© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Paddesoelen
  Gele stekelzwammen 
  In Frankrijk hebben ze een veel mooiere naam: pieds de mouton. S
  chapenvoeten. 
  Ze hebben een iets peperige smaak en een stevige, vlezige beet.
  En heerlijk in een risotto.
  RISOTTO MET PIERS DE MOUTON EN ERWTJES
  Vegetarisch gerecht, voor 4 personen:
  1 grote ui, gesnipperd 
  4 el olijfolie 
  400 gram risottorijst 
  100 ml droge witte wijn 
  1,3 liter groentebouillon 
  300 gram pieds de mouton 
  1 el roomboter 
  1 teen knoflook, fijngehakt 
  1 el gehakte peterselie 
  halve tl tijm 
  250 gram doperwtjes 
  versgemalen peper en zeezout 
  4 el geraspte parmezaanse kaas
  Verhit olijfolie in grote kookpan, fruit de helft van de uisnippers. 
  Voeg droge rijstkorrels toe en bak ze al roerend tot ze doorzichtig glanzen. 
  Voeg witte wijn toe, laat rijstkorrels alle wijn opnemen. Verhit bouillon in een andere pan. 
  Voeg een paar soepopscheplepels bouillon toe aan rijst. Laat rijst vocht helemaal opnemen. 
  Voeg steeds opnieuw bouillon toe en blijf roeren. 
  Ga zo door tot de rijst beetgaar is, en nog een beetje vochtig. 
  Dat kost ca 20 min. Verwarm de erwtjes met een klontje boter. 
  Reinig paddenstoelen met stukje vochtig keukenpapier en verwijder de harde onderkant. 
  Snij in stukjes. 
  Smelt boter in koekenpan, fruit de andere helft van de uisnippers, voeg knoflook en paddenstoelen 
  toe. 
  Bak goudbruin, kruid met peper, zout, tijm en peterselie. 
  Meng samen met erwtjes voorzichtig door risotto. 
  Roer parmezaanse kaas erdoor en serveer in diepe borden. 
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  De eerste witlofstruikjes zijn er weer. 
  Fris en knapperig en een tikje bitter. 
  Je kunt ze koken en roerbakken, maar ook heel goed als rauwkost eten.
  WITLOFSALADE
  2 struikjes witlof 
  1 stevige frisse appel (jonagold of elstar)  
  Halve el citroensap 
  halve rode paprika, in blokjes 
  2 el mayonaise (of halvanaise) 
  4 el sinaasappelsap 
  peper en zout 
  Italiaanse kruiden 
  4 sprieten verse bieslook, gesnipperd
  Verwijder eventueel lelijk blad van witlof, snij kontje eraf. 
  Snipper in dunne reepjes, schil appel en rasp op een grove rasp, besprenkel met citroensap. 
  Meng met de paprikablokjes door lofreepjes. 
  Roer een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, peper, zout en Italiaanse kruiden. 
  Meng door de rauwkostsalade, bestrooi met bieslook. 
  Lekker bij gebakken aardappels, risotto, couscous en pastagerechten.
  Tip: meng er rozijnen door en garneer met mandarijnpartjes.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  
Nu is het de tijd om zelf jam te maken.
 
 
  ZELF JAM MAKEN
  Basisrecept voor 2 potten:
  500 gram schoongemaakt fruit 
  1 el citroensap 
  500 gram gelei¬suiker* 
  2 brandschone jampotten (uitgekookt)
  Snij het fruit zo nodig in kleine stukjes. 
  Doe in een grote pan, besprenkel met citroensap en roer de geleisuiker erdoor. 
  Breng op een matig vuur al roerend aan de kook. 
  De massa moet flink bubbelen en door het roeren niet meer van de kook raken. 
  Laat 4 min doorkoken. 
  Niet langer, zo houd je de smaak van het verse fruit het best vast. 
  Haal de pan van het vuur en laat de massa tot rust komen. 
  Zit er schuim op, schep dat er dan af. 
  Zet de potten op een dubbelgevouwen theedoek en schep ze tot de rand vol met jam. 
  (Gebruik je alleen de kooksap¬pen en zeef je het vruchtvlees eruit, dan is er sprake van gelei.)
  Schroef de eveneens brandschone deksels goed vast en zet de potten op hun kop. 
  Zet ze na 10 min weer rechtop en laat verder afkoelen.
  •
  Iedere supermarkt verkoopt geleisuiker. 
  Niet vervangen door gewone suiker, dat bindt niet voldoende.