Zwetsshow keukenpraatje recepten week 50  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
TORTILLA ESPANOLA 4 a 5 eieren 1 ui, in partjes 400 gram aardappels (vastkokend) rode paprika 4 el olijfolie 1 tl cayennepeper 8 plakjes chorizo zout Schil de aardappels en snij ze in euro-dunne plakjes. Bak ze in een koekenpan met olijfolie op een rustig vuur ca 10 min. Voeg ui toe aan aardappels. Verwijder zaadlijsten uit paprika, snij in reepjes en  voeg toe. Bak tot de uien zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden.   Kluts in een ruime schaal eieren met een eetlepel water. Voeg cayennepeper en zout toe en schenk uit over het aardappel- uimengsel.   Druk plakjes chorizo erin. Bak de omelet op een niet te hoog vuur tot   hij bijna niet meer vochtig is van boven. Laat hem dan op een groot,   vochtig gemaakt bord glijden en draai hem om (koekenpan op z'n   kop er bovenop en dan snel omdraaien). Bak de andere kant nog 2   min. Niet langer, want een tortilla moet van binnen nog een beetje   smeuïg zijn. Laat op een schaal glijden. Lauw is hij het lekkerst, maar hij kan ook koud geserveerd worden. Heerlijk met grof bruin brood, tomatensalade en een glas stoere Spaanse rode rioja. Tip: geef er tomatenketchup bij! Jachtschotel van vleesch, zuie appelen en aardappelen. JACHTSCHOTEL 750 gram koude, heele aardappelen 300 gram vleesch-resten 100 gram uien 2 zure appelen 40 gram boter of vet van jus peper nootmuskaat 3 dl magere jus Berekende kostprijs in 1907: ƒ 0,56 Snijd het vleesch, de aardappelen, geschilde appelen en schoongemaakte uien in plakjes. Bak met boter of vet ; de uien en appelen in een koekenpan lichtbruin maar bewaar ongeveer 6 mooie plakjes ui. Leg laag om laag in vuurvast schoteltje een deel van de aardappelschijfjes met wat nootmuskaat bestrooid, een deel van het vleesch bestrooid met wat peper, wat gefruite uien en een paar appelschijfjes. Vul op deze wijze het schoteltje, maar zorg dat de laatste laag uit aardappelen bestaat, waartussen hier en daar de overgehouden schijfjes ui worden gelegd. Bevochtig alles met de verdunde magere jus, leg bovenop wat kleine klontjes boter of vet van jus en zet het schoteltje in een heeten oven tot de bovenste J laag mooi bruin is gebakken. Hazelnootboter Laatst al over gehad en het recept staat ook nog op tvdb.nl Hazelnootboter door stomend hete spaghetti, bestrooid met veel fijngehakte peterselie en wat hele hazelnoten. Met geschaafde truffel maak je er echt een herfstfeestje van! Ook handig Gebruik notenboter bij het bakken van taarten, cakes, koekjes of brownies. HUTSPOT 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild halve selderijknol, in blokjes 3 winterwortels, in stukjes (ca 500 gram) 3 grote uien, in grove partjes liter runderbouillon van twee blokjes, warm klont roomboter peper en zout Doe geschilde en in stukken gesneden aardappel en knolselderij in de bouillon. De aardappels moeten net niet onder staan, voeg zo nodig wat water toe. Laat weer aan de kook komen. Leg geschilde en in kleine stukjes gesneden winterwortel en uipartjes erbovenop. Laat op een rustig vuur met deksel op de pan in ca 20 min gaarkoken. Giet af, vang de bouillon met kookvocht op. Stamp met ouderwetse stamper door elkaar. Giet er steeds wat kookvocht bij. Roer goed door, maak niet te nat. De hutspot is goed als je een smeuïge massa hebt en nog stukjes wortel ziet. Roer er een klont roomboter door. Breng op smaak met zout en flink wat peper. Geef er mosterd bij. Heerlijk met een bal gehakt. Tip: maak je jus aan met kookvocht in plaats van water. Kliekje over? Lekker morgen opbakken en op brood eten.