© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  Is het je ook opgevallen dat vlees in januari best wel vriendelijk geprijsd is? 
  Sla je slag en koop bijvoorbeeld heerlijke sukadelapjes.
  Sukade lapjes van Oma
  800 gram dooraderde sukadelapjes 
  zout en peper 
  25 gram mar¬garine 
  2 el olijfolie 
  2 laurierblaadjes 
  6 jeneverbessen 
  2 kruid¬nagels 
  1 tl tijm 
  1 el wittewijnazijn 
  warm water of bouillon
  Laat het vlees op kamertemperatuur komen. 
  Kruid ruimhartig met peper en zout. 
  Verhit in een braadpan 75 gram margarine en 2 el olijfolie. 
  Bak op een hoog vuur de helft van het vlees in 5 min bruin. Neem uit de pan. 
  Bak andere helft bruin en doe rest van het vlees er weer bij. Voeg de rest van de margarine, 
  laurierblaadjes, jeneverbessen, kruidnagels, tijm, azijn en warm water of bouillon toe, zo dat het 
  vlees net onder staat. 
  Doe het deksel op pan en zet hem op een sudderplaatje op het allerkleinste pitje. 
  Laat minimaal 2,5 uur heel zacht pruttelen. Neem het vlees uit de pan. 
  Zeef de jus en bind met een lepeltje maïzena opgelost in een scheutje koud water. 
  Breng op smaak met peper en zout. Serveer met kruimige aardappels, zelfgemaakte appelmoes en 
  rodekool of spruitjes. 
  Een stevige rode wijn en een donker biertje smaken er goed bij.
  Variatietip: Voeg met de kruiden een grof gesneden uitje en een scheut ketjap manis toe. 
  Lekkere combinatie van zoet en hartig!
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  Sinaasappels zijn waanzinnig lekker in deze tijd.
  Laat ze niet op de fruitschaal verschrompelen, maar eet ze zo uit de schil. 
  Of gebruik ze een keer in een Spaans gerecht, 
  zoals deze kalkoenfilet met sinaasappel en zwarte olijven. 
  KALKOENFILET MET SINAASAPPEL EN ZWARTE OLIJVEN
  Voor 4 personen:
  750 gram kalkoenfilet in reepjes 
  1 tl pittige paprikapoeder 
  halve tl gedroogde tijm 
  teentje knoflook fijngehakt 
  1 ui gesnip¬perd 
  200 gram prei, in ringetjes 
  2 sinaasappels 
  2 el olie 
  150 ml sinaasappelsap 
  50 ml sherry 
   peper en zout 
  16 zwarte olij¬ven gehalveerd 
  2 el amandelschaafsel 
  1 bosje verse koriander
  Boen de sinaasappels schoon onder lauw water en rasp wat krulletjes van de schil. 
  Verwijder de kapjes en kontjes en leg op een plank. 
  Snij de schil inclusief het wit weg. Wip de partjes tussen de vliesjes uit, vang het sap op. 
  Rooster amandelschaafsel in droge koekenpan. Kruid kalkoenreepjes met peper en zout. 
  Verhit olie in wok of braad-pan. 
  Bak vlees al roerend snel bruin. 
  Schep uit de pan en bestrooi met paprikapoeder en tijm. 
  Fruit ui en knoflook in achtergebleven vet. 
  Voeg prei toe, roerbak en voeg sherry toe. 
  Laat even verdampen, voeg sinaasappelsap en kalkoen toe. 
  Laat ca 7 min sudderen, voeg sinaas-appelpartjes en olijvenhelften toe 
  en laat nog l min doorwarmen. 
  Bestrooi met gehakte koriander, geraspte sinaasappelschil en amandelschaafsel. 
  Serveer met couscous of rijst (basmati). Lekker met een frisse witte wijn. 
  Tip: neem kipdrumsticks in plaats van kalkoenfilet 
  en serveer ze als tapas bij een ijskoude fino (droge sherry)