© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Broodijs
Een van de eigenaardigste gerechten met oud brood is een Ierse dessert: broodijs.
BROWN BREAD ICECREAM
100 gram broodkruimels van bruin-of volkorenbrood
3 el Baileys crèmelikeur
Halve liter roomijs
Verwarm oven voor op 180 graden.
Spreid de broodkruimels uit over een met bakpapier beklede ovenplaat.
Bak ze in ca 15 min mooi goudbruin.
Laat helemaal afkoelen.
Haal het ijs uit de vriezer, laat het zo zacht worden dat je het nét kunt roeren.
Meng broodkruimels en crèmelikeur er goed doorheen.
Laat weer hard worden in de vriezer en gun het een nachtje, zodat de smaken goed op elkaar
kunnen inwerken.
Schep er mooie bollen van en serveer met vers fruit, chocoladesaus of appelcompote.
Rode biet is lekker gezond.
Er zit veel ijzer in.
Alle reden om deze be¬taalbare groente regelmatig te eten.
Maak bijvoorbeeld eens een lek¬ker stamppotje en serveer dat met gebakken uien
en bacon en misschien een stukje suddervlees van de vorige dag.
BIETENSTAMPPOT MET GEBAKKEN UIEN EN BACON
4 grote gekookte bieten
1 kilo kruimige aardappels, geschild
4 dikke plakken bacon
3 grote uien, grof gesneden
50 gram roomboter
grof zeezout
witte peper
1 el azijn
Kook aardappels in 20 min gaar in ruim water met zout. Giet af, bewaar kopje kookvocht.
Verwijder vel van de bieten en snij ze
in piepkleine blokjes of rasp ze grof. Bak bacon knapperig in een beetje boter in koekenpan.
Bewaar. Smelt rest van boter, bak
uien tot ze zacht en lichtbruin zijn. Laat uitlekken in zeef,
vang jus op en voeg samen met de biet bij de aardappels.
Stamp alles
door elkaar. Voeg zoveel kookvocht toe dat een smeuïg stamppotje ontstaat.
Proef en breng op smaak met peper, zout en naar
keuze een scheutje azijn. Serveer met gebakken bacon en veel uien erbovenop.
En met eventu-eel een stukje stoofvlees.
Snelle tip: Koop geraspte biet.
Minder werk, wel minder mooi in de stamppot.
Volgens jong en oud het lekkerste gerecht met oud brood:
onze onvolprezen wentelteefjes! Hiervoor heb je oud witbrood nodig,
maar met bruin lukt het ook, hoor.
Je kunt zelfs wentelteefjes bakken van krentenbrood of brioche.
WENTELTEEFJES
4 oude (liefst witte) boterhammen
1 ei
150 ml melk
l tl kaneel
50 gram roomboter
2 el suiker
Snij de korsten van de boterhammen.
Klop in een diep bord met een vork het ei met de melk en een theelepel kaneel los.
Week twee boterhammen aan beide kanten in het mengsel van ei en melk.
Zorg dat ze goed doordrenkt zijn, maar niet zo slap dat ze
breken.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan
en bak op een rustig vuur de boterhammen aan beide zijden knapperig
en goudbruin. 'Wentel' ze met een spatel.
Herhaal dit met de andere boterhammen.
Schep de wentelteefjes op een bord en
bestrooi ze rijkelijk met suiker. Serveer warm.
Heerlijk als zondags ontbijt of lunchgerecht.
Tip! Ook lekker als dessert met een bolletje roomijs en wat verse aardbeien.