© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Brownies
Even snel voor iemand brownies
maken.
Het moest snel dus het eerste recept
pakken wat voorbij komt.
Het resultaat was een hard producht
wat wel naar chocolade smaakte
maar ik durfde het geen brownie te
noemen en dat terwijl ik al zo lang in
de Zwetsshow wat erover vertel en
een recept op de website had staan.
Maar hoe stom kun je dan zijn om
dat recept niet te gebruiken.
Heb net zo snel een vette natte
chocolade cake gemaakt voor die
persoon.
Voor jou het recept brownies met
noten hier>
Blog
Zaterdag 31 juli
Mosselen over?
Haal overgebleven mosselen uit hun schelp en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.
Maak ze liefst binnen twee dagen op.
GEBAKKEN MOSSELEN MET KERRIE
Vrijdag 30 juli
Kook mosselen gerust in ruime hoeveelheden, als ze tenminste in je pan passen.
Het is echt een werkje van niets.
GEKOOKTE MOSSELEN
Zaterdag 24 juli
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
Gewoon iets lekkers van ardappelresten
AARDAPPELPANNENKOEKJES
Donderdag 22 juli
Snijbonen maar dan anders.
SNIJBONEN MET RODE PAPRIKA EN SHOARMAVLEES
Maandag 19 juli
Je maakt de lekkerste nasi met koude rijst.
Ideaal dus om je kliekje of het rijst overschot van de Chinees mee op te maken.
NASI GORENG
Zaterdag 17 juli
Maak van verse kersen bijvoorbeeld eens een klassiek Franse clafoutis.
CLAFOUTIS
Donderdag 15 juli
Boontjes zijn momenteel niet duur, dus kook er wat extra voor het kliekje van morgen:
sperziebonen in het zuur.
SPERZIEBONEN IN HET ZUUR
Woensdag 14 juli
Een heerlijk fris visgerecht dat je maakt met je zelfgemaakt paneermeel van oud brood.
PANGASIUS MET SINAASAPPEL-MOSTERDSAUS
Dinsdag 13 juli
In de betere restaurants werken ze graag met zelfgemaakte smaakboters.
Het is een heel handige manier om een overschot aan verse kruiden weg te werken en te bewaren
voor later gebruik.
KRUIDENBOTERROL
Zaterdag 10 juli
Nog een heerlijk zomers gerecht.
Gratin is eigenlijk de naam van de gouden korst op de bovenkant van de schotel.
GROENTEGRATIN
Woensdag 7 juli
Aardappels over?
Maak je aardappels op in een heerlijke frisse aardappelsalade
FRISSE AARDAPPELSALADE
Dinsdag 6 juli
Half flesje bier over?
Maak een luchtig bierbeslag en haal er champignons, grote garnalen of stukjes witvis doorheen.
VIS IN BIERBESLAG
Zaterdag 3 juli
Een lekker en makkelijke snack.
KNAPPERIGE AARDAPPELKOEKJES
Vrijdag 2 juli
Niet moeilijk maar geweldig lekker, althans voor diegenen die wel van kerrie houden.
Kip kerrie met rijst
Woensdag 30 juni
Met wat we over hebben van de minestrone soep maken we een ratatouille.
RATATOUILLE
Dinsdag 29 juni
Een mooi voorbeeld van budget koken.
Eén keer shoppen, meer¬dere keren van koken.
Vandaag kopen we mooie verse groente van het seizoen, waar we een gevulde minestronesoep van
maken.
MINESTRONESOEP
Vrijdag 25 juni
Kom je echt om in het verse basilicum?
PESTO ALLA GENOVESE
Donderdag 24 juni
We eten heel wat sla deze maanden.
Als lunch, als bijgerecht of als maaltijdsalade.
HIP SOEPJE VAN KROPSLA
Dinsdag 22 juni
Groene asperges zijn eigenlijk witte asperges die boven de grond uit zijn gekomen.
GEGRILDE GROENE ASPERGES
Zaterdag 19 juni
Van de schillen, kontjes, overgebleven asperges en het kookvocht maken we een rijke,
romige aspergesoep met hartige zalmsnippers.
