© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Bockbier
  Niet alleen lekker in het glas, maar ook in de pan. 
  BOCKIGE GEHAKTBALLEN
  500 gram rundergehakt 
  2 snetjes oud witbrood 
  1 ei 
  zout en peper 
  versgeraspte nootmuskaat 
  125 gram boter 
  2 grote uien 
  1 flesje bockbier 
  laurierblad 
  takje tijm 
  verse peterselie
  Verwijder de korstjes van het brood en bevochtig met water. 
  Knijp uit en voeg bij het gehakt. Kneed met ei, peper, zout en nootmuskaat en verdeel in vieren. 
  Rol er met vochtige handen vier ballen van en maak die een beetje plat. 
  Smelt boter in braadpan. Bak de ballen snel aan alle kanten bruin. 
  Pel de uien en snij ze vrij grof. 
  Neem de ballen uit de pan en bak de uien in het braadvet op een rustig vuur tot ze helemaal zacht 
  zijn, maar laat ze niet bruin worden. 
  Leg de ballen weer terug, Schenk helft van het bockbier erbij en voeg laurierblad en tijm toe. 
  Laat een half uur heel zacht pruttelen, tot de uien uit elkaar vallen. 
  Draai de ballen regelmatig. Leg de ballen op een warme Schaal. 
  Draai het vuur hoog onder de jus, voeg restant bockbier toe en laat even flink inkoken. 
  Schep de jus met de uien bij de ballen. 
  Garneer met fijngehakte peterselie.
  Heerlijk bij een herfstige andijviestamppot. 
  En uiteraard schenken we er een glas bockbier bij.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  Vandaag slaan we ons kliekjes boek uit 1907 weer open voor een ouderwets recept.
  BIETEN IN AZIJN
  Overgebleven gekookte bieten (niet gestoofd) 
  azijn 
  peperkorrels 
  laurierblad 
  kruidnagelen.
  Snij de gekookte, geschilde bieten in plakjes of dobbelsteentjes 
  en doe ze in een stopflesch of Keulschen pot. 
  Leg tusschen de bieten of en toe een paar peperkorrels, 
  een laurierblaadje en een paar kruidnagelen, overgiet ze met de gekookten 
  en daarna afgekoelden azijn en sluit den pot met vochtig perkamentpapier. 
  Geef de bieten bij vleesch op dezelfde wijze als ingemaakte komkommers enz. , 
  of gebruik ze als garnering voor sommige schotels als huzarensla, haringsla, enz.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Vandaag ook maar een kliekjesrecept met gekookte bietjes anno 2010. 
  Lekker fel van kleur! 
  ZALMSALADEMET RODE BIET
  restje geraspte gekookte biet (ca 100 gram) 
  2 koude gekookte aardappels van gisteren 
  1 blikje zalm 
  2 el mayonaise 
  peper en zout 
  half sjalotje, gesnipperd 
  1 tl kappertjes 
  1 augurkje 
  lichtgroene hartblaadjes van kropsla
  Prak de aardappels met een vork, meng met biet, sjalot, kappertjes en mayonaise. 
  Verdeel de zalm met vork in kleine stukjes, schep door de salade. 
  Breng op smaak met zout en peper. 
  Maak een strak bergje salade op een platte schaal. 
  Schik slablaadjes er omheen. Snij een waaier van de augurk en garneer de salade hiermee.
  Lekker met hardgekookt ei en toast (van oud brood). 
  Drink er een biertje bij of een koude grinner veltliner (volle Oostenrijkse witte wijn).
  Tip: nog wat verse dille of peterselie in huis, meng het erdoor!