Zwetsshow keukenpraatje recepten week 47  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
LINZENSCHOTEL Voor 4 personen: 300 gram rode linzen 2 el olie 1 grote ui, gesnipperd 1 rood pepertje, ragfijn gesneden 2 tenen knoflook, fijngehaktj 1 el kerrie 1 kleine winterwortel, in blokjes Halve selderijknol, in kleine blokjes 100 gram spitskool, in reepjes 1 liter groentebouillon 1 laurierblad 4 A 5 kruidnagels versgemalen peper en zout 1 el vers citroensap 2 takjes koriander, grof gehakt 4 el Turkse yoghurt Verhit de olie in een grote pan of wok. Fruit hierin de rode peper en de ui tot hij glazig ziet. Voeg knoflook en kerrie toe en bak 1 min mee. Voeg de winterwortel en de knolselderij toe, roerbak 5 min. Voeg kool, groentebouillon, linzen, laurier en kruidnagel toe en laat minimaal 30 min zachtjes pruttelen tot de linzen helemaal kapotgekookt zijn. Proef en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels. Roer de koriander erdoor en serveer in diepe kommen. Lekker met een dikke klodder Turkse of Griekse yoghurt in het midden. serveer met naan (plat Indiaas brood) of Turks brood. Van een nachtje in de koelkast wordt deze linzenschotel alleen maar lekkerder. SPITSKOOLSLA halve spitskool 100 ml olijfolie extra vergine sap van halve Citroen zout en versgemalen peper 80 gram walnoten, gepeld 50 gram feta Rasp de spitskool heel fijn. Doe in een Schaal en Schenk de olie en het citroensap erover. Kruid met zout en versgemalen peper. Schep goed door, dek de kom of en zet minimaal een uur in de koelkast, zodat de smaken in de kool kunnen trekken. Schud even op, roer de walnoten erdoor en garneer met brokjes feta. Heerlijk bij gegrilde lamskoteletjes, kebab en pittige worstjes, maar ook bij braadworst of een broodje hamburger. SELDERIJKOEKJES Bijgerecht, voor 12 tot 16 koekjes: halve selderijknol zout en versgemalen peper 2 tl kerrie 1 ei 3 el bloem olie om in to bakken Schil de selderijknol en rasp hem op de grove rasp. Laat een half uurtje uitlekken in een zeef. Meng met losgeklopt ei, peper en flink wat zout. Bestrooi met bloem en vermeng nogmaals goed. Verhit zo veel olie in een grote koekenpan, dat de hele bodem bedekt is. Schep met een vork zes kleine bergjes van het selderijmengsel in de pan. Druk ze een beetje plat, maar zorg dat ze elkaar niet raken. Bak de koekjes op een rustig vuur tot de randjes bruin worden. Keer ze met een spatel en bak zo ook de andere kant. Serveer ze direct of laat ze afkoelen op een bakplaat en verhit ze vlak voor gebruik 5 min in een hete oven. Heerlijk als hartig (vegetarisch) bijgerechtje bij winterse gerechten zoals boerenkool, hutspot en erwtensoep. Of bij een krachtige stoofschotel, bijvoorbeeld hazenpeper. POMPOENGRATIN MET LAURIER Voor 4 personen: 1 kg pompoen, schoongemaakt, in stukjes 3 uien versgemalen peper en zout 2 verse laurierblaadjes (of 1 gedroogd) 1 teen knoflook 100 gram boter 150 gram geraspte pittige kaas Verwarm oven voor op 220 graden. Breng in een grote pan water met zout aan de kook. Kook pompoenstukjes in ca 10 min bijna gaar. Laat uitlekken in een vergiet. Pel intussen de uien en snij in flinke parten. Smelt 50 gram boter in koekenpan, voeg uien, peper, zout en Laurier toe. Laat 6 a 7 min stoven tot ze zacht zijn en goudgeel zien. Halveer knoflookteen, wrijf met snijvlakken de ovenschaal in. Vet daarna in met boter. Leg afwisselend pompoenstukken en ui in Schaal en steek de laurierblaadjes ertussen. Bestrooi met kaas. Smelt de resterende boter en Schenk eroverheen. Gratineer 4 tot 6 min in hete oven, tot de bovenlaag goudbruin kleurt. Of 1 min onder de hete grill. Serveer met een herfstige salade met appel, walnoot en knoflookcroutons.