Zwetsshow keukenpraatje recepten week 3  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
Groentesoep met ballen 2 liter bouillon, zelf getrokken of van een pot geconcentreerde rundvleesbouillon 1 ui 1 teen knoflook halve dikke prei halve winterwortel kwart selderijknol kwart witte kool halve rode paprika halve bos peterselie 2 tomaten 2 nestjes vermicelli 250 gram gehakt (half-om-half) 1 tl Italiaanse kruiden zeezout en peper geraspte nootmuskaat 1 el (balsamico)azijn Verhit bouillon in een grote pan. Neem het vlees eruit en bewaar. Was de ui, prik in met een mesje en doe met schil (geeft kleur) bij de bouillon. Voeg ongepelde, ingeprikte knoflookteen toe. Maak de wortel schoon en doe bij de bouillon. Haal de donkere bladeren van de prei en voeg met de afgespoelde schillen van de selderijknol en de stelen van de peterselie toe. Houd de bouillon ca een uur net onder het kookpunt. Was de resterende groente en snij klein. Kruid gehakt met Italiaanse kruiden, peper, zout en nootmuskaat en draai er balletjes van. Verwijder met een schuimspaan alle 'groenteafval', ui en knoflook. Breng de bouillon aan de kook, voeg de gesneden groente toe. Voeg na ca 20 min de gehaktballetjes, stukjes vlees en vermicelli toe. Laat in ca 15 min gaar worden. Roer af en toe. Proef en breng op smaak met zout, peper en een scheutje azijn voor een frisse smaak. Hak de peterselie en voeg 5 min voor het einde van de kooktijd toe. Per Pizza broodje broodje: 1 af bakpistolet of -ciabatta 1 el tomaten-saus 1 tl Italiaanse kruiden beleg naar keuze (restje salami of ham, rode paprikareepjes, rode uiringen, mozzarella, ansjovis, olijven, kappertjes, tonijn, verzin het maar) 2 el geraspte kaas halve el olijfolie extra vergine Verwarm oven voor op 220 graden. Snij broodjes open, maar zorg dat de helften nog net aan elkaar blijven zitten, bestrijk met tomato saus, bestrooi met kruiden. Beleg naar smaak en strooi er flink wat geraspte kaas over. Bestrijk de randjes met olijfolie. Leg de broodjes naast elkaar op een bakplaat en bak in ca 15 min mooi goudbruin. Druppel er nog wat olijfolie over. Geef er een frisse salade bij. Bijvoorbeeld van rauwe witlof met appel, rode paprika en bieslook. WITLOFSALADE MET APPEL EN PAPRIKA Voor 4 personen: 3 struikjes witlof 1 grote frisse appel 1 rode paprika sap van halve citroen 2 el mayo- of halvanaise 4 el sinaasappelsap 1 tl Italiaanse kruiden peper en zout 8 verse bieslooksprietjes Snij de kontjes van de witlof en verwijder met een scherp mesje de wigvormige bittere kern vanaf de onderkant. Bewaar 8 mooie blaadjes. Snipper witlof in reepjes van l cm, Schil en rasp de appel. Meng met witlof en besprenkel met citroensap tegen verkleuren. Was de paprika, verwijder steel en zaadlijsten, snij in blokjes. Roer een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, kruiden, versgemalen peper en zout. Meng paprika en dressing door de salade. Snipper bieslook en strooi er een gulle hand overheen. Serveer in een diepe schaal en steek de bewaarde lofblaadjes decoratief langs de rand. Lekker fris met een rundervink met gebakken aardappels. Of bij de pizza. Tip: je kunt er ook nog mandarijnpartjes aan toevoegen. SCHOTELTJE VAN HAMRESTEN MET ZUURKOOL 4 personen 500 gram overgebleven zuurkool, desverkiezende met aardappelen gemengd 200 gram hamresten paneermeel 40 gram boter berekende kosten: f 0,64 Leg in een vuurvast schoteltje afwisselend een laag overgebleven zuurkool (vermengd met de gesmolten boter) en een laag gehakte ham. Bestrooi de bovenste laag met paneermeel, leg hier en daar kleine klontjes boter en laat het schoteltje in den oven goed heet worden. Opmerking anno 2010: ze bedoelen hier de restjes van een gebraden hammetje, maar je kunt het schoteltje ook maken met hamreepjes of -blokjes, of plakjes ham voor op het brood.