Zwetsshow keukenpraatje recepten week 7  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
PREIPROL 20 gram boter of margarine 75 gram rookspek, in kleine blokjes 750 gram prei 4 grote aardappels (kruimig) 2 liter runderbouil-lon (van blokjes) zout en witte peper 1 verse varkensrookworst (of cocktailworstjes) 4 eieren Smelt de boter in een grote pan, voeg spekjes toe en bak ze zachtjes uit. Snij prei in smalle ringen, ook de mooie groene uiteinden! Was ze in een vergiet. Schil aardappels en snij ze in blokjes. Fruit prei en aardappel 5 min met de spekblokjes mee. Voeg bouillon toe en laat 30 min zachtjes pruttelen. Laat de rookworst minimaal 20 min wellen in water dat tegen de kook aan is. Kook de eieren in 10 min hard. Pureer de soep met de staaf mixer of een ouderwetse draaizeef. Breng flink hartig op smaak met zout en witte peper. Snij de worst in plakjes en voeg aan de soep toe. Pel de eieren, snij in plakjes en roer vlak voor serveren voorzichtig door de soep. Geef er grof bruin brood of roggebrood bij. Voor een vrolijke kindercarnavalssoep: meng in plaats van rookworst kleine voorverwarmde cocktailworstjes door de soep. Voor de chique variant: roer er wat room door en vervang de rookworst door stukjes gerookte paling. VURIG APPELTAARTJE VOOR TWEE 4 plakjes bladerdeeg 50 gram boter 2 el kristalsuiker 1 fris-zure appel (jonagold) 1 miniflesje (30 ml) armagnac of cognac Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm oven voor op 220 graden. Was de appel, verwijder klokhuis en snij in dunne plakjes. Bewaar twee mooie plakjes met rode schil om later een hartje te vormen. Laat boter zacht worden (in magnetron) en bestrijk daarmee twee afzonderlijke plakjes bladerdeeg. Bestrooi ze met suiker en dek af met de overgebleven twee deegplakjes. Rol uit tot twee vierkan-ten van ca 20 cm. Leg op een ingevette bakvorm (bijv. boterkoek-blik) één vierkant, bedek dat met plakjes appel maar laat de randen en hoeken vrij. Besprenkel met de helft van de armagnac. Leg het andere vierkant er dwars op, zodat ze samen een ster vormen, druk de randen aan. Bak in de oven in ca 12 min goudbruin. Bestrijk met boter, schuif de ster op een aardewerk schaal, leg de bewaarde appel-partjes tegen elkaar, de onderkanten iets overlappend, en vorm zo een hart. Besprenkel de taart aan tafel met armagnac en zet met brandende lucifer snel in vuur en vlam. Laat uitbranden en peuzel samen op. Geef er slagroom en vanille- of kaneelijs bij. Kip kerrie met rijst 500 gram kipfilet, in blokken Peper en zout 4 el wokolie 1 grote ui, in stukjes 1 tl sambal 1 teen knoflook, fijngehakt 1 el kerrie 1 prei, in ringen 1 rode paprika, in blokjes 250 ml kippen-bouillon (blokje) 1 pakje kokosmelk 1 blikje ananasstukjes (of handje rozijnen) 1 el gembersiroop 1 el selderijblad, gehakt 400 gram basmatirijst Kook rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Kruid kipfilet met peper en zout. Verhit wok, voeg wokolie toe en bak de kipblokjes. Voeg ui, sambal en knoflook toe en bestrooi met kerrie. Bak prei en paprikastukjes mee, voeg kippenbouillon toe. Laat 8 min sudderen. Voeg ananas, gembersiroop en kokosmelk toe. Laat 5 min pruttelen. Bestrooi met selderijblad en serveer met rijst. Lekker met een glas sauvignon blanc. Kliekje over? Dit gerecht wordt alleen maar lekkerder als het een paar dagen staat. Meng rijst en saus door elkaar en bewaar in de koelkast. Opwarmen: voeg 2 el water toe en verwarm in de magnetron. RIJST MET BOTER EN BRUINE SUIKER 200 gram gare witte rijst 100 gram rozijnen 1 flinke el roomboter 2 el bruine basterdsuiker Was de rozijnen en laat ze 15 min in koud water wellen. Stoom de rijst warm in een stoompan of in een zeef boven een pan kokend water. Roer de rozijnen, de boter en de bruine suiker erdoor. Serveer als warm dessert. Je kunt de rozijnen ook weglaten en een theelepeltje kaneel door de rijst roeren. Of vervang ze door stukjes gewelde abrikozen en bestrooi met geroosterde amandelsnippers. knapperige aardappelkoekjes 2 stevige aardappels 50 gram serranoham (restje) teentje knof-look peper en zout 2 el olijfolie Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp. Snij ham in fijne reepjes. Hak knoflook fijn en meng met peper, zout en ham door de aardappel. Verhit olie in een koekenpan. Schep kleine hoopjes aardappelrasp in de pan en druk ze plat met een vork. Laat ze rustig bakken, keer na een paar min, als de zijkanten bruin kleuren. Bak zo ook de andere kant knapperig bruin. Schep de aardappelkoekjes uit de pan. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer als borrelhap of voorgerechtje, met een fris glas pils erbij. Lekker met een laagje zure room en een plakje gerookte zalm.