© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Nog wat aardappels en chorizo over?
Dan maken we vandaag toch een heerlijke Spaanse tortilla!
TORTILLA ESPANOLA
4 a 5 eieren
1 ui, in partjes
400 gram aardappels (vastkokend)
rode paprika
4 el olijfolie
1 tl cayennepeper
8 plakjes chorizo
zout
Schil de aardappels en snij ze in euro-dunne plakjes. Bak ze in een
koekenpan met olijfolie op een rustig vuur ca 10 min. Voeg ui toe
aan aardappels. Verwijder zaadlijsten uit paprika, snij in reepjes en
voeg toe. Bak tot de uien zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden.
Kluts in een ruime schaal eieren met een eetlepel water. Voeg cayennepeper en zout toe en
schenk uit over het aardappel-uimengsel.
Druk plakjes chorizo erin. Bak de omelet op een niet te hoog vuur tot
hij bijna niet meer vochtig is van boven. Laat hem dan op een groot,
vochtig gemaakt bord glijden en draai hem om (koekenpan op z'n
kop er bovenop en dan snel omdraaien). Bak de andere kant nog 2
min. Niet langer, want een tortilla moet van binnen nog een beetje
smeuïg zijn. Laat op een schaal glijden. Lauw is hij het lekkerst, maar hij kan ook koud
geserveerd worden. Heerlijk met grof bruin brood, tomatensalade en een glas stoere Spaanse
rode rioja.
Tip: geef er tomatenketchup bij!
.
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
Een mooi klassiek recept van Martine Wittop Koning, uit haar kliekjesboek
In en om de vliegenkast uit 1907.
Jachtschotel van vleesch, zuie appelen en aardappelen.
JACHTSCHOTEL
750 gram koude, heele aardappelen
300 gram vleesch-resten
100 gram uien
2 zure appelen
40 gram boter of vet van jus
peper
nootmuskaat
3 dl magere jus
Berekende kostprijs in 1907: ƒ 0,56
Snijd het vleesch, de aardappelen, geschilde appelen en schoongemaakte uien in plakjes.
Bak met boter of vet ; de uien en appelen in een koekenpan lichtbruin
maar bewaar ongeveer 6 mooie plakjes ui.
Leg laag om laag in vuurvast schoteltje een deel van de aardappelschijfjes
met wat nootmuskaat bestrooid, een deel van het vleesch bestrooid met wat peper,
wat gefruite uien en een paar appelschijfjes.
Vul op deze wijze het schoteltje, maar zorg dat de laatste laag uit aardappelen bestaat,
waartussen hier en daar de overgehouden schijfjes ui worden gelegd.
Bevochtig alles met de verdunde magere jus, leg bovenop wat kleine klontjes boter
of vet van jus en zet het schoteltje in een heeten oven tot de bovenste
laag mooi bruin is gebakken.
Winterwortels over van het schoenzetten?
HUTSPOT
1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild
halve selderijknol, in blokjes
3 winterwortels, in stukjes (ca 500 gram)
3 grote uien, in grove partjes
liter runderbouillon van twee blokjes, warm
klont roomboter
peper en zout
Doe geschilde en in stukken gesneden aardappel en knolselderij in de bouillon.
De aardappels moeten net niet onder staan, voeg zo nodig wat water toe.
Laat weer aan de kook komen.
Leg geschilde en in kleine stukjes gesneden winterwortel en uipartjes erbovenop.
Laat op een rustig vuur met deksel op de pan in ca 20 min gaarkoken.
Giet af, vang de bouillon met kookvocht op. Stamp met ouderwetse stamper door elkaar.
Giet er steeds wat kookvocht bij. Roer goed door, maak niet te nat.
De hutspot is goed als je een smeuïge massa hebt en nog stukjes wortel ziet.
Roer er een klont roomboter door. Breng op smaak met zout en flink wat peper.
Geef er mosterd bij. Heerlijk met een bal gehakt.
Tip: maak je jus aan met kookvocht in plaats van water.
Kliekje over? Lekker morgen opbakken en op brood eten.
Niets zo leuk als zelf pepernoten bakken met de kinderen.
Je moet er maar net tijd voor hebben, zo voor Sinterklaas.
PEPERNOTEN
2 bakplaten vol:
100 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 el speculaaskruiden
halve tl zout
4 el melk
Doe boter, suiker, zout en speculaaskruiden in een ruime kom en roer goed door.
Zeef zelfrijzend bakmeel eroverheen. Roer weer goed.
Doe de melk erbij. Kneed met de handen tot een bal.
Verpak in plasticfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven op 160 graden. Bedek bakplaten met bakpapier.
Rol met vochtige handen kleine balletjes (formaat hazelnoot) van het deeg,
druk ze beetje plat en leg ze op gelijke afstand op de bakplaat.
Niet te dicht bij elkaar, want ze groeien tijdens het bakken!
Zet de platen in de oven en bak de pepernoten in ca 15 min mooi lichtbruin.
Laat ze even afkoelen op een taartrooster. Smul ze!