Zwetsshow keukenpraatje recepten week 37  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
Salade van vijgen, rauwe ham en mozzarella. 12 rijpe paarse vijgen 200 gram rauwe ham (parma- of gandaham) 2 grote bollen mozzarella 100 gram rucola 100 gram krulsla 10 blaadjes verse basilicum 4 el olijfolie Halve el balsamicoazijn Halve el vloeibare honing versgemalen zwarte peper en zeezout Bedek een platte Schaal met rucola en krulsla. Snij de vijgen in vanaf de punt, laat de partjes bij de bodem aan elkaar zitten. Buig ze als een bloem uiteen. Zet ze op de sla en drapeer er losjes een plak ham omheen. Breek de mozzarella in stukjes, leg in het hart van elke vijg een stukje, strooi de rest over de salade. Klop alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en bedruppel daarmee de salade. Zorg dat er een beetje dressing in het hart van elke vijg komt. Verdeel de basilicumblaadjes over de salade. Serveer met ciabatta of Turks brood. GRIEKSE KOOLROLLETJES MET LAMSGEHAKT Voor 4 personen: 8 mooie buitenste groene koolbladeren 400 gram lamsgehakt (of half-om-half) 2 oude boterhammen 1 uitje, gesnipperd rood pepertje, ragfijn gesneden 1 teen knoflook, fijngesneden 1 el oregano 1 el korianderzaad, fijngemalen peper en zout olijfolie 1 blik tomatenstukjes 1 ui, grof gesneden 1 citroen Kook de koolbladeren in water met zout tot ze zacht zijn (ca 5 min). Neem uit de pan, spoel of met koud water. Snij harde nerven eruit. Week boterhammen in melk en knijp uit. Vermeng met gehakt, uisnippers, pepertje, knoflook, koriander en oregano. Verdeel in achten. Leg koolblad plat op werkblad, vorm rolletje gehakt, rol stukje in blad, vouw zijkanten erover en rol verder. Maak zo alle rolletjes. Leg ze naast elkaar in een met olijfolie ingevette hapjespan, overgiet met kokend water tot ze half onder staan. Stort tomatenstukjes en ui erover, kruid met peper en zout. Laat op laag vuurtje ca 40 min sudderen tot gehakt gaar is. Serveer met partjes citroen. Lekker met rijst of Turks brood waarmee je de saus kunt opdeppen. Tip: zet tijdens het koken een bord op de rolletjes, dan behouden ze hun vorm. Aardappelsoufflé 600 g aardappels 2 eieren 200 ml crème fraîche 75 g boerenbelegen kaas Verwarm de oven voor op 180 ºC. Kook de aardappels met wat zout gaar. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine. Rasp de kaas. Meng de aardappels met de eidooiers, crème fraîche, kaas en stijfgeklopte eiwitten. Vet de ramekins in. Verdeel het aardappelmengsel over 6 ramekins en bestrooi met wat extra kaas. Bak de soufflés in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Ratatouille van Hollandse groente 2 tenen knoflook 1 ui 1 courgette 1 paprika 2 (tros)tomaten 50 ml tomatensap 2 eetlepels olijfolie 4 takjes verse tijm zout versgemalen peper Pel en snijd de knoflook. Pel en snipper de ui grof. Maak de courgette en paprika schoon en snijd in blokjes van 1 cm. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Verhit olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook zonder ze te kleuren. Bak de courgette en paprika 2 minuten mee. Voeg de tomaat en het tomatensap toe en stoof de groenten, met het deksel op de pan, in 5 tot 6 minuten knapperig gaar. Ris de tijmblaadjes van de takjes en schep ze met zout en peper naar smaak door de Hollandse Ratatouille.