© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Blog Recepten index
Made bij The Bridge

ROPA VIEJA

Vrijdag 7 februari 2017

Oude kleren Dit heerlijke Zuid-Amerikaanse stoofgerecht met kikkererwten luis¬tert naar de naam ropa vieja (spreek uit: vi-jee-ga). 'Oude kleren', luidt de letterlijke vertaling. Nou, daar krijg je niet direct trek van. Toch is het een heerlijke schotel. ROPA VIEJA 750 gram hamlappen (of restjes gaar vlees) halve liter bouillon (van blokje) 500 gram kikkererwten, één nacht geweld (of blik) olijfolie 2 uien, gesnipperd 100 gram bacon, in reepjes 2 a 3 tenen knoflook, fijngehakt 1 rode paprika, in reepjes 1 groene paprika, in reepjes 1 blik gepelde tomaten 1 glas witte wijn 1 laurierblad 2 takjes verse tijm  zeezout en versgemalen peper Snij vlees in blokken, bestrooi met peper en zout en schroei dicht in hete olie. Voeg bouillon toe, tot het vlees onder staat. Laat voor driekwart gaar sudderen (ca 30 min), doe dan de kikkererwten erbij en laat weer aan de kook komen. Draai het vuur heel laag en laat nog eens 30 min sudderen. Stap 2 Bak in een grote braadpan in hete olijfolie de uien glazig. Voeg bacon en knoflook toe. Doe, zodra de bacon bruin kleurt, de paprikareepjes erbij. Bak even goed door. Voeg tomaten, wijn, laurier en tijm toe. Doe dan het vlees en de kik¬kererwten erbij. Laat nog 15 min sudderen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Lekker met gekookte aardappels. Maak je de ropa vieja met restjes gaar vlees, kook dan bij stap 1 alleen de kikkererwten gaar in bouillon. Of gebruik een blikje, en begin bij stap 2.
Maandag 1 februari Donderdag 4 februari Aardappelen Tapas