente in blokjes. Verhit olie in een grote pan, kneus de knoflook en voeg toe. Voeg de uien en groente toe plus de tomatenblokjes uit blik en de verse gehakte kruiden. Laat 15 min met het deksel erop zachtjes pruttelen, proef en breng op smaak met peper en zout. Stort in een ingevette ovenschaal. Vermeng ei, geraspte kaas en broodkruimels en vorm daarvan een bovenlaag. Bak 20 min in de oven en plaats de schotel op het laatst even onder de hete grill tot het toplaagje mooi goudbruin is. Serveer heet en geef er een lekkere koele rosé bij. Bon appétit! Tip: je kunt naar eigen smaak groenterestjes toevoegen of weglaten, als je maar wel zorgt dat er voldoende tomaten in de schotel zitten, het vocht daarvan heb je nodig.