Chic kliekje!
ASPERGESOEP MET ZALM
Maandag 14 juni
In dit bontgekleurde frisse dessert verwerk je allerlei soorten zacht fruit die in deze tijd in overvloed
en dus goedkoop voorhanden zijn.
Sla je slag als de markt koopmannen gaan opruimen.
AARDBEIENSOEP MET MELOEN EN BRAMEN
Vrijdag 11 juni
Feestelijk voorgerecht.
Ook heerlijk met een honing- of oogmeloentje.
Watermeloen is niet geschikt.
Galiameloen met rode port
Donderdag 10 juni
Eenmaal schoongemaakt, kun je Hollandse Nieuwe niet lang meer bewaren.
Vraag de visboer om ze te sealen in een plastic schaaltje en bewaar ze in de koelkast.
Eet ze liefst binnen een dag op.
TARTAAR VAN HARING MET BIET EN APPEL
Woensdag 9 juni
Heerlijk die verse bloemkool, zo van het West-Friese land.
Mooi compact, hagelwit en betaalbaar.
Dit is dé tijd om hem te eten.
BLOEMKOOL MET GEBAKKEN BROODKRUIM
Maandag 7 juni
Een heerlijk vullend gerecht waarin je niet alleen je overschot aan eieren opmaakt, maar ook
gekookte aardappels van de vorige dag, restjes ontbijtspek of bacon, champignons, stukjes prei,
paprika en selderij die je nog in de koelkast hebt liggen.
BOERENOMELET MET GROENTE
Vrijdag 4 juni
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
KROPSLA MET RESTEN VAN ANDERE GROENTE EN EEN SAUS VAN HARDGEKOOKTE EIEREN
Dinsdag 1 juni
Nog flink wat aardbeien over?
STRAWBERRY AND APPLE CRUMBLE
Maandag 31 mei
Heerlijk als voorgerecht of voor een zonnige lunch buiten
VOORJAARSSALADE MET AARDBEIEN
Zaterdag 29 mei
Aardbeien, mooi en lekker.
Maar chocolade is er ook lekker bij.
Tobleronemousse
Woensdag 26 mei
Knapperig van buiten, romig zacht van binnen.
RISOTTOKROKETJES
Dinsdag 25 mei
Met een beetje mazzel zijn er al verse peultjes.
PEULTJESRISOTTO MET ZALM
Zaterdag 22 mei
Barbecuen, als het weer tenminste meezit.
GEGRILDE GROENTE VAN DE BARBECUE
Vrijdag 21 mei
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
KROPSLA MET RESTEN VAN ANDERE GROENTE EN EEN SAUS VAN HARDGEKOOKTE EIEREN
Woensdag 19 mei
Al rabarber gegeten?
RABARBERMOES
Zaterdag 15 mei
Eindbestemming voor overrijpe avocado's is guacamole.
GUACAMOLE MET TACOCHIPS
Donderdag 13 mei
Asperges op z'n Italiaans
ASPERGES MET PARMEZAAN EN EI
Dinsdag 11 mei
Combi koken, wat hebben we nog over van de pasta schotel van gisteren?
En dat tezamen wordt een tomatensoep
GEVULDE TOMATENSOEP
Maandag 10 mei
Ik noem het combi koken, vandaag een pasta schotel en morgen????
PASTASCHOTEL MET GEHAKTSAUS
Zaterdag 8 mei
Een kliekjesrecept met asperges.
BLANKE ASPERGERAGOUT
Vrijdag 7 mei
Voorgesneden groentes, kun je niet bewaren dus moeten ze op.
OOSTERSE OMELET
Woensdag 5 mei
Aardbeien-prosecco jelly
Dinsdag 4 mei
Een klassieker uit de Franse keuken, deze salade lyonnaise met spekjes en een gekookt of
gepocheerd eitje.
Salade Lyonnaise
Zaterdag 1 mei
Ooit viel het Zweedse wittebrood uit de hemel op deze mooie lentedag.
Wij bakken er vandaag Portugese wentelteefjes mee.
PORTUGESE WENTELTEEFJES
Dinsdag 27 april
Restjes van het weekend.
FRITTATA MET GROENE ASPERGES EN SALAMI
Zaterdag 24 april
Vandaag een pastaschotel met broccoli en gerookte zalm.
TAGLIATELLE MET GEROOKTE ZALM EN BROCCOLI
Vrijdag 23 april
Je vraagt je of hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om deze stekelige distels te gaan eten.
ARTISJOKKEN MET VINAIGRETTE
woensdag 21 april
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
HUZARENSLA
Dinsdag 20 april
We hebben wel eens eieren over, gewoon teveel in huis gehaald en we willen geen oude eieren dus
op tijd opmaken die eieren en hoe lekker is het om zelf een eiersalade te maken.
EIERSALADE MET BIESLOOK
Vrijdag 16 april
Tover je kliekje chili con carne om tot lekkere Mexicaanse bonenwraps.
MEXICAANSE BONENWRAPS
Donderdag 15 april
Veel rijst over?
Maak dit snelle Surinaamse lunchgerecht: snesi alesie.
SNESI ALESIE
Woensdag 14 april
Van de bruine bonen of kidneybonen die over de datum zijn,
maken we een heerlijke chili con carne.
CHILI CON CARNE
Maandag 12 april
Woensdag 7 april
Raapsteeltjes zijn supergezond en zitten vol vitaminen en mineralen.
Groeikracht in optima forma.
STAMPPOT RAUWE RAAP-STEELTJES MET ZALM
Zaterdag 3 april
Eierpaddestoelen leuk om met de kinderen te maken en op te eten natuurlijk.
EIERPADDENSTOELEN
Vrijdag 2 april
Een feestelijk, lentefris recept.
LAMSRACK IN EEN KRUIDENKORSTJE
Maandag 29 maart
Een lekker fris en gezond toetje.
VRUCHTENYOGHURT
Zaterdag 27 maart
Macaroni & cheese
Low budget en goed vullend.
MACARONI & CHEESE
Vrijdag 26 maart
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
Deze klassieker uit de studentenkeuken komt al voor in het kliekjeskookboek uit 1907.
MACARONISCHOTEL MET HAM EN KAAS
Donderdag 25 maart
Een zondags Frans voorjaarsmaal met ham die door de slager al voor je is gegrild of gebraden,
zodat je alle aandacht kunt geven aan die heerlijke jonge groente.
GEGRILDE HAM MET VOORJAARSGROENTE
Dinsdag 23 maart
Nog een lekker recept met nieuwe aardappelen, want die zak moet leeg!
AARDAPPELSALADE VAN MALTA
Maandag 22 maart
We maken vandaag een heerlijke stoofschotel met varkensvlees en rode wijn.
Afelia
Vrijdag 19 maart
We vieren het begin de lente met een heerlijke voorjaars groentesoep.
Lentegroentesoep.
Woensdag 17 maart
KOUSENBAND MET AARDAPPEL
Donderdag 11 maart
TRUFFELVERWENEITJES
Woensdag 10 maart
KIP-KERRIE SALADE
Dinsdag 9 maart
THAISE BOUILLON MET LENTE-UI
Maandag 8 maart
GEBRADEN KIP UIT DE OVEN
Zaterdag 5 maart
KIPFILET MET COUSCOUS EN PAPRIKA
Dinsdag 1 maart
Hopscheuten, de allereerste voorjaarsgroente van de koude grond.
HOPOMELET
Vrijdag 26 februari
Rode biet is lekker gezond.
Er zit veel ijzer in.
BIETENSTAMPPOT MET GEBAKKEN UIEN EN BACON
Dinsdag 23 februari
Volgens jong en oud het lekkerste gerecht met oud brood:
WENTELTEEFJES
Maandag 22 februari
Een van de eigenaardigste gerechten met oud brood is een Ierse dessert: broodijs.
BROWN BREAD ICECREAM
Vrijdag 19 februari
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
SNIJBOONEN MET WITTE BOONEN
Dinsdag 16 februari
Hou vandaag eens een kliekjesdag, zodat je lekkere opgeruimde koelkast hebt.
GRIEKSE PASTASCHOTEL
Maandag 15 februari
Er is een duidelijke reden waarom deze soep in wintersportgebieden zo razend populair is.
GOULASHSOEP
zaterdag 13 februari
Aardappelkoekje
Vrijdag 12 februari
Een ouderwets toetje waarmee je heel snel en heel smakelijk je overgebleven witte rijst kunt
wegwerken.
Rijsttoetje
ls de liefde door de maag gaat, begint verliefd worden bij de neus.
Appeltaartje
Maandag 8 februari
Een hartverwarmende wintersoep, waarmee je een paar dagen vooruit kunt.
Preipol
Vrijdag 5 februari
Dit heerlijke Zuid-Amerikaanse stoofgerecht met kikkererwten luistert naar de naam ropa vieja.
'ROPA VIEJA
Donderdag 4 februari
Pincho of pintxo (Baskisch) betekent prikker,
maar het begrip staat voor het hele hapje dat eraan gespiest zit.
Pintxo
Maandag 1 februari
De lekkerste manier om een kliekje gekookte aardappels weg te werken, is ook de makkelijkste:
opbakken!
GEBAKKEN AARDAPPELS
Vrijdag 29 januari
Een klassieke Franse stoof schotel, deze boeuf bourgignon.
Rijk en vol van smaak, dankzij het rundvlees en de stevige rode wijn.
BOEUF BOURGIGNON
Dinsdag 26 januari
In ons land wordt rijst best wel veel gegeten maar nog weinig als nagerecht, bij de woorden zoete
rijdt zie je mensen toch al gauw kijken met een gezicht van; moet dat nou?
Denk aan een rijstpudding bijvoorbeeld.
Riz au lait
Vrijdag 22 januari
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
SCHOTELTJE VAN HAMRESTEN MET ZUURKOOL
Woensdag 20 januari
Zuurkool is echte winterkost.
Hoewel, in de Elzas genieten ze er het hele jaar van.
Met veel lekker sappig varkensvlees.
Zelfs midden in de zomer.
ELZASSER ZUURKOOL
Dinsdag 19 januari
Vandaag een lekker toetje van de Engels/Franse chef-kok Franck Pontais: chocolate breadcake.
Chocolate breadcake
Maandag 18 januari
Ik roep zo vaak bewaar oud brood of maak er paneermeel van en bewaar die in de vriezer, altijd
makkelijk en lekker.
Zo ook met kontjes en kortjes kaas die je niet meer eet, weggooien is zonde dus bewaren in de
vriezer en als er genoeg is kun je er weer wat van maken.
Hartige broodtaart.
Woensdag 13 januari
Witlof is zo'n heerlijke veelzijdige wintergroente.
WITLOFSALADE MET APPEL EN PAPRIKA
Dinsdag 12 januari
Afbakpistoletjes over van het weekend?
Mooi, daar maken we van¬daag lekkere pizzabroodjes van.
Pizza broodje
Maandag 11 januari
Een grote pan geurige soep die bol staat van de verse groentes!
Lekker nostalgisch met vermicelli en gehaktballetjes.
Groentesoep met ballen
Dinsdag 5 januari
Sinaasappels zijn waanzinnig lekker in deze tijd.
KALKOENFILET MET SINAASAPPEL EN ZWARTE OLIJVEN
Maandag 4 januari
Sla je slag en koop bijvoorbeeld heerlijke sukadelapjes.
Sukade lapjes van Oma
Donderdag 7 januari
Met die dure feestmaand achter de rug kunnen we wel wat budget-tips gebruiken.
Dit is een lekkere, gezonde maaltijd en niet duur.
Kalkoenfilet met sinaasappel en olijven
Vrijdag 1 januari
Nog een recept voor de momenten dat je veel oud brood in huis hebt.
De sandwich BLT, helemaal hip!
BLT voor een dubbele boterham
Donderdag 31 januari
Met die dure feestmaand achter de rug kunnen we wel wat budget-tips gebruiken.
Dit is een lekkere, gezonde maaltijd en niet duur.
SPINAZIE MET BROODSOLDAATJES
Dinsdag 29 december
Wat ligt er nog van vorig jaar?
Daarmee maken we een gevulde omelet, een hartige taart, een feestelijke sandwich of heerlijke
wraps.
WRAPS MET GEROOKTE ZALM EN ROOMKAAS
Donderdag 24 december
Gezworen vriend van koud vlees is de frisse remouladesaus
op basis van mayonaise, augurk, groene kruiden en kappertjes.
KOUD VLEES IN KAPPERTJESSAUS
Dinsdag 22 december
Traditioneel op Boxing Day (onze 2e kerstdag) maken de Engelsen een soort koek van gebakken
stamppot die ze bubble and squeak noemen.
Bubble and squeack
Donderdag 17 december
Het is leuk om voor de feestdagen zelf lekker kaasjes te maken.
Kerstkaasjes
Woensdag 16 december
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
BROODSCHOTELTJE (MET KRENTEN EN ROZIJNEN)
Dinsdag 15 december
Kliekje gekookte aardappelen of puree over?
Handig, maak alvast aardappelrozetten voor het kerstdiner!
Aardappelrozetten
Maandag 14 december
Een stoer recept uit de Belgische keuken: blinde vinken in uiensaus.
Blinde vinken in uiensaus
Donderdag 10 december
Een stoer recept uit de Belgische keuken: blinde vinken in uiensaus.
Blinde vinken in uiensaus
Dinsdag 8 december
Spaghetti over misschien wel van gisteren?
Frittata spaghetti
Maandag 7 december
Voorlopig weer even genoeg luxe gehad.
We gaan vandaag budget-koken
SPAGHETTI MET HERFSTGROENTE
Zaterdag 5 december
Sunday roast
Hoe vaak komt het nog voor dat je een groot stuk vlees braadt?
RUNDERROLLADE MET AARDAPPELS UIT DE OVEN
Woensdag 2 december
Maak Spaanse chocolademelk, met échte chocolade!
Je weet niet wat je proeft, zo lekker.
SPAANSE CHOCOLADEMELK
Dinsdag 1 december
Waldorfsalade is een klassieker uit de Amerikaanse keuken.
WALDORFSALADE
Zaterdag 28 december
Niets zo leuk als zelf pepernoten bakken met de kinderen.
Je moet er maar net tijd voor hebben, zo voor Sinterklaas.
PEPERNOTEN
Donderdag 26 november
Winterwortels over van het schoenzetten?
HUTSPOT
Dinsdag 24 november
Een mooi klassiek recept van Martine Wittop Koning, uit haar kliekjesboek
In en om de vliegenkast uit 1907.
Jachtschotel van vleesch, zuie appelen en aardappelen.
Maandag 23 november
Nog wat aardappels en chorizo over?
Dan maken we vandaag toch een heerlijke Spaanse tortilla!
TORTILLA ESPANOLA
Vrijdag 20 november
Van de andijvie die we over hebben en de kruimige aardappels die nodig op moeten,
maken we een pittig stamppotje met rauwe andijvie en kruim van chorizo.
RAUWE ANDIJVIESTAMPPOT MET CHORIZOKRUIM
Woensdag 18 november
Een verse krop andijvie.
Zo kun je de ene dag andijviesla maken en twee dagen later een lekkere stampot.
ANDIJVIESLA MET YOGHURTDRESSING
Dinsdag 17 november
Met de restjes van een hotelontbijt maak je een fantastisch lauwwarm nagerecht, geurig gebakken
in kleine potjes.
Ontbijtverdriet
Donderdag 12 november
We gaan brownies bakken, een hele plaat vol!
BROWNIES MET NOTEN
Dinsdag 10 november
Veel oud brood over?
Maak een herfstige Welsh rarebit, een warm broodschoteltje met bockbier en kaas.
WELSH RAREBIT
Maandag 9 november
Heb je een hazelnootboom in de tuin en weet je niet wat je aan moet met de rijke oogst?
Maak dan in ieder geval deze hazelnootboter.
HAZELNOOTBOTER
Zaterdag 7 november
We hebben ook nog wat pompoen over van gisteren.
Daarmee maken we een lekker ovenschoteltje vandaag.
POMPOENGRATIN MET LAURIER
Vrijdag 6 november
Ze zien er zo verleidelijk uit, die grote pompoenen.
Maar wat moet je ermee?
POMPOENSOEP
Woensdag 4 november
We hebben nog een halve selderijknol over.
Daar bakken we vandaag lekkere selderijkoekjes van.
SELDERIJKOEKJES
Dinsdag 3 november
Vandaag maken we een koolsla van de spitskool die nog over is van gisteren.
SPITSKOOLSLA
Maandag 2 november
Dit keer variëren we met spitskool.
En we beginnen met een
LINZENSCHOTEL
Woensdag 28 oktober
Paddenstoelen zijn nu ruim voorhanden.
Lekker en mooi om ze allemaal te verwerken op deze herfstige plaatpizza.
PLAATPIZZA MET PADDENSTOELEN
Zaterdag 24oktober
Vandaag:
POMPOENFRIET
Vrijdag 23 oktober
In het oude kliekjesboek In en om de Vliegenkast
vinden we dit ultieme wildkliekje: hazepeper.
HAZEPEPER
Appeltjes over die nodig op moeten?
Aardappels en uien die beginnen uit te lopen?
Dan is het hoog tijd voor hete bliksem.
HETE BLIKSEM MET GEBAKKEN BLOEDWORST
Woensdag 21 oktober
Ze horen helemaal bij de herfst, maar zijn hier niet zo bekend; die aromatische kweeperen.
GELEI EN MOES VAN KWEEPEER
Maandag 19 oktober
Er zijn weer volop verse walnoten.
Tijd voor een heerlijke herfstsalade.
SALADE MET WARME GEITENKAAS EN WALNOTEN
vrijdag 16 oktober
Wat kun je daar toch naar verlangen.
Zodra de eerste nachtvorst is ingevallen, kunnen we die typische wintergroente weer eten.
BOERENKOOLSTAMPPOT
Woensdag 14 oktober
Van de sloe of dime, een wilde, bittere pruim die wij kennen als sleedoorn,
stoken veel Ierse huishoudens nog steeds de sloe gin liquor.
SLOE GIN LIQUOR
Dinsdag 13 oktober
Een Ierse vissoep waarin visstukjes en (zelfgevonden) mosselen en clams worden verwerkt.
Seafood Chowder
Maandag 12 oktober
Lekker voor de zonnige herfst middag bij een grote pot thee:
verse cranberry muffins, zo uit de oven.
Zaterdag 10 oktober
Een klassiek Engels kliekjes gerecht.
SHEPHERD'S PIE
Vrijdag 9 oktober
Dit is een goed moment om cranberrycompote te maken.
CRANBERRYCOMPOTE
Donderdag 8 oktober
Eiwitten over?
Bak deze heerlijke amandelkoekjes.
AMANDELKRULLEN
Maandag 7 oktober
Cantharellen gevonden tijdens de boswandeling?
GEBAKKEN CANTHARELLEN
Zaterdag 3 oktober
Niets lekkerder dan een perfect rijpe,
sappige handpeer.
PEER MET CHOCOLADESAUS
Vrijdag 2 oktober
De populaire kabeljauw,
is volgens deskundigen in oktober op z'n best.
GESTOOMDE KABELJAUW
Donderdag 24 september
Vandaag ook maar een kliekjesrecept met gekookte bietjes anno 2010.
Lekker fel van kleur!
ZALMSALADE MET RODE BIET
Woensdag 23 september
Vandaag slaan we ons kliekjes boek uit 1907 weer open voor een ouderwets recept.
BIETEN IN AZIJN
Dinsdag 22 september
Bockbier
Niet alleen lekker in het glas, maar ook in de pan.
BOCKIGE GEHAKTBALLEN
Zaterdag 19 september
In Zweden is dit de favoriete manier om je restjes weg te
Een snort husseltje van kleine blokjes aardappel, ui, vlees en worst of spek.
PYTT I PANNA
Woensdag 16 september
Gehakt in de aanbieding?
Of in de vriezer, tegen de uiterste gebruiks¬datum aan?
Tomaten nog een beetje betaalbaar?
TOMATENRISOTTO MET GEHAKT
Dinsdag 15 september
Weer groene kool, ja ik zei het gisteren al die grote kool moet natuurlijk wel op
Zeeduivel op een bedje van groene kool, makkelijk en toch luxe.
ZEEDUIVELVINK OP EEN BEDJE VAN GROENE KOOL
Dinsdag 8 september
Groene kool
Wat zijn ze toch prachtig, die krullende groene kolen die nu van het land komen.
GRIEKSE KOOLROLLETJES MET LAMSGEHAKT
Maandag 7 september
Verse vijgen zijn er maar een paar maanden per jaar.
Van september tot eind november.
Salade van vijgen, rauwe ham en mozzarella.
Woensdag 2 september
Nu is het de tijd om zelf jam te maken.
Zelf jam maken.
Dinsdag 1 september
De eerste witlofstruikjes zijn er weer.
Fris en knapperig en een tikje bitter.
WITLOFSALADE
Maandag 31 augustus
Gele stekelzwammen
In Frankrijk hebben ze een veel mooiere naam: pieds de mouton.
Schapenvoeten.
RISOTTO MET PIEDS DE MOUTON EN ERWTJES
Woensdag 26 augustus
Veel Turks brood over?
Maak een broodpizza!
Dinsdag 25 augustus
Deze frisse maaltijdsalade, ook wel tabouleh genoemd, maak je met couscous of de iets grovere
bulgur (gebroken tarwekorrels).
COUSCOUSSALADE
Zaterdag 22 augustus
Je kunt van je overschot aan rijpe vruchten een chutney maken.
PRUIMENCHUTNEY
Donderdag 20 augustus
Tijd voor een lekker venkelsoepje.
Gemaakt met een overgebleven gekookte aardappel.
VENKELSOEP MET HOLLANDSE GARNALEN
Woensdag 19 augustus
Ghee, geklaarde boter, kun je zelf maken
maar het is ook kant-en-klaar te koop in potten in de natuurvoedingswinkel.
Zelf ghee maken
Dinsdag 18 augustus
Shahi tukra is de Indiase variant van broodpudding.
Lees hoe je het maakt met oud brood en/of krentenbrood.
SHAHI TUKRA
Maandag 17 augustus
Paranthas zijn de platte Indiase broden van de hete bakplaat.
PARANTHAS
Zaterdag 15 augustus
Zelf ghee maken
Vrijdag 14 augustus
KLIEKJES RECEPT ANNO 1907
Onder het kopje Warme schoteltjes met gestoofde vruchten, vinden we:
MÉRINGUE VAN VRUCHTEN
Woensdag 12 augustus
Staat de barbecue vandaag of deze week toch aan?
Gebruik z'n restwarmte dan om een verrassend toetje te maken.
PERZIKEN VAN DE BARBECUE
Dinsdag 11 augustus
Van ons overschot aan tomaten maken we vandaag zélf tomatenketchup.
TOMATENKETCHUP
Maandag 10 augustus
Hoog tijd voor een lekkere maaltijdsalade: een klassieke salade nicoise.
De trots van Zuid-Frankrijk.
SALADE NICOISE
Vrijdag 7 augustus
Een lekkere basisdressing die je letterlijk in een handomdraai maakt met behulp van een leeg
jampotje.
BASISDRESSING
Woensdag 5 augustus
Een heerlijke koude soep voor een warme zomerse zondag, ideaal voor een lunch of picknick
buiten.
GAZPACHO ANDALUZ