© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Goulashsoep
  Kom je helemaal in après-skisfeer met ons heerlijke weer? 
  Of wil je juist in apres ski sfeer komen?
  Dat vraagt om een dampende kom goulashsoep. 
  Er is een duidelijke reden waarom deze soep in wintersportgebieden zo razend populair is.
  GOULASHSOEP
  600 gram runderlappen, in blokken 
  peper en zout 
  2 el bloem
  1 el olijfolie   
  100 gram magere spekblokjes   
  4 grote uien, in partjes 
  2 tenen knoflook, fijngehak 
  Halve winterwortel, in blokjes
  2 el milde paprikapoeder 
  1 tl tijm 
  1 tl cayennepeper 
  2 run-derbouillonblokjes 
  1 el wijnazijn 
  1  rode en 1 groene paprika, in stukjes 
  halve selderijknol, in blokjes 
  4 gekookte aardappels, in stukjes (restje) 
  maïzena 
  2 el peterselie, gehakt
  Kruid het rundvlees met peper en zout en bestrooi met bloem. Verhit olie in een braadpan en bak 
  de spekblokjes 5 min. Voeg vlees toe en bak rondom bruin. Voeg uien toe en bak tot ze zacht zijn. 
  Voeg wortel, knoflook, cayennepeper en tijm toe. Bestrooi met paprikapoeder en roer goed door. 
  Schenk er 2½ liter heet water bij, voeg bouillonblokjes en azijn toe en laat l½ uur op een 
  sudderplaatje heel zacht pruttelen. Voeg paprika en knolselderij toe aan de soep. Laat nog 30 min 
  prut-telen, voeg 10 min voor het einde van de kooktijd stukjes gekookte aardappel toe. Bind de 
  soep, indien nodig, met in koud water losgeroerde maïzena. Proef en breng op smaak met peper en 
  zout. Roer peterselie erdoor en serveer gloeiend heet in diepe borden of grote soepkommen. 
  Lekker met stokbrood.
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
  Wie zuinig moet zijn en wie het gebruik van vleesch niet voor noodzakelijk houdt, 
  kan zeer geschikt aan de aardappelstamppotten een hoogere voedingswaarde geven, 
  door ze te vermengen met gekookte erwten of boonen, een methode, 
  die trouwens algemeen bekend is in het echt-Hollandsche wintergerecht:
  Snijbonen met aardappelen en witte boonen.
  SNIJBOONEN MET WITTE BOONEN
  Ongeveer ½ liter gekookte witte boonen 
  1 kilo inge-maakte snijboonen 
  50 g boter of reuzel óf half boter/ half reuzel 
  berekende kosten f 0,47
  Zet de gewasschen snijboonen op met ruim kokend water, laat ze anderhalf uur flink doorkoken, 
  giet het water af en kook de 
  boonen opnieuw in versch water. 
  Onderzoek na weer anderhalf uur, of de zoute smaak verdwenen is, zoo niet, 
  verversch dan het water nog eens. 
  Laat de boonen verder koken tot ze zacht zijn, laat ze op een vergiet uitlekken, 
  vermeng ze met de gekookte witte boonen en het 
  vet en laat alles nog 15 min stoven. 
  Stamp desverkiezende ook wat gekookte aardappelen fijn (ongeveer ½ liter) maar doe dit 
  voordat de boonen worden toegevoegd, zoodat alleen de aardappelen en niet de boonen
  worden  stukgewreven. 
  Geef hierbij  desverkiezende gekookte rookworst. 
  Opmerking 2010: 
  Deze stamppot heette in de volksmond, ook toen al: blote billetjes in het gras.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Hou vandaag eens een kliekjesdag, zodat je lekkere opgeruimde koelkast hebt.
  GRIEKSE PASTASCHOTEL
  4 el olijf olie 
  750 gram rundergehakt 
  1 ui, in stukjes 
  1 tl oregano 
  blik tomatenblokjes (400 gram) 
  250 ml runderbouillon (van blokje) 
  1 tl suiker 
  1 kaneelstokje 
  5OO gram kritharaki 
  100 gram geraspte oude kaas 
  zout en versgemalen peper
  Verhit olie in braadpan, voeg ui toe en bak glazig. 
  Bak het gehakt rul en bruin. Bestrooi met peper en zout. 
  Voeg tomatenblokjes, 
  oregano, suiker en kaneel toe en schenk er zoveel bouillon op dat alles net onder staat. 
  Zet op een laag vuurtje, op een 
  sudderplaatje en laat 10 min sudderen. 
  Verwarm oven op 180 graden. Voeg rauwe kritharaki (pasta) toe en roer goed door. Stort 
  in een ondiepe, wijde ovenschaal. 
  Schenk er evenveel water bij als er pasta in de schaal zit en laat ca 40 min garen in de oven. 
  Bestrooi met oude kaas en laat in 5 a 10 min goudbruin kleuren. 
  Serveer heet. Lekker met een salade van geraspte wortel, appel 
  en peterselie. Schenk er een stevige rode wijn bij.
  Tip: ook erg lekker met lamsgehakt.