© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  Nog wat aardappels en chorizo over? 
  Dan maken we vandaag toch een heerlijke Spaanse tortilla!
  TORTILLA ESPANOLA
  4 a 5 eieren 
  1 ui, in partjes 
  400 gram aardappels (vastkokend) 
  rode paprika 
  4 el olijfolie 
  1 tl cayennepeper 
  8 plakjes chorizo 
  zout
  Schil de aardappels en snij ze in euro-dunne plakjes. Bak ze in een
  koekenpan met olijfolie op een rustig vuur ca 10 min. Voeg ui toe 
  aan aardappels. Verwijder zaadlijsten uit paprika, snij in reepjes en  
  voeg toe. Bak tot de uien zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden.   
  Kluts in een ruime schaal eieren met een eetlepel water. Voeg cayennepeper en zout toe en 
  schenk uit over het aardappel-uimengsel.   
  Druk plakjes chorizo erin. Bak de omelet op een niet te hoog vuur tot   
  hij bijna niet meer vochtig is van boven. Laat hem dan op een groot,   
  vochtig gemaakt bord glijden en draai hem om (koekenpan op z'n   
  kop er bovenop en dan snel omdraaien). Bak de andere kant nog 2   
  min. Niet langer, want een tortilla moet van binnen nog een beetje   
  smeuïg zijn. Laat op een schaal glijden. Lauw is hij het lekkerst, maar hij kan ook koud 
  geserveerd worden. Heerlijk met grof bruin brood, tomatensalade en een glas stoere Spaanse 
  rode rioja. 
  Tip: geef er tomatenketchup bij!
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
  Een mooi klassiek recept van Martine Wittop Koning, uit haar kliekjesboek
  In en om de vliegenkast uit 1907.
  Jachtschotel van vleesch, zuie appelen en aardappelen.
  JACHTSCHOTEL
  750 gram koude, heele aardappelen 
  300 gram vleesch-resten 
  100 gram uien 
  2 zure appelen 
  40 gram boter of vet van jus 
  peper 
  nootmuskaat 
  3 dl magere jus
  Berekende kostprijs in 1907: ƒ 0,56
  Snijd het vleesch, de aardappelen, geschilde appelen en schoongemaakte uien in plakjes. 
  Bak met boter of vet ; de uien en appelen in een koekenpan lichtbruin 
  maar bewaar ongeveer 6 mooie plakjes ui. 
  Leg laag om laag in vuurvast schoteltje een deel van de aardappelschijfjes 
  met wat nootmuskaat bestrooid, een deel van het vleesch bestrooid met wat peper, 
  wat gefruite uien en een paar appelschijfjes. 
  Vul op deze wijze het schoteltje, maar zorg dat de laatste laag uit aardappelen bestaat, 
  waartussen hier en daar de overgehouden schijfjes ui worden gelegd. 
  Bevochtig alles met de verdunde magere jus, leg bovenop wat kleine klontjes boter 
  of vet van jus en zet het schoteltje in een heeten oven tot de bovenste 
   laag mooi bruin is gebakken.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Winterwortels over van het schoenzetten? 
  HUTSPOT
  1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild 
  halve selderijknol, in blokjes 
  3 winterwortels, in stukjes (ca 500 gram) 
  3 grote uien, in grove partjes 
  liter runderbouillon van twee blokjes, warm 
  klont roomboter 
  peper en zout
  Doe geschilde en in stukken gesneden aardappel en knolselderij in de bouillon. 
  De aardappels moeten net niet onder staan, voeg zo nodig wat water toe. 
  Laat weer aan de kook komen. 
  Leg geschilde en in kleine stukjes gesneden winterwortel en uipartjes erbovenop. 
  Laat op een rustig vuur met deksel op de pan in ca 20 min gaarkoken. 
  Giet af, vang de bouillon met kookvocht op. Stamp met ouderwetse stamper door elkaar. 
  Giet er steeds wat kookvocht bij. Roer goed door, maak niet te nat. 
  De hutspot is goed als je een smeuïge massa hebt en nog stukjes wortel ziet. 
  Roer er een klont roomboter door. Breng op smaak met zout en flink wat peper. 
  Geef er mosterd bij. Heerlijk met een bal gehakt. 
  Tip: maak je jus aan met kookvocht in plaats van water.
  Kliekje over? Lekker morgen opbakken en op brood eten.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Niets zo leuk als zelf pepernoten bakken met de kinderen. 
  Je moet er maar net tijd voor hebben, zo voor Sinterklaas.
  PEPERNOTEN
  2 bakplaten vol:
  100 gram zachte boter 
  125 gram bruine basterdsuiker 
  250 gram zelfrijzend bakmeel 
  1 el speculaaskruiden 
  halve tl zout 
  4 el melk
  Doe boter, suiker, zout en speculaaskruiden in een ruime kom en roer goed door. 
  Zeef zelfrijzend bakmeel eroverheen. Roer weer goed. 
  Doe de melk erbij. Kneed met de handen tot een bal. 
  Verpak in plasticfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast. 
  Verwarm de oven op 160 graden. Bedek bakplaten met bakpapier. 
  Rol met vochtige handen kleine balletjes (formaat hazelnoot) van het deeg, 
  druk ze beetje plat en leg ze op gelijke afstand op de bakplaat. 
  Niet te dicht bij elkaar, want ze groeien tijdens het bakken! 
  Zet de platen in de oven en bak de pepernoten in ca 15 min mooi lichtbruin. 
  Laat ze even afkoelen op een taartrooster. Smul ze!