Zwetsshow keukenpraatje recepten Extra recepten 3  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
HIP SOEPJE VAN KROPSLA 1 krop sla 2 el olijfolie 1 sjalotje, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngehakt 1 liter groentebouillon (van blokje) 100 ml kook* room zout en versgemalen peper droge worst, in kleine blokjes Verhit olie in een pan, fruit uitje. Voeg knoflook en sla toe. Bewaar wat mooie blaadjes uit het hart. Zet, als de bladeren geslonken zijn, het gas lager. Voeg groentebouillon toe. Laat even goed doorwarmen, voeg dan room toe. Pureer met de staafmixer. Zeef de soep en breng op smaak met zout en peper. Kies mooie, hoge glaasjes. Onderin komen een paar zachte slablaadjes uit het hart en wat fijngesneden stukjes droge worst. Schenk de soep erop. Geef er flinterdunne toast bij. Basisrecept muffins (12 stuks) * 275 gram zelfrijzend bakmeel (of een deel volkorenbloem, havermout, muesli of cacao) * 1 tl bakpoeder * 100 g suiker (of stroop, rietsuiker, honing) * 2 eieren * 240 ml melk (of karnemelk, yoghurt, zure room, kwark of vruchtensap) * 0.5 tl zout * 100 ml vloeibare boter (of plantaardige olie, gesmolten boter)   Tip: Meng de ingrediënten kort door elkaar, het mag best nog wat klonterig zijn. Te lang mixen zorgt voor taaie, droge muffins. Je bakt ze 20-25 minuten op 200 graden in een muffinvorm of papieren cakevormpjes.   Variaties Zoet Je kunt b.v. 100 g van de volgende ingrediënten toevoegen (of combinaties ervan): appel in stukjes, kaneel, rozijnen, kokos, chocolade, bosbessen, frambozen, mango, walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen, banaan, gedroogd fruit, koekkruiden, speculaaskruiden, kersen, maanzaad. Hartig ham, salami, kaas, bosuitjes, olijven, kruiden, paprika, pompoen, ui, prei, bacon, spinazie, champignons, gedroogde tomaat, zalm, mosterd Kruidkoek 350 gram zelfrijzend bakmeel 250 gram bruine basterdsuiker 1 ½ theelepel koekkruiden zout 2 ½ dl karnemelk 50 boter 50 gram krenten 75 gram rozijnen boter bloem Laat de krenten en rozijnen even wellen in een kom met water. Laat ze daarna uitlekken. Roer in een kom de bakmeel, basterdsuiker, koekkruiden en een snufje zout door elkaar. Klop er beetje voor beetje de karnemelk door en blijf kloppen tot er een glad beslag ontstaat. Schep er dan de krenten en rozijnen door. Vet een cakeblik in met wat boter en bestrooi het met wat bloem. Schep het beslag in het cakeblik. Bak de koek in 1 uur middenin een voorverwarmde oven van 175 graden gaar.  Kabeljauwfilet en papillotte  1 sjalot 1 kleine winterpeen 2 stengels bleekselderij 1 venkelknol 1 takje rozemarijn 1 takje tijm 1 citroen 4 stukken kabeljauwfilet à 125 g 50 ml witte wijn Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel de sjalot en snijd hem in dunne ringen. Maak de groenten schoon, snijd ze in reepjes en meng ze door elkaar. Hak de rozemarijnnaalden en de tijmblaadjes zeer fijn. Rasp de helft van de gele schil van de citroen. Vouw 4 royale vellen aluminiumfolie of bakpapier van 60 x 30 cm dubbel. Leg in het midden van elk vel wat van de groenten en leg hierop een stuk kabeljauwfilet. Bestrooi de vis met zout en peper. Verdeel de gehakte kruiden, citroenrasp en de sjalot over de vis. Sprenkel de wijn over de vis. Vouw de pakketjes losjes dicht en draai de zijkanten als een toffee vast. Leg de pakketjes op de bakplaat en stoom de vis in circa 10 minuten gaar. Leg de pakketjes op 4 borden. Snijd de overgebleven helft van de citroen in parten en serveer ze bij de kabeljauwpakketjes.