Zwetsshow keukenpraatje recepten week 36  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
WITLOFSALADE 2 struikjes witlof 1 stevige frisse appel (jonagold of elstar)  Halve el citroensap halve rode paprika, in blokjes 2 el mayonaise (of halvanaise) 4 el sinaasappelsap peper en zout Italiaanse kruiden 4 sprieten verse bieslook, gesnipperd Verwijder eventueel lelijk blad van witlof, snij kontje eraf. Snipper in dunne reepjes, schil appel en rasp op een grove rasp, besprenkel met citroensap. Meng met de paprikablokjes door lofreepjes. Roer een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, peper, zout en Italiaanse kruiden. Meng door de rauwkostsalade, bestrooi met bieslook. Lekker bij gebakken aardappels, risotto, couscous en pastagerechten. Tip: meng er rozijnen door en garneer met mandarijnpartjes. ZELF JAM MAKEN Basisrecept voor 2 potten: 500 gram schoongemaakt fruit 1 el citroensap 500 gram geleisuiker* 2 brandschone jampotten (uitgekookt) Snij het fruit zo nodig in kleine stukjes. Doe in een grote pan, bespren-kel met citroensap en roer de geleisuiker erdoor. Breng op een matig vuur al roerend aan de kook. De massa moet flink bubbelen en door het roeren niet meer van de kook raken. Laat 4 min doorkoken. Niet langer, zo houd je de smaak van het verse fruit het best vast. Haal de pan van het vuur en laat de massa tot rust komen. Zit er schuim op, schep dat er dan af. Zet de potten op een dubbelgevouwen theedoek en schep ze tot de rand vol met jam. (Gebruik je alleen de kooksappen en zeef je het vruchtvlees eruit, dan is er sprake van gelei.) Schroef de eveneens brandschone deksels goed vast en zet de potten op hun kop. Zet ze na 10 min weer rechtop en laat verder afkoelen. " Iedere supermarkt verkoopt geleisuiker. Niet vervangen door gewone suiker, dat bindt niet voldoende.  Tomatensalsa  1 teentje knoflook 2 stengels bosui kwart rode peper 4 tomaten 60 g komkommer 1 el tomatenpuree 1 tl citroensap 1 el olie Maak de knoflook, de bosuitjes, het stukje peper, de tomaten en het stukje komkommer schoon en snijd alles in stukken. Pureer alles met 2 el water, de tomatenpuree, een beetje citroensap en de olie tot een dikke saus. BASISDRESSING 1  el wittewijnazijn  3 el olijfolie extra vergine  1 tl mosterd 2   tl gembersiroop (of vloeibare honing)     peper en zout 2 tl Italiaanse kruiden Doe in een jampotje azijn, mosterd, peper, zout, kruiden en gember-siroop tot ze goed gemengd zijn. Voeg olie toe (altijd drie maal de hoeveelheid azijn), sluit het deksel en schud goed tot een gebonden saus ontstaat. Te dik? Voeg er een eetlepel water aan toe en schud nogmaals. Klaar is je dressing. Bewaar in het potje in koelkast. Voor gebruik steeds even goed schudden. Tip: Maak deze dressing in grotere hoeveelheden. Je kunt hem rustig een tijdje goed houden.