© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
voorjaarssalade
Voorjaarssalade met aardbeien, bacon, geitenkaas en roze pepertjes
Heerlijk als voorgerecht of voor een zonnige lunch buiten
VOORJAARSSALADE MET AARDBEIEN
100 gram bacon, dik gesneden
3 lente-uitjes
1 el roze peperkorrels*
150 gram jonge sla (babyleaf)
200 gram aardbeien
zacht geitenkaasje (rol, 150 gram)
1 el vloeibare honing
1 el balsamicoazijn
3 el olijfolie extra vergine
snufje zeezout
Grill in grillpan mooie bruine strepen op bacon.
Laat uitlekken op keukenpapier. Was lente-uitjes, verwijder worteltjes en halveer in lengterichting.
Wrijf in met olie, grill kort in grillpan. Laat afkoelen.
Was aardbeien, verwijder kroontjes en snij in plakjes.
Laat uitlekken. Snij geitenkaasje in 8 plakken.
Schik sla op platte schaal, verdeel bacon, lente-ui, aardbeien en geitenkaas erover.
Kneus roze pepertjes met platte kant van keukenmes, strooi eroverheen.
Bedruppel met honing en balsamicoazijn, schenk ruim olijfolie erover.
Bestrooi met zeezout.
Serveer met notenbrood en schenk er lekkere Provencaalse rosé bij.
' Roze peper heeft een fruitige pepersmaak die prachtig past bij aardbeien.
Moeilijk te vinden?
Kijk eens bij de kruidenman op de markt of bij de toko.
Eventueel te vervangen door versgemalen zwarte peper.
.
Nog flink wat aardbeien over?
Dan maken we een heerlijk warm toetje
STRAWBERRY AND APPLE CRUMBLE
500 gram (zelfgemaakte) grove appelmoes, koud
200 gram aardbeien
100 gram bloem
50 gram koude roomboter
100 gram suiker
Warm de oven voor op 200 graden.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes, snij in vieren.
Vermeng met appelmoes en stort in een lage vuurvaste schaal.
Snij roomboter in kleine blokjes, vermeng met suiker en bloem tot een kruimelig deeg.
Bedek hiermee de appelmoes. Bak in oven in ca 10 min goudbruin.
Serveer als warm dessert. Lekker met een bol roomijs.
Barbecuen, als het weer tenminste meezit.
Dus op naar de slager.
Maar vergeet de groenteman niet, want gegrilde groente van de barbecue is ook heel lekker.
GEGRILDE GROENTE VAN DE BARBECUE
1 courgette, in lange plakken van ca 1 cm dik
1 grote aubergine, in ronde schijven van ca 1 cm dik
bos lente-uitjes, ontdaan van worteltjes en lelijk blad
2 rode paprika's, ontdaan van zaadlijsten, in grote stukken olijfolie
2 takjes verse tijm
peper en zout
halve el balsamicoazijn
8 blaadjes verse basilicum
Leg aubergine- en courgetteplakken, lente-uitjes en stukken paprika in ondiepe schaal
met olijfolie met verse tijm.
Laat half uurtje marineren.
Dep droog met keukenpapier en grill gaar en aan beide kanten mooi bruin.
Echte barbecueprofs weten er een mooi ruitpatroon op te toveren.
Let op: lente-uitjes zijn zo klaar, paprika heeft wat meer tijd nodig.
Leg alle groente op een schaal, besprenkel met een goede olijfolie en balsamico azijn.
Kruid met peper en zout en bestrooi met basilicumblaadjes.
Laat de salade iets afkoelen, lauw is hij het lekkerst.
Heerlijk met ciabatta of stokbrood.
Tip: Slecht weer?
Je kunt de groente ook grillen in de grillpan.
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
Kropsla met resten van andere groente en een saus van hardgekookte eieren
KROPSLA MET RESTEN VAN ANDERE GROENTE EN EEN SAUS VAN HARDGEKOOKTE EIEREN
2 kroppen sla
overgebleven doperwtjes, capucijners, slabonen of worteltjes
Saus:
2 hardgekookte eieren
peper en zout
mosterd
2 el slaolie
3 el azijn
1 el sojasaus
Wrijf de harde eieren met een vork fijn en vermeng ze met peper, zout en mosterd.
Roer er dan de olie door, daarna de soja en den azijn, des verkiezende ook een theelepeltje
uiensap.
Maak de kropsla schoon, wasch ze eenige malen en sla ze flink droog uit.
Vermeng ze in den slabak met de andere groenteresten en met de saus.
Kanttekening anno 2010: 3 eetlepels azijn is misschien wat veel van het goede.
Begin eens met 2, proef en voeg 'desverkiezende' meer toe als je de saus zuurder wilt..