Zwetsshow keukenpraatje recepten week 49  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
Ontbijtverdriet Verkruimel brood, koek en taart. Dat gaat het makkelijkst in de keukenmachine. Voeg er ongeveer evenveel geitenyoghurt (of dikke Turkse yoghurt) aan toe en een mespunt kaneel, vermeng goed. Roer er per 500 gram brood-yoghurt massa 2 losgeklopte eieren en 30 gram suiker doorheen. Snij wat fruit (in dit geval verse vijgen) in stukjes en meng ze voorzichtig door het deeg. Stort in diepe vuurvaste potjes (of in een ovenschaal) en bestrooi met rietsuiker. Bak in ca 18 min in een voorverwarmde oven op 160 graden tot de bovenkant mooi goudbruin ziet. Laat even afkoelen en serveer lauw in de potjes. Uitlepelen maar! ANDIJVIESLA MET YOGHURTDRESSING halve krop andijvie 100 ml yoghurt 2 el mayonaise 2 el sinaasappelsap halve tl cayennepeper l tl Italiaanse kruiden zout Kies de mooie malse bladen voor de sla. Was, droog en snij in smalle reepjes. Klop een dressing van yoghurt, mayonaise, sinaasappelsap, cayennepeper, Italiaanse kruiden en zout. Meng met andijvie, laat 15 min intrekken. Lekker fris bij chili con carne, witte bonen, linzen en paddenstoelenpizza. Tip: je kunt er mandarijnpartjes of sinaasappelstukjes en zwarte olijven aan toevoegen. RAUWE ANDIJVIESTAMPPOT MET CHORIZOKRUIM 1,2 kilo kruimige aardappels 800 gram verse andijvie 150 gram chorizo in plakjes 200 ml melk 50 gram roomboter nootmuskaat peper en zout geroosterde paprika (zelfgeroosterd of uit pot) Leg de plakken chorizo op bakpapier in een oven van 100 graden. Laat ze helemaal uitdrogen en verkruimel ze. Of bak ze uit in de koekenpan, dat gaat sneller. Schil de aardappels en kook ze gaar. Snij de andijvie in smalle reepjes, was en droog goed. Stamp de aardappels tot een smeuïge puree met hete melk en boter. Roer de andijvie erdoor en de helft van de worstkruimels. Laat 5 min doorwarmen op het vuur, maar niet te lang want andijvie moet knapperig blijven. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schep over in een wijde schaal en bestrooi ruim met worstkruim. Serveer met reepjes geroosterde rode paprika uit pot. PEPERNOTEN 2 bakplaten vol: 100 gram zachte boter 125 gram bruine basterdsuiker 250 gram zelfrijzend bakmeel 1 el speculaaskruiden halve tl zout 4 el melk Doe boter, suiker, zout en speculaaskruiden in een ruime kom en roer goed door. Zeef zelfrijzend bakmeel eroverheen. Roer weer goed. Doe de melk erbij. Kneed met de handen tot een bal. Verpak in plasticfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven op 160 graden. Bedek bakplaten met bakpapier. Rol met vochtige handen kleine balletjes (formaat hazelnoot) van het deeg, druk ze beetje plat en leg ze op gelijke afstand op de bakplaat. Niet te dicht bij elkaar, want ze groeien tijdens het bakken! Zet de platen in de oven en bak de pepernoten in ca 15 min mooi lichtbruin. Laat ze even afkoelen op een taartrooster. Smul ze!