Zwetsshow keukenpraatje recepten week 39  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
BOCKIGE GEHAKTBALLEN 500 gram rundergehakt 2 snetjes oud witbrood 1 ei zout en peper versgeraspte nootmuskaat 125 gram boter 2 grote uien 1 flesje bockbier laurierblad takje tijm verse peterselie Verwijder de korstjes van het brood en bevochtig met water. Knijp uit en voeg bij het gehakt. Kneed met ei, peper, zout en nootmuskaat en verdeel in vieren. Rol er met vochtige handen vier ballen van en maak die een beetje plat. Smelt boter in braadpan. Bak de ballen snel aan alle kanten bruin. Pel de uien en snij ze vrij grof. Neem de ballen uit de pan en bak de uien in het braadvet op een rustig vuur tot ze helemaal zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden. Leg de ballen weer terug, Schenk helft van het bockbier erbij en voeg laurierblad en tijm toe. Laat een half uur heel zacht pruttelen, tot de uien uit elkaar vallen. Draai de ballen regelmatig. Leg de ballen op een warme Schaal. Draai het vuur hoog onder de jus, voeg restant bockbier toe en laat even flink inkoken. Schep de jus met de uien bij de ballen. Garneer met fijngehakte peterselie. Heerlijk bij een herfstige andijviestamppot. En uiteraard schenken we er een glas bockbier bij. BIETEN IN AZIJN Overgebleven gekookte bieten (niet gestoofd) azijn peperkorrels laurierblad kruidnagelen. Snij de gekookte, geschilde bieten in plakjes of dobbelsteentjes en doe ze in een stopflesch of Keulschen pot. Leg tusschen de bieten of en toe een paar peperkorrels, een laurierblaadje en een paar kruidnagelen, overgiet ze met de gekookten en daarna afgekoelden azijn en sluit den pot met vochtig perkamentpapier. Geef de bieten bij vleesch op dezelfde wijze als ingemaakte komkommers enz. , of gebruik ze als garnering voor sommige schotels als huzarensla, haringsla, enz. ZALMSALADEMET RODE BIET restje geraspte gekookte biet (ca 100 gram) 2 koude gekookte aardappels van gisteren 1 blikje zalm 2 el mayonaise peper en zout half sjalotje, gesnipperd 1 tl kappertjes 1 augurkje lichtgroene hartblaadjes van kropsla Prak de aardappels met een vork, meng met biet, sjalot, kappertjes en mayonaise. Verdeel de zalm met vork in kleine stukjes, schep door de salade. Breng op smaak met zout en peper. Maak een strak bergje salade op een platte schaal. Schik slablaadjes er omheen. Snij een waaier van de augurk en garneer de salade hiermee. Lekker met hardgekookt ei en toast (van oud brood). Drink er een biertje bij of een koude grinner veltliner (volle Oostenrijkse witte wijn). Tip: nog wat verse dille of peterselie in huis, meng het erdoor!