© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Is het je ook opgevallen dat vlees in januari best wel vriendelijk geprijsd is?
Sla je slag en koop bijvoorbeeld heerlijke sukadelapjes.
Sukade lapjes van Oma
800 gram dooraderde sukadelapjes
zout en peper
25 gram mar¬garine
2 el olijfolie
2 laurierblaadjes
6 jeneverbessen
2 kruid¬nagels
1 tl tijm
1 el wittewijnazijn
warm water of bouillon
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Kruid ruimhartig met peper en zout.
Verhit in een braadpan 75 gram margarine en 2 el olijfolie.
Bak op een hoog vuur de helft van het vlees in 5 min bruin. Neem uit de pan.
Bak andere helft bruin en doe rest van het vlees er weer bij. Voeg de rest van de margarine,
laurierblaadjes, jeneverbessen, kruidnagels, tijm, azijn en warm water of bouillon toe, zo dat het
vlees net onder staat.
Doe het deksel op pan en zet hem op een sudderplaatje op het allerkleinste pitje.
Laat minimaal 2,5 uur heel zacht pruttelen. Neem het vlees uit de pan.
Zeef de jus en bind met een lepeltje maïzena opgelost in een scheutje koud water.
Breng op smaak met peper en zout. Serveer met kruimige aardappels, zelfgemaakte appelmoes en
rodekool of spruitjes.
Een stevige rode wijn en een donker biertje smaken er goed bij.
Variatietip: Voeg met de kruiden een grof gesneden uitje en een scheut ketjap manis toe.
Lekkere combinatie van zoet en hartig!
.
Sinaasappels zijn waanzinnig lekker in deze tijd.
Laat ze niet op de fruitschaal verschrompelen, maar eet ze zo uit de schil.
Of gebruik ze een keer in een Spaans gerecht,
zoals deze kalkoenfilet met sinaasappel en zwarte olijven.
KALKOENFILET MET SINAASAPPEL EN ZWARTE OLIJVEN
Voor 4 personen:
750 gram kalkoenfilet in reepjes
1 tl pittige paprikapoeder
halve tl gedroogde tijm
teentje knoflook fijngehakt
1 ui gesnip¬perd
200 gram prei, in ringetjes
2 sinaasappels
2 el olie
150 ml sinaasappelsap
50 ml sherry
peper en zout
16 zwarte olij¬ven gehalveerd
2 el amandelschaafsel
1 bosje verse koriander
Boen de sinaasappels schoon onder lauw water en rasp wat krulletjes van de schil.
Verwijder de kapjes en kontjes en leg op een plank.
Snij de schil inclusief het wit weg. Wip de partjes tussen de vliesjes uit, vang het sap op.
Rooster amandelschaafsel in droge koekenpan. Kruid kalkoenreepjes met peper en zout.
Verhit olie in wok of braad-pan.
Bak vlees al roerend snel bruin.
Schep uit de pan en bestrooi met paprikapoeder en tijm.
Fruit ui en knoflook in achtergebleven vet.
Voeg prei toe, roerbak en voeg sherry toe.
Laat even verdampen, voeg sinaasappelsap en kalkoen toe.
Laat ca 7 min sudderen, voeg sinaas-appelpartjes en olijvenhelften toe
en laat nog l min doorwarmen.
Bestrooi met gehakte koriander, geraspte sinaasappelschil en amandelschaafsel.
Serveer met couscous of rijst (basmati). Lekker met een frisse witte wijn.
Tip: neem kipdrumsticks in plaats van kalkoenfilet
en serveer ze als tapas bij een ijskoude fino (droge sherry)