Zwetsshow keukenpraatje recepten Extra recepten 5  Ton Broedersz 2012
Bridge
Home Contact
SPAANSE CHOCOLADEMELK Voor 1 flinke mok: 45 gram pure chocolade 350 ml melk ½ tl kaneel Breek de chocola in kleine stukjes. Doe ze in een grote kom. Breng melk met kaneel tegen de kook aan. Giet een kwart over de chocola. Laat staan tot chocola gesmolten is en klop alles met een vork glad. Verwarm de overige melk weer tot kookpunt en klop door de chocola. Garneer met een dot slagroom, bestrooid met wat geraspte chocola. Grote mensentip: een scheutje rum of amaretto erdoor. Of een paar drupjes tabasco. WALDORFSALADE Voor 4 personen: 200 gram knolselderij, in piepkleine blokjes 2 frisse appels sap van halve citroen 50 gram rozijnen 80 gram walnoten, gepeld en grof gehakt 3 el room 2 el mayonaise snufje gemalen foelie snufje cayennepeper snufje zout 8 blaadjes kropsla 8 blaadjes selderij 2 mandarijnen, in partjes Breng liter water aan kook, voeg theelepel citroensap en blokjes knolselderij toe. Laat 15 sec koken. Giet af in zeef en spoel met koud water. Was de rozijnen en laat ze wellen in koud water. Giet af en dep droog. Rooster walnoten in droge koekenpan. Was appels, boor klokhuis eruit en snij in minuscule blokjes (laat de schil eraan voor de kleur). Bewaar één kwart, snij daarvan mooie dunne plakjes. Bedruppel met citroensap (tegen verkleuren). Meng appelblokjes met knolselderij, rozijnen en walnoten. Roer van room, mayonaise, noot-muskaat, cayennepeper, zout en citroensap een frisse dressing. Was sla, dep droog. Neem wijde cocktailglazen, leg blaadjes sla onderin. Vul met appel/selderijmix. Schep dressing erover. Gameer met selderijblad, walnoot, dunne schijfjes appel en mandarijnpartjes. RUNDERROLLADE MET AARDAPPELS UIT DE OVEN 1 kilo rollade van de runderlende   5 el olijfolie   4 sjalotjes, gepeld 3 tenen knoflook, ongepeld 50 gram boter ½  glas rode wijn 600 gram vastkokende aardappelen, geschild, in parten 2 el olijfolie 1  takje rozemarijn 2 zeezout en versgemalen peper Neem het vlees twee uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm oven op 200 graden. Wrijf aardappels in met 2 el olijfolie en doe in platte ovenschaal. Leg naaldjes rozemarijn ertussen en bestrooi met zeezout. Bak in ca 45 min mooi bruin in de oven. Schep af en toe om.Verhit de olie in een braadpan. Schroei rollade rondom bruin. Leg gepelde sjalotjes en ongepelde knoflooktenen erbij. Dek pan schuin af en braad de rollade in ca 30 min. Regelmatig draaien. Doe boter erbij, laat nog 5 tot 10 min braden. Neem pan van vuur. Bestrooi rollade met peper en zout. Zet oven uit, leg rollade en uitjes tussen de aardappels. Laat in een afkoelende oven staan. Druk knoflooktenen leeg in de jus, voeg rode wijn en evenveel water toe. Roer goed door en laat 5 min inkoken. Lepel saus over de rollade en aardappels. Serveer in ovenschaal, geef de rest van de saus er in een apart schaaltje erbij. Lekker met gesmoorde bleekselderij en wortel.