© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  We maken schoon schip in de koelkast. 
  Wat ligt er nog van vorig jaar? 
  Wat moet nu echt op? 
  Daarmee maken we een gevulde omelet, een hartige taart, een feestelijke sandwich of heerlijke 
  wraps.
  WRAPS MET GEROOKTE ZALM EN ROOMKAAS
  4 grote wraps 
  restje gerookte zalm (mag ook een andere vis zijn of gerookte kip of ham) 
  4 el roomkaas (mag ook Boursin zijn, of een andere zachte kaas of mayonaise) 
  2 el gehakte verse krui¬den, zoals dille, peterselie, basilicum, tijm (gedroogde Italiaanse kruiden 
  mag ook, neem dan 2 tl) zout en versgemalen peper 
  1 rode ui, in ragfijne ringen 
  halve komkommer, in plakjes geschaafd 
  4 handjes veldsla (of andere sla of rucola) 
  halve rode paprika in smalle reepjes
  Verwarm de wraps even in de magnetron of koekenpan om ze zacht en soepel te maken. 
  Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
  Besmeer met roomkaas. Hak de kruiden en strooi ze erover. 
  Kruid met peper en zout. Beleg met plakjes zalm (of ander beleg), komkommerplakjes en 
  uienringen. 
  Maak in het midden een heuveltje van sla en paprikareepjes. 
  Vouw zijkanten naar binnen, rol de wraps op. 
  Snij schuin doormidden en serveer met een servetje tegen het knoeien.
  Tip: snij de opgerolde wraps in stukjes, prikkertjes erdoor en je hebt een lekker borrelhapje.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  Met die dure feestmaand achter de rug kunnen we wel wat budget-tips gebruiken. 
  Dit is een lekkere, gezonde maaltijd en niet duur. 
  SPINAZIE MET BROODSOLDAATJES
  Voor 4 personen:
  4 oude (witte) boterhammen 
  2 el roomboter of margarine 
  4 eieren 
  700 gram diepvriesspinazie 
  peper en zout
  Soldaatjes: neem liefst oude boterhammen, l per persoon. 
  Casino is ideaal. Snij de korstjