© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Nasi
  Je maakt de lekkerste nasi met koude rijst. 
  Ideaal dus om je kliekje of het rijst overschot van de Chinees mee op te maken.
  NASI GORENG
  800 gram koude gekookte witte rijst 
  1 el olie 
  100 gram rook-spek in blokjes 
  250 gram varkensvlees in dobbelsteen!jes 
  1 ui, gesnipperd 
  1 kleine prei, in dunne ringen 
  boemboe voor nasi 
  100 gram taugé 
  handje bladselderij, gesnipperd
  Verhit olie in een wok, bak hierin de spekblokjes. 
  Voeg het varkens-vlees en de gesnipperde ui toe. 
  Roerbak de preiringen mee. 
  Voeg de boemboe samen met een kopje water toe en roer goed door. 
  Roer de rijst erdoor en bak op hoog vuur tot de rijst stomend heet is. 
  Blijf continu roeren met een houten spatel. 
  Roer op het laatst de knappe-rige taugé en bladselderij erdoor.
  Serveer met een gebakken eitje, satésaus, kroepoek en atjar tjampoer of zure sperziebonen. 
  Zet sambal op tafel, zodat iedereen zijn nasi zo heet kan maken als hij zelf lekker vindt. 
  Een ijskoud pilsje zal er perfect bij smaken.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  KLIEKJESRECEPT ANNO 1907 
  Gewoon iets lekkers van ardappelresten
  AARDAPPELPANNENKOEKJES
  150 gram koude aardappelen 
  10 gram tarwemeel 
  peper 
  zout 
  nootmuskaat 
  peterselie 
  3 eieren 
  40 gram boter 
  Berekende kosten in 1907: ƒ0,24
  Wrijf aardappelen goed fijn in zeef en vermeng met het meel, peper, zout, nootmuskaat, 
  de fijngehakte peterselie, de eidooiers en het stijfgeslagen eiwit. 
  Laat een deel van de boter (zóó, dat de bodem van de pan goed bedekt nis) in een koekenpan heet 
  worden, leg daarin kleine hoeveelheden deeg (ongeveer 3 tegelijk in een middelmatige koekenpan) 
  en bak deze tot koekjes, aan beide zijden mooi bruin. 
  Lekker met kropsla met tomaten, radijs en een gekookt eitje
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  
Snijbonen anders
  SNIJBONEN MET RODE PAPRIKA EN SHOARMAVLEES
  500 gram gesneden snijbonen 
  400 gram gekruid shoarmavlees 
  2 el olijfolie 
  1 rode paprika 
  1 bouillonblokje 
  1 tl cayenne-peper 
  Zout
   extra veel aardappels
  250 ml crème fraiche
  Verhit olijfolie in hapjespan, bak shoarmavlees tot het bruin kleurt. 
  Was paprika, verwijder steel en zaadlijsten en snij in reepjes. 
  Voeg toe aan shoarmavlees en bak mee. 
  Voeg snijbonen, half kopje water, cayennepeper en het bouillonblokje toe. 
  Laat met deksel op de pan 20 min pruttelen tot de bonen zacht zijn. 
  Kook intussen de aardappels gaar. 
  Houd er een paar apart voor morgen.
  Proef snijbonen, breng op smaak met zout. 
  Roer van het vuur af de crème fraiche erdoor.
  Serveer met aardappels