Zwetsshow keukenpraatje recepten Extra recepten 1  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
GAZPACHO ANDALUZ 4 sneetjes oud witbrood (zonder korst) 750 gram rijpe tomaten halve komkommer halve groene paprika 2 a 3 tenen knoflook 125 ml olijfolie extra vergine 2 el sherry azijn zout en peper (en eventueel wat suiker) extra: keukenmachine of staafmixer Verkruimel witbrood, voeg wat water toe en laat even weken. Ontvel tomaten (vel insnijden, even in kokend water, daarna snel in koud water dompelen en pellen), verwijder zaadjes en snij in stukken. Vang sap op. Schil komkommer, verwijder zaadlijst. Pel knoflooktenen, snij ze in stukken. Verwijder zaadlijst van paprika, snij in stukken. Doe alles in hoge kom en pureer met staafmixer. Voeg eventueel water toe tot soep juiste dikte heeft. Roer olijfolie en sherryazijn (balsamico mag ook) erdoor. Proef en breng op smaak met peper, zout en evt suiker, want onze tomaten zijn minder zoet dan de Spaanse. Zet minimaal l uur in de koelkast en serveer in wijde kommen. Geef er als garnituur in kleine schaaltjes bij: fijngehakt gekookt ei, kleine stukjes brood, blokjes komkommer, fijngesneden groene paprika, kleine stukjes tomaat en eventueel wat snippers rauwe ham. Tip: Leg in elke kom soep een ijsklontje met een basilicumblaadje erin om het koele karakter te benadrukken. BASISDRESSING 1  el wittewijnazijn  3 el olijfolie extra vergine  1 tl mosterd 2   tl gembersiroop (of vloeibare honing)     peper en zout 2 tl Italiaanse kruiden Doe in een jampotje azijn, mosterd, peper, zout, kruiden en gember-siroop tot ze goed gemengd zijn. Voeg olie toe (altijd drie maal de hoeveelheid azijn), sluit het deksel en schud goed tot een gebonden saus ontstaat. Te dik? Voeg er een eetlepel water aan toe en schud nogmaals. Klaar is je dressing. Bewaar in het potje in koelkast. Voor gebruik steeds even goed schudden. Tip: Maak deze dressing in grotere hoeveelheden. Je kunt hem rustig een tijdje goed houden. Snelle chilisaus 3 takjes koriander 1 teentje knoflook 1 rode chilipeper 100 ml water 4 el poedersuiker 2 tl tomatenpuree 1 limoen 1 citroen Pluk de koriander. Pel en snijd de knoflook in stukjes. Snijd de peper in stukjes. Pureer in een blender de koriander, water, poedersuiker, tomatenpuree, chilipeper, knoflook, rasp en sap van de limoen en rasp van de citroen tot er een saus ontstaat. BROWNIES MET NOTEN Een hele bakplaat: 4 eieren 300 gram gesmolten boter 400 gram bruine basterdsuiker 2 zakjes vanillesuiker 1 tl zout 8 el cacao 160 gram zelfrijzend bakmeel 150 gram gemengde verse noten (ongezouten) Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster gemengde noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, pecan, etc.) in een droge koekenpan. Dek ze of met een schone theedoek en hak ze met behulp van een deegrol of het heft van een keukenmes in grove stukken. Vermeng suiker, vanillesuiker, cacaopoeder en zout. Klop de gesmolten boter en de eieren erdoor. Schep dan het zelfrijzend bakmeel en vervol¬gens de noten er luchtig doorheen. Bedek de bakplaat met bakpapier en stort het deeg erop. Bak 30 min in de oven. Laat afkoelen en snij in ruitvormige stukjes. Bewaar in een afgesloten koektrommel. Leg er tegen het kleven stukjes bakpapier tussen. Lekker bij de thee of als toetje. Glaasje amaretto erbij?