Zwetsshow keukenpraatje recepten week 46  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
CHILI CON CARNE 500 gram rundergehakt 3 el olijfolie 2 grote uien, in parten 1 tl sambal 1 teen knoflook, fijngehakt zout en peper 1 rode paprika, in blokjes 1 dunne prei, fijngesneden 1 stengel bleek-selderij, fijngesneden 2 tl chilipoeder 2 tl oregano 1 runder-bouillonblokje 1 blik gepelde tomaten 2 blikken (a 410 gram) kidneybonen stukje chorizo (ca 75 gram) Verhit olie in een braadpan of wok. Voeg uien toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg sambal en knoflook toe. Bak even mee, de knoflook mag niet verbranden. Doe het gehakt erbij en roer met vork tot het rul en niet meer rood is. Kruid met chilipoeder, zout en oregano. Roer dan paprika, prei en selderij erdoor. Laat 5 min meebakken. Voeg gepelde tomaten met sap, bouillonblokje en zoveel water toe dat een dikke saus ontstaat. Laat 10 min zachtjes pruttelen. Laat bonen uitlekken in zeef en voeg toe. Snij chorizo in kleine stukjes en voeg toe. Laat op klein pitje ca 20 min pruttelen. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Te pittig? Voeg wat bruine suiker toe. Serveer met witte rijst, geraspte kaas en een klodder zure room. Geef er plakken ananas bij en tortillachips en guacamole. MEXICAANSE BONENWRAPS 4 grote maïstortilla's of 6 wraps 300 gram chili con carne (restje) 100 gram geraspte kaas 100 gram tomaatblokjes 6 el crème fraiche takje verse koriander Vet een ovenschaal in. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm wraps ca 10 sec in de magnetron (hoogste stand). Daar worden ze soepel van. Schep aan één kant chili con carne, doe er een eetlepel crème fraïche op. Rol op en leg ze met de naad naar beneden in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en blokjes tomaat (vers of uit pak, blik) en zet de schaal boven het midden in de oven. Bak ca 20 min tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt. Gameer met korianderblad, schep de rest van de crème fraïche erover en serveer gloeiend heet. Lekker met een frisse salade en rijst.  Tomatensalsa  1 teentje knoflook 2 stengels bosui kwart rode peper 4 tomaten 60 g komkommer 1 el tomatenpuree 1 tl citroensap 1 el olie Maak de knoflook, de bosuitjes, het stukje peper, de tomaten en het stukje komkommer schoon en snijd alles in stukken. Pureer alles met 2 el water, de tomatenpuree, een beetje citroensap en de olie tot een dikke saus. BASISDRESSING 1  el wittewijnazijn  3 el olijfolie extra vergine  1 tl mosterd 2   tl gembersiroop (of vloeibare honing)     peper en zout 2 tl Italiaanse kruiden Doe in een jampotje azijn, mosterd, peper, zout, kruiden en gember-siroop tot ze goed gemengd zijn. Voeg olie toe (altijd drie maal de hoeveelheid azijn), sluit het deksel en schud goed tot een gebonden saus ontstaat. Te dik? Voeg er een eetlepel water aan toe en schud nogmaals. Klaar is je dressing. Bewaar in het potje in koelkast. Voor gebruik steeds even goed schudden. Tip: Maak deze dressing in grotere hoeveelheden. Je kunt hem rustig een tijdje goed houden.