Zwetsshow keukenpraatje recepten week 9  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
BROWN BREAD ICECREAM 100 gram broodkruimels van bruin-of volkorenbrood 3 el Baileys crèmelikeur Halve  liter roomijs Verwarm oven voor op 180 graden. Spreid de broodkruimels uit over een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak ze in ca 15 min mooi goudbruin. Laat helemaal afkoelen. Haal het ijs uit de vriezer, laat het zo zacht worden dat je het nét kunt roeren. Meng broodkruimels en crèmelikeur er goed doorheen. Laat weer hard worden in de vriezer en gun het een nachtje, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Schep er mooie bollen van en serveer met vers fruit, chocoladesaus of appelcompote. WENTELTEEFJES 4 oude (liefst witte) boterhammen 1 ei 150 ml melk l tl kaneel 50 gram roomboter 2 el suiker Snij de korsten van de boterhammen. Klop in een diep bord met een vork het ei met de melk en een theelepel kaneel los. Week twee boterhammen aan beide kanten in het mengsel van ei en melk. Zorg dat ze goed doordrenkt zijn, maar niet zo slap dat ze breken. Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak op een rustig vuur de boterhammen aan beide zijden knapperig en goudbruin. 'Wentel' ze met een spatel. Herhaal dit met de andere boterhammen. Schep de wentelteefjes op een bord en bestrooi ze rijkelijk met suiker. Serveer warm. Heerlijk als zondags ontbijt of lunchgerecht. Tip! Ook lekker als dessert met een bolletje roomijs en wat verse aardbeien. BIETENSTAMPPOT MET GEBAKKEN UIEN EN BACON 4 grote gekookte bieten 1 kilo kruimige aardappels, geschild 4 dikke plakken bacon 3 grote uien, grof gesneden 50 gram roomboter grof zeezout witte peper 1 el azijn Kook aardappels in 20 min gaar in ruim water met zout. Giet af, bewaar kopje kookvocht. Verwijder vel van de bieten en snij ze in piepkleine blokjes of rasp ze grof. Bak bacon knapperig in een beetje boter in koekenpan. Bewaar. Smelt rest van boter, bak uien tot ze zacht en lichtbruin zijn. Laat uitlekken in zeef, vang jus op en voeg samen met de biet bij de aardappels. Stamp alles door elkaar. Voeg zoveel kookvocht toe dat een smeuïg stamppotje ontstaat. Proef en breng op smaak met peper, zout en naar keuze een scheutje azijn. Serveer met gebakken bacon en veel uien erbovenop. En met eventu-eel een stukje stoofvlees. Snelle tip: Koop geraspte biet. Minder werk, wel minder mooi in de stamppot.