Zwetsshow keukenpraatje recepten week 48  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
HAZELNOOTBOTER 125 gram gezouten roomboter 125 gram hazelnoten 2 tl citroensap Halve tl cayennepeper  extra: plasticfolie Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze fijn in de keukenmachine. Laat de roomboter zacht worden en roer romig. Meng citroensap, noten en cayennepeper er goed doorheen. Vorm een worst van de boter en verpak die strak in plasticfolie. Uiteinden indraaien in tegengestelde richting. Laat opstijven in de koelkast en bewaar tot gebruik. Snij in plakjes en verwijder folie zorgvuldig. Lekker bij gegrilde kip of gebakken forel. Of met gestoomde najaarsgroente, zoals spruitjes, pompoen, broccoli, rode bietjes, winterwortelstukjes of schorseneren. WELSH RAREBIT Voor 4 personen: 8 flinke volkorenboterhammen 1 el boter 400 gram geraspte belegen kaas half flesje bockbier 2 eieren 2 el scherpe mosterd snufje versgeraspte nootmuskaat Rooster de boterhammen. Vet een platte ovenschaal of bakblik in met boter. Leg de boterhammen er zo in dat ze elkaar net overlappen. Klop de eieren los, meng met kaas, bier en mosterd en verdeel gelijkmatig over het brood. Rasp er wat nootmuskaat over en laat 10 min trekken. Plaats onder de grill of in een hete oven en bak tot de kaas pruttelt en lichtbruin kleurt. Snij in langwerpige stukken. Lekker weghappen bij een glas bockbier. BROWNIES MET NOTEN Een hele bakplaat: 4 eieren 300 gram gesmolten boter 400 gram bruine basterdsuiker 2 zakjes vanillesuiker 1 tl zout 8 el cacao 160 gram zelfrijzend bakmeel 150 gram gemengde verse noten (ongezouten) Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster gemengde noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, pecan, etc.) in een droge koekenpan. Dek ze of met een schone theedoek en hak ze met behulp van een deegrol of het heft van een keukenmes in grove stukken. Vermeng suiker, vanillesuiker, cacaopoeder en zout. Klop de gesmolten boter en de eieren erdoor. Schep dan het zelfrijzend bakmeel en vervolgens de noten er luchtig doorheen. Bedek de bakplaat met bakpapier en stort het deeg erop. Bak 30 min in de oven. Laat afkoelen en snij in ruitvormige stukjes. Bewaar in een afgesloten koektrommel. Leg er tegen het kleven stukjes bakpapier tussen. Lekker bij de thee of als toetje. Glaasje amaretto erbij? POMPOENSOEP Voor 4 tot 6 personen: Halve pompoen (ca 2 kilo) 1 grote ui 1 teen knoflook stukje verse gember(formaat duimkootje) half roodpepertje 2 stengelsbleekselderij 1 el kerrie 1 liter groente- of kippenbouillon (van 2 blokjes) peper en zout bosje dille 125 ml zure room extra: staafmixer Verwijder pitten en draden uit het hart van de pompoen. Snij in 4 parten en snij die dwars door de helft. Kook de stukken in water met zout in ca 20 min zacht. Laat even afkoelen en snij de schil eraf. Snij selderijstengels in stukjes. Snipper ui, snij rode peper in lengte door, pel knoflook en snij in vieren, schil gember en snij fijn. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit ui, rode peper en gember. Voeg knoflook toe als uisnippers glazig zien. Roer kerrie erdoor en warm nog even goed door. Voeg pompoenvlees en bleekselderij toe. Schenk bouillon erbij en laat 2 uur rustig pruttelen. Verwijder pepertje. Pureer soep met staafmixer. Hak dille en roer erdoor. Serveer hete soep met stukjes stokbrood met geitenkaas, die even onder de grill zijn gegratineerd.