© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
We maken schoon schip in de koelkast.
Wat ligt er nog van vorig jaar?
Wat moet nu echt op?
Daarmee maken we een gevulde omelet, een hartige taart, een feestelijke sandwich of heerlijke
wraps.
WRAPS MET GEROOKTE ZALM EN ROOMKAAS
4 grote wraps
restje gerookte zalm (mag ook een andere vis zijn of gerookte kip of ham)
4 el roomkaas (mag ook Boursin zijn, of een andere zachte kaas of mayonaise)
2 el gehakte verse krui¬den, zoals dille, peterselie, basilicum, tijm (gedroogde Italiaanse kruiden
mag ook, neem dan 2 tl) zout en versgemalen peper
1 rode ui, in ragfijne ringen
halve komkommer, in plakjes geschaafd
4 handjes veldsla (of andere sla of rucola)
halve rode paprika in smalle reepjes
Verwarm de wraps even in de magnetron of koekenpan om ze zacht en soepel te maken.
Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Besmeer met roomkaas. Hak de kruiden en strooi ze erover.
Kruid met peper en zout. Beleg met plakjes zalm (of ander beleg), komkommerplakjes en
uienringen.
Maak in het midden een heuveltje van sla en paprikareepjes.
Vouw zijkanten naar binnen, rol de wraps op.
Snij schuin doormidden en serveer met een servetje tegen het knoeien.
Tip: snij de opgerolde wraps in stukjes, prikkertjes erdoor en je hebt een lekker borrelhapje.
.
Met die dure feestmaand achter de rug kunnen we wel wat budget-tips gebruiken.
Dit is een lekkere, gezonde maaltijd en niet duur.
SPINAZIE MET BROODSOLDAATJES
Voor 4 personen:
4 oude (witte) boterhammen
2 el roomboter of margarine
4 eieren
700 gram diepvriesspinazie
peper en zout
Soldaatjes: neem liefst oude boterhammen, l per persoon.
Casino is ideaal. Snij de korstjes eraf en verdeel ze in 3 langgerekte driehoeken.
Verhit boter (of margarine) in een koekenpan en bak de driehoekjes
op een rustig vuur knapperig en goudbruin.
Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.
Kook de spinazie zoals je gewend bent. Breng op smaak met peper en zout.
Kook de eieren in 5 min half¬zacht. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Steek, vlak voordat je aan tafel gaat, de soldaatjes op hun punt in de spinazie.
Leg er de gehalveerde eieren tussen, bestrooi die met een snufje zout.
Serveer met gekookte aardappelen.
Tip: Laat de spinazie even uitlekken in een zeef
en roer er dan wat (zelfgemaakt) paneermeel doorheen.
Goed voor de smaak én het bindt het overtollige vocht.
Nog een recept voor de momenten dat je veel oud brood in huis hebt.
De sandwich BLT, helemaal hip!
BLT voor een dubbele boterham
2 volkoren boterhammen
2 tot 3 plakjes magere bacon
50 gram ijsbergsla
1 rijpe trostomaat
1 el yogonaise
peper en zout
Vraag de slager de bacon iets dikker te snijden dan normaal.
Bak de plakjes in een droge koekenpan op een rustig vuur knapperig
en goudbruin (absoluut niet zwart!).
Snij sla in smalle reepjes, was en slinger droog in de slacentrifuge.
Snij tomaat in dunne plakken. Rooster de boterhammen en besmeer ze aan een kant met yogonaise.
Beleg er één met reepjes sla en plakken tomaat.
Bestrooi met peper en wat korrels zout. Leg hierop de gebakken plakjes bacon
en bedek met de tweede boterham.
Snij de sandwich overdwars schuin door en serveer de helften met een servetje tegen het knoeien.
Tip: Liever een iets pittiger BLT?
Roer een theelepel mosterd door de yogonaise en meng de ijsbergsla met een handje rucola.