Zwetsshow keukenpraatje recepten week 30  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
NASI GORENG 800 gram koude gekookte witte rijst 1 el olie 100 gram rook-spek in blokjes 250 gram varkensvlees in dobbelsteen!jes 1 ui, gesnipperd 1 kleine prei, in dunne ringen boemboe voor nasi 100 gram taugé handje bladselderij, gesnipperd Verhit olie in een wok, bak hierin de spekblokjes. Voeg het varkens-vlees en de gesnipperde ui toe. Roerbak de preiringen mee. Voeg de boemboe samen met een kopje water toe en roer goed door. Roer de rijst erdoor en bak op hoog vuur tot de rijst stomend heet is. Blijf continu roeren met een houten spatel. Roer op het laatst de knappe-rige taugé en bladselderij erdoor. Serveer met een gebakken eitje, satésaus, kroepoek en atjar tjampoer of zure sperziebonen. Zet sambal op tafel, zodat iedereen zijn nasi zo heet kan maken als hij zelf lekker vindt. Een ijskoud pilsje zal er perfect bij smaken. SNIJBONEN MET RODE PAPRIKA EN SHOARMAVLEES 500 gram gesneden snijbonen 400 gram gekruid shoarmavlees 2 el olijfolie 1 rode paprika 1 bouillonblokje 1 tl cayenne-peper Zout  extra veel aardappels 250 ml crème fraiche Verhit olijfolie in hapjespan, bak shoarmavlees tot het bruin kleurt. Was paprika, verwijder steel en zaadlijsten en snij in reepjes. Voeg toe aan shoarmavlees en bak mee. Voeg snijbonen, half kopje water, cayennepeper en het bouillonblokje toe. Laat met deksel op de pan 20 min pruttelen tot de bonen zacht zijn. Kook intussen de aardappels gaar. Houd er een paar apart voor morgen. Proef snijbonen, breng op smaak met zout. Roer van het vuur af de crème fraiche erdoor. Serveer met aardappels AARDAPPELPANNENKOEKJES 150 gram koude aardappelen 10 gram tarwemeel peper zout nootmuskaat peterselie 3 eieren 40 gram boter Berekende kosten in 1907: ƒ0,24 Wrijf aardappelen goed fijn in zeef en vermeng met het meel, peper, zout, nootmuskaat, de fijngehakte peterselie, de eidooiers en het stijfgeslagen eiwit. Laat een deel van de boter (zóó, dat de bodem van de pan goed bedekt nis) in een koekenpan heet worden, leg daarin kleine hoeveelheden deeg (ongeveer 3 tegelijk in een middelmatige koekenpan) en bak deze tot koekjes, aan beide zijden mooi bruin. Lekker met kropsla met tomaten, radijs en een gekookt eitje VAKANTIEPRUTJE 2 el boter of olie 2 uien, grof gesneden 2 tomaten, in achten 4 a 5 eieren peper en zout Italiaanse kruiden Smelt de boter in een koekenpan. Laat de uien zacht worden, roer de tomaten erdoor en laat even doorpruttelen, tot het meeste vocht is verdampt. Kluts de eieren in een kom met peper, zout en kruiden. Roer ze met een vork door het mengsel van tomaten en ui. Blijf roeren tot alle ei is gestold. Serveer met vers stokbrood. Basis luchtige pudding: Recept: 5 dl melk 75 suiker 12 á 16 gram gelatine( 6 blaadjes) 4 eidooiers 4 eiwitten Smaakstof Werkwijze: Eidooiers mengen met 0,5 dl melk en 25 suiker. Helft van de melk en 25 suiker koken Een beetje kokende melk door het eidooier mengsel en dan terug bij de hete melk en goed doorroeren. Binden op laag vuur. Geweekte gelatine toevoegen en oplossen, dan door een zeefje passeren. Rest van de koude melk toevoegen en koud zetten. Zodra de massa begint te geleren, de eiwitten stijf kloppen met 25 suiker. De puddingmassa monteren met de eiwitten. In natgemaakte vorm of vormen gieten.