© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Spitskool
Dit keer variëren we met spitskool.
LINZENSCHOTEL
Voor 4 personen:
300 gram rode linzen
2 el olie
1 grote ui, gesnipperd
1 rood pepertje, ragfijn gesneden
2 tenen knoflook, fijngehaktj
1 el kerrie
1 kleine winterwortel, in blokjes
Halve selderijknol, in kleine blokjes
100 gram spitskool, in reepjes
1 liter groente¬bouillon
1 laurierblad
4 A 5 kruidnagels
versgemalen peper en zout
1 el vers citroensap
2 takjes koriander, grof gehakt
4 el Turkse yoghurt
Verhit de olie in een grote pan of wok.
Fruit hierin de rode peper en de ui tot hij glazig ziet.
Voeg knoflook en kerrie toe en bak 1 min mee.
Voeg de winterwortel en de knolselderij toe, roerbak 5 min.
Voeg kool, groentebouillon, linzen, laurier en kruidnagel toe en laat minimaal 30 min zachtjes
pruttelen tot de linzen helemaal kapot¬gekookt zijn.
Proef en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Verwijder het laurierblad en de kruidnagels.
Roer de koriander erdoor en serveer in diepe kommen.
Lekker met een dikke klodder Turkse of Griekse yoghurt in het midden. serveer met naan (plat
Indiaas brood) of Turks brood.
Van een nachtje in de koelkast wordt deze linzenschotel alleen maar lekkerder.
Ideaal kliekje dus voor later in de week.
.
Vandaag maken we een koolsla van de spitskool die nog over is van gisteren.
SPITSKOOLSLA
halve spitskool
100 ml olijfolie extra vergine
sap van halve Citroen
zout en versgemalen peper
80 gram walnoten, gepeld
50 gram feta
Rasp de spitskool heel fijn.
Doe in een Schaal en Schenk de olie en het citroensap erover.
Kruid met zout en versgemalen peper.
Schep goed door, dek de kom of en zet minimaal een uur in de koelkast,
zodat de smaken in de kool kunnen trekken.
Schud even op, roer de walnoten erdoor en garneer met brokjes feta.
Heerlijk bij gegrilde lamskoteletjes, kebab en pittige worstjes,
maar ook bij braadworst of een broodje hamburger.
We hebben nog een halve selderijknol over.
Daar bakken we vandaag lekkere selderijkoekjes van.
SELDERIJKOEKJES
Bijgerecht, voor 12 tot 16 koekjes:
halve selderijknol
zout en versgemalen peper
2 tl kerrie
1 ei
3 el bloem
olie om in to bakken
Schil de selderijknol en rasp hem op de grove rasp.
Laat een half uurtje uitlekken in een zeef.
Meng met losgeklopt ei, peper en flink wat zout.
Bestrooi met bloem en vermeng nogmaals goed.
Verhit zo veel olie in een grote koekenpan, dat de hele bodem bedekt is.
Schep met een vork zes kleine bergjes van het selderijmengsel in de pan.
Druk ze een beetje plat, maar zorg dat ze elkaar niet raken.
Bak de koekjes op een rustig vuur tot de randjes bruin worden.
Keer ze met een spatel en bak zo ook de andere kant.
Serveer ze direct of laat ze afkoelen op een bakplaat
en verhit ze vlak voor gebruik 5 min in een hete oven.
Heerlijk als hartig (vegetarisch) bijgerechtje bij winterse gerechten
zoals boerenkool, hutspot en erwtensoep.
Of bij een krachtige stoofschotel, bijvoorbeeld hazenpeper.
Ze zien er zo verleidelijk uit, die grote pompoenen.
Maar wat moet je ermee?
POMPOENSOEP
Voor 4 tot 6 personen:
Halve pompoen (ca 2 kilo)
1 grote ui
1 teen knoflook
stukje verse gember(formaat duimkootje)
half roodpepertje
2 stengelsbleeksel¬derij
1 el kerrie
1 liter groente- of kippenbouillon (van 2 blokjes)
peper en zout
bosje dille
125 ml zure room
extra: staafmixer
Verwijder pitten en draden uit het hart van de pompoen.
Snij in 4 parten en snij die dwars door de helft.
Kook de stukken in water met zout in ca 20 min zacht.
Laat even afkoelen en snij de schil eraf. Snij selderijstengels in stukjes.
Snipper ui, snij rode peper in lengte door, pel knoflook en snij in vieren,
schil gember en snij fijn. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit ui, rode peper en gember.
Voeg knoflook toe als uisnippers glazig zien.
Roer kerrie erdoor en warm nog even goed door.
Voeg pompoenvlees en bleekselderij toe.
Schenk bouillon erbij en laat 2 uur rustig pruttelen.
Verwijder pepertje. Pureer soep met staafmixer.
Hak dille en roer erdoor.
Serveer hete soep met stukjes stokbrood met geitenkaas, die even onder de grill zijn gegratineerd.
We hebben ook nog wat pompoen over van gisteren.
Daarmee maken we een lekker ovenschoteltje vandaag.
POMPOENGRATIN MET LAURIER
Voor 4 personen:
1 kg pompoen, schoongemaakt, in stukjes
3 uien
versgemalen peper en zout
2 verse laurierblaadjes (of 1 gedroogd)
1 teen knoflook
100 gram boter
150 gram geraspte pittige kaas
Verwarm oven voor op 220 graden.
Breng in een grote pan water met zout aan de kook.
Kook pompoenstukjes in ca 10 min bijna gaar.
Laat uitlekken in een vergiet.
Pel intussen de uien en snij in flinke parten.
Smelt 50 gram boter in koekenpan, voeg uien, peper, zout en Laurier toe.
Laat 6 a 7 min stoven tot ze zacht zijn en goudgeel zien.
Halveer knoflookteen, wrijf met snijvlakken de ovenschaal in.
Vet daarna in met boter.
Leg afwisselend pompoenstukken en ui in Schaal en steek de laurierblaadjes ertussen.
Bestrooi met kaas. Smelt de resterende boter en Schenk eroverheen.
Gratineer 4 tot 6 min in hete oven, tot de bovenlaag goudbruin kleurt.
Of 1 min onder de hete grill.
Serveer met een herfstige salade met appel, walnoot en knoflookcroutons.