Zwetsshow keukenpraatje recepten week 5  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
RIZ AU LAIT 100 gram restje gekookte plakrijst 750 ml volle melk 1 zakje vanillesuiker 3 el kristalsuiker 2 stukjes citroenschil van ca 5 cm extra kristalsuiker voor het bruine laagje Verwarm oven op 150 graden. Breng de melk in een ruime pan op een middelhoog vuur aan de kook. Voeg suiker, vanillesuiker en citroenschil toe. Meng de rijst door de melk en laat rustig inkoken tot de melk dik wordt (10 tot 15 min) Blijf regelmatig roeren met een houten lepel. Verwijder citroenschil. Stort de rijstmassa in een met boter ingevette ondiepe ovenschaal en zet hem ca 30 min in de oven. Neem de schaal uit de oven, strooi er kristalsuiker over en zet de schaal even (hooguit 2 min) onder de hete grill zodat hij een mooi goudbruin laagje krijgt. Laat minimaal een uur afkoelen en serveer lauw. Heerlijk met een compote van abrikozen of mandarijntjes, en een glaasje dessertwijn. Tip: Geen kliekje rijst in huis, maar wel veel trek in deze rijstpud-ding? Kook 100 gram dessertrijst in 850 ml melk. BOEUF BOURGIGNON 200 gram gerookt spek, in blokjes 300 gram sjalotten, in vieren 1 teen knoflook, fijngehakt 800 gram runderlappen, in blokken van 2x2 cm 75 gram boter of margarine 2 el olie 3 el bloem 2 tl tijm 200 ml heet water 200 ml rode wijn 100 gram cham-pignons 100 gram wortelbolletjes 6 gekookte aardappels, in kwarten 1 bosje peterselie zout en versgemalen peper Bak in een braadpan in 50 gram boter de spekblokjes ca 5 min. Voeg sjalotten en knoflook toe en laat weer 5 min bakken. Schep alles met schuimspaan uit de pan en bewaar. Voeg aan braadvet 25 gram boter en 2 el olie toe. Bestrooi vlees met peper en bak al roerend snel bruin. Bestrooi met bloem, laat 2 min doorbakken. Voeg heet water toe, roer goed. Voeg wortelbolletjes, tijm en het spek-sjalotmengsel toe. Verwarm de wijn in een steelpan en voeg al roerend toe. Laat ca 2/z uur héél zacht op een sudderplaatje pruttelen. Roer af en toe. Reinig champignons met een stukje keukenpapier, snij in vieren. Bak in koekenpan met zout en peper in boter snel bruin. Meng samen met de aardappels door de boeuf, laat 15 min goed doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper. Hak peterselie fijn, strooi over de schotel.