Zwetsshow keukenpraatje recepten week 8  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
GOULASHSOEP 600 gram runderlappen, in blokken peper en zout 2 el bloem 1 el olijfolie   100 gram magere spekblokjes   4 grote uien, in partjes 2 tenen knoflook, fijngehak Halve winterwortel, in blokjes 2 el milde paprikapoeder 1 tl tijm 1 tl cayennepeper 2 run-derbouillonblokjes 1 el wijnazijn 1  rode en 1 groene paprika, in stukjes halve selderijknol, in blokjes 4 gekookte aardappels, in stukjes (restje) maïzena 2 el peterselie, gehakt Kruid het rundvlees met peper en zout en bestrooi met bloem. Verhit olie in een braadpan en bak de spekblokjes 5 min. Voeg vlees toe en bak rondom bruin. Voeg uien toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg wortel, knoflook, cayennepeper en tijm toe. Bestrooi met paprikapoeder en roer goed door. Schenk er liter heet water bij, voeg bouillonblokjes en azijn toe en laat l½ uur op een sudderplaatje heel zacht pruttelen. Voeg paprika en knolselderij toe aan de soep. Laat nog 30 min prut-telen, voeg 10 min voor het einde van de kooktijd stukjes gekookte aardappel toe. Bind de soep, indien nodig, met in koud water losgeroerde maïzena. Proef en breng op smaak met peper en zout. Roer peterselie erdoor en serveer gloeiend heet in diepe borden of grote soepkommen. Lekker met stokbrood. GRIEKSE PASTASCHOTEL 4 el olijf olie 750 gram rundergehakt 1 ui, in stukjes 1 tl oregano blik tomatenblokjes (400 gram) 250 ml runderbouillon (van blokje) 1 tl suiker 1 kaneelstokje 5OO gram kritharaki 100 gram geraspte oude kaas zout en versgemalen peper Verhit olie in braadpan, voeg ui toe en bak glazig. Bak het gehakt rul en bruin. Bestrooi met peper en zout. Voeg tomatenblokjes, oregano, suiker en kaneel toe en schenk er zoveel bouillon op dat alles net onder staat. Zet op een laag vuurtje, op een sudderplaatje en laat 10 min sudderen. Verwarm oven op 180 graden. Voeg rauwe kritharaki (pasta) toe en roer goed door. Stort in een ondiepe, wijde ovenschaal. Schenk er evenveel water bij als er pasta in de schaal zit en laat ca 40 min garen in de oven. Bestrooi met oude kaas en laat in 5 a 10 min goudbruin kleuren. Serveer heet. Lekker met een salade van geraspte wortel, appel en peterselie. Schenk er een stevige rode wijn bij. Tip: ook erg lekker met lamsgehakt. SNIJBOONEN MET WITTE BOONEN Ongeveer ½ liter gekookte witte boonen 1 kilo inge-maakte snijboonen 50 g boter of reuzel óf half boter/ half reuzel berekende kosten f 0,47 Zet de gewasschen snijboonen op met ruim kokend water, laat ze anderhalf uur flink doorkoken, giet het water af en kook de boonen opnieuw in versch water. Onderzoek na weer anderhalf uur, of de zoute smaak verdwenen is, zoo niet, verversch dan het water nog eens. Laat de boonen verder koken tot ze zacht zijn, laat ze op een vergiet uitlekken, vermeng ze met de gekookte witte boonen en het vet en laat alles nog 15 min stoven. Stamp desverkiezende ook wat gekookte aardappelen fijn (ongeveer ½ liter) maar doe dit voordat de boonen worden toegevoegd, zoodat alleen de aardappelen en niet de boonen worden  stukgewreven. Geef hierbij  desverkiezende gekookte rookworst. Opmerking 2010: Deze stamppot heette in de volksmond, ook toen al: blote billetjes in het gras.