Groene kool
Wat zijn ze toch prachtig, die krullende groene kolen die nu van het land komen.
GRIEKSE KOOLROLLETJES MET LAMSGEHAKT
Voor 4 personen:
8 mooie buitenste groene koolbladeren
400 gram lamsgehakt (of half-om-half)
2 oude boterhammen
1 uitje, gesnipperd
rood pepertje, ragfijn gesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 el oregano
1 el korianderzaad, fijngemalen
peper en zout
olijfolie
1 blik tomatenstukjes
1 ui, grof gesneden
1 citroen
Kook de koolbladeren in water met zout tot ze zacht zijn (ca 5 min).
Neem uit de pan, spoel of met koud water.
Snij harde nerven eruit. Week boterhammen in melk en knijp uit.
Vermeng met gehakt, uisnippers, pepertje, knoflook, koriander en oregano.
Verdeel in achten. Leg koolblad plat op werkblad, vorm rolletje gehakt,
rol stukje in blad, vouw zijkanten erover en rol verder.
Maak zo alle rolletjes.
Leg ze naast elkaar in een met olijfolie ingevette hapjespan,
overgiet met kokend water tot ze half onder staan.
Stort tomaten¬stukjes en ui erover, kruid met peper en zout.
Laat op laag vuurtje ca 40 min sudderen tot gehakt gaar is.
Serveer met partjes citroen. Lekker met rijst of Turks brood waarmee je de saus kunt opdeppen.
Tip: zet tijdens het koken een bord op de rolletjes, dan behouden ze hun vorm.