© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Bierrecept
  Half flesje bier over? 
  Maak een luchtig bierbeslag en haal er cham¬pignons, grote garnalen of stukjes witvis doorheen.
  VIS IN BIERBESLAG
  Half flesje bier (pils, blond of witbier) 
  1 ei 
  150 gram bloem 
  snufje zout 
  1 tl olie 
  arachide- of maïs kiem olie om in te frituren 
  stukjes witvis 
  grote garnalen 
  champignons
  Meng alle ingrediënten voor het beslag door elkaar, roer als laatste het bier erdoor. 
  Roer tot een glad, yoghurtachtig beslag. 
  Laat 15 min staan. 
  Verhit frituurolie in een hoge pan of wok. 
  Test of olie voldoende heet is, door er een stukje brood in te laten vallen. 
  Bakt het meteen bruin, dan is het goed.
  Haal stukjes vis, garnalen of champignons door het beslag en frituur ze in ca 3 min mooi goudbruin. 
  Laat even uitlekken op keukenpapier.
  Tip: ook lekker met plakjes courgette en stukjes lente-ui.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Groentegratin
  Nog een heerlijk zomers gerecht. 
  Gratin is eigenlijk de naam van de gouden korst op de bovenkant van de schotel.
  GROENTEGRATIN
  400 gram tomaten 
  200 gram courgette 
  200 gram ui 
  200 gram aardappels 
  2 el olijf olie 
  1 teen knoflook 
  1 blik tomaten blokjes 
  verse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano) 
  1 klein ei 
  3 el brood-kruimels 
  2 el geraspte belegen kaas (of gruyère) 
  peper en zout
  Verwarm oven voor op 180 graden. 
  Snij alle groente in blokjes. 
  Verhit olie in een grote pan, kneus de knoflook en voeg toe. 
  Voeg de uien en groente toe plus de tomatenblokjes uit blik en de verse gehakte kruiden. 
  Laat 15 min met het deksel erop zachtjes pruttelen, proef en breng op smaak met peper en zout. 
  Stort in een ingevette ovenschaal. Vermeng ei, geraspte kaas en broodkruimels 
  en vorm daarvan een bovenlaag. 
  Bak 20 min in de oven en plaats de schotel op het laatst even onder de hete grill 
  tot het toplaagje mooi goudbruin is. 
  Serveer heet en geef er een lekkere koele rosé bij. 
  Bon appétit!
  Tip: je kunt naar eigen smaak groenterestjes toevoegen of weglaten, als je maar wel zorgt dat er voldoende tomaten in de 
  schotel zitten, het vocht daarvan heb je nodig.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  
Aardappels over?
  Maak je aardappels op in een heerlijke frisse aardappelsalade
  FRISSE AARDAPPELSALADE
  750 gram nieuwe aardappels, geschild 
  1 rode ui 
  3 lente-uitjes 
  teentje knoflook, geperst 
  1 tl grove mosterd 
  2 el witte wijn azijn 
  4 el olijfolie 
  2 takjes peterselie 
  zout en versgemalen peper
  Kook aardappels in water met zout gaar. 
  Snij rode ui in dunne ringen, snipper lente-uitjes en hak peterselie. 
  Klop een dressing van geperste knoflook, wijnazijn, mosterd, olie, zout en versgemalen peper. 
  Laat de aardappels iets afkoelen, zodat je ze net 
  kunt vastpakken. Snij in plakjes van 1 cm en leg ze in laagjes in een platte, wijde schaal. 
  Bestrooi elke laag met ringen ui, lente-ui en peterselie. 
  Schep de dressing eroverheen terwijl de aardappels nog lauw zijn, dan trekken de smaken er goed in. 
  Laat afkoelen. 
  Schep af en toe voorzichtig om. 
  De plakjes moeten heel blijven.
  Tip: Met gehalveerde gekookte krieltjes is deze salade ook super-lekker. 
  Roer er ook eens uitgebakken spekjes door. 
  Spekvet niet weggooien, maar door de dressing kloppen. 
  Je kunt dan met de helft van de olie toe.