© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Cantarellen
  Cantharellen gevonden tijdens de boswandeling? 
  De kans is klein, maar je kunt geluk hebben.
  GEBAKKEN CANTHARELLEN
  200 gram cantharellen 
  2 el boter 
  1 uitje, gesnipperd 
  zout en peper 
  2 el versgehakte peterselie
  Wrijf de cantharellen schoon met keukenpapier. 
  Verwijder de kontjes van de stelen. 
  Snij de grote in hapklare stukken, laat kleintjes heel. Smelt boter in een koekenpan en bak de 
  uisnippers tot ze glazig zien. Voeg de cantharellen toe en laat ze op een rustig vuurtje 6 a 8 min 
  bakken tot ze knapperig, maar niet bruin zijn. 
  Bestrooi met zout en peper. 
  Voeg peterselie toe en roer nog eens om.
  Schep de cantharellen op een biefstukje of serveer ze bij gebraden rosbief. 
  Of Schenk er een scheut kookroom bij en serveer ze in een warm ragoutbakje uit de oven. 
  Ook erg lekker als garnituur in een kopje hete wildbouillon met rode port!
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  Dit is een goed moment om cranberrycompote te maken. 
  De feeste¬lijke rode besjes worden nu volop aangevoerd 
  en kosten bijna niets.
  CRANBERRYCOMPOTE
  500 gram cranberry's 
  300 ml water 
  100 ml rode port 
  300 gram suiker
  Doe water, port en suiker bij de cranberry's en kook het geheel rustig gedurende 6 a 8 min. 
  Deksel erop en niet te veel roeren.
  Lekker door de rodekool, bij kalkoen, wild en varkensvlees. 
  Maar ook bij roomijs, of in een warme appelbol. 
  Of in een geurige cranberry-muffin! Luister morgen weer.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Eiwitten over? 
  Bak deze heerlijke amandelkoekjes.
  AMANDELKRULLEN
  3 eiwitten 
  150 gram witte basterdsuiker 
  80 gram bloem 
  60 gram roomboter 
  200 gram geschaafde amandelen 
  Extra: lege wijnfles of deegroller
  Laat de boter smelten. Klop de eiwitten in een vetvrije kom licht op. 
  Zeef bloem en suiker erover en meng door elkaar. 
  Voeg boter en amandelschaafsel toe. 
  Laat het beslag minimaal 2 uur rusten. 
  Verwarm de oven op 180 graden, met het rooster in het midden. 
  Bedek een bakplaat met bakpapier. 
  Schep lepeltjes beslag op de plaat en smeer die dun uit. 
  Zorg dat ze elkaar niet raken. 
  Bak de koekjes in ca 8 min gaar.
  Zodra ze bruin beginnen te kleuren, zijn ze klaar. 
  Schep ze met een pannenkoekmes van de plaat 
  en leg ze over een deegroller of lege wijnfles die op z'n kant ligt. 
  Laat de koekjes afkoelen. 
  Ga zo door tot alle beslag op is.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Een klassiek Engels kliekjes gerecht.
  SHEPHERD'S PIE
  Meng het overgebleven, 
  in stukjes gesneden vlees 
  of het wild met groente en een gebakken uitje. 
  Leg onderin een wijd ovenschoteltje een laagje van dit mengsel. 
  Schenk er wat jus of saus over. 
  Bedek rijkelijk met aardappelpuree 
  waar je een eidooier door hebt geroerd. 
  Leg er wat vlokjes boter op 
  en zet de pie in een oven van 180 graden 
  tot hij mooi goudbruin kleurt.
  Tip: maak met de achterkant van een lepel 
  rustieke piekjes op de puree, 
  voordat hij de oven ingaat.