© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Hazelnoten
  Heb je een hazelnootboom in de tuin en weet je niet wat je aan moet met de rijke oogst? 
  Maak dan in ieder geval deze hazelnootboter.
  HAZELNOOTBOTER
  125 gram gezouten roomboter 
  125 gram hazelnoten 
  2 tl citroen¬sap 
  Halve tl cayennepeper 
   extra: plasticfolie
  Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze fijn in de keukenmachine. 
  Laat de roomboter zacht worden en roer romig. 
  Meng citroensap, noten en cayennepeper er goed doorheen. 
  Vorm een worst van de boter en verpak die strak in plasticfolie. 
  Uiteinden indraaien in tegengestelde richting. 
  Laat opstijven in de koelkast en bewaar tot gebruik. Snij in plakjes en verwijder folie zorgvuldig. 
  Lekker bij gegrilde kip of gebakken forel. 
  Of met gestoomde najaarsgroente, zoals spruitjes, pompoen, broccoli, rode bietjes, 
  winterwortelstukjes of schorseneren.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  Veel oud brood over? 
  Maak een herfstige Welsh rarebit, een warm broodschoteltje met bockbier en kaas.
  WELSH RAREBIT
  Voor 4 personen:
  8 flinke volkorenboterhammen 
  1 el boter 
  400 gram geraspte belegen kaas 
  half flesje bockbier 
  2 eieren 
  2 el scherpe mosterd 
  snufje versgeraspte nootmuskaat
  Rooster de boterhammen. 
  Vet een platte ovenschaal of bakblik in met boter. 
  Leg de boterhammen er zo in dat ze elkaar net overlappen. 
  Klop de eieren los, meng met kaas, bier en mosterd en verdeel gelijkmatig over het brood. 
  Rasp er wat nootmuskaat over en laat 10 min trekken. 
  Plaats onder de grill of in een hete oven en bak tot de kaas pruttelt en lichtbruin kleurt. 
  Snij in langwerpige stukken.
  Lekker weghappen bij een glas bockbier.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  We gaan brownies bakken, een hele plaat vol!
  BROWNIES MET NOTEN
  Een hele bakplaat:
  4 eieren 
  300 gram gesmolten boter 
  400 gram bruine basterdsui¬ker 
  2 zakjes vanillesuiker 
  1 tl zout 
  8 el cacao 
  160 gram zelf¬rijzend bakmeel 
  150 gram gemengde verse noten (ongezouten)
  Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  Rooster gemengde noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, pecan, etc.) in een droge koekenpan. 
  Dek ze of met een schone theedoek en hak ze met behulp van een deegrol 
  of het heft van een keukenmes in grove stukken. 
  Vermeng suiker, vanillesuiker, cacaopoeder en zout. 
  Klop de gesmolten boter en de eieren erdoor. 
  Schep dan het zelfrijzend bakmeel en vervolgens de noten er luchtig doorheen. 
  Bedek de bakplaat met bakpapier en stort het deeg erop. 
  Bak 30 min in de oven. Laat afkoelen en snij in ruitvormige stukjes. 
  Bewaar in een afgesloten koektrommel. 
  Leg er tegen het kleven stukjes bakpapier tussen.
  Lekker bij de thee of als toetje. 
  Glaasje amaretto erbij?