© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Peultjes
Met een beetje mazzel zijn er al verse peultjes.
Zo niet, dan moet je dit recept maar een paar weken bewaren in de keukenla, want zó heb je nog
nooit peultjes gegeten.
PEULTJESRISOTTO MET ZALM
100 gram peultjes, in lange reepjes
100 gram gerookte zalm, in stukjes
50 gram boter
1 uitje, gesnipperd
350 gram risottorijst
1 liter visbouillon (van blokje of pot)
125 ml crème fraiche
bos dille
halve citroen
zout en versgemalen peper
Verwarm bouillon in pannetje.
Pluk dille van de stelen en hak grof, houd een paar mooie veertjes achter.
Smelt boter in grote wijde pan, fruit uisnippers tot ze zacht zijn.
Voeg rijst toe, laat korrels al roerend even meebakken totdat ze glanzen. Voeg soepopscheplepel
hete bouillon toe, roer goed door tot het geheel is opgenomen door de rijst.
Herhaal dit tot alle bouillon op is.
Dat duurt ca 20 min.
Als de rijst romig en beetgaar is, voeg je peultjes, dille, zalm en crème fraiche toe.
Roer voorzichtig door en laat 1 min doorwarmen op het vuur.
Gameer met wat veertjes dille en partjes citroen.
.
Van alle soorten risotto die je over hebt, maar ook met gewone witte plakrijst,
kun je de volgende dag heerlijke kroketjes bakken.
Knapperig van buiten, romig zacht van binnen.
RISOTTOKROKETJES
200 gram risotto
1 geklopt ei
1 el bloem
1 el broodkruim (zelfgemaakt van oud brood of uit een pakje) plantaardige olie om in te frituren
Vorm van koude risotto mooie eivormige kroketjes.
Rol ze door de bloem, door het ei en door het broodkruim.
Bewaar in de koelkast tot gebruik. Verhit olie in (frituur)pan en bak de kroketjes tot ze goudbruin zijn.
Serveer op een bedje van sla, met daarnaast in een schaaltje een sausje
van mayonaise, geperste knoflook, sherry, peper, zout en gehakte peterselie.
Aardbeien, mooi en lekker.
Grote dot slagroom erop en smullen maar.
Maar chocolade is er ook lekker bij, wat dacht je van een chocolade mousse?
Tobleronemousse voor 4 personen
5 el melk
200 g toblerone
300 ml slagroom
1 Verwarm de melk in een pan.
Breek van de toblerone 2 hoekjes of en leg apart.
Hak de rest en smelt au bain marie.
Giet de melk er onder voortdurend roeren bij.
Laat een beetje afkoelen.
2 Klop de slagroom stijf en spatel hem door de nog vloeibare toblerone.
Zet de mousse afgedekt minstens 4 uur koud weg.
3 Maak met behulp van 2 eetlepels quenelles (ovale bolletjes) van de mousse,
doop daarbij de lepel tussendoor steeds in koud water.
Serveer de mousse in glazen.
Rasp de achtergehouden toblerone eroverheen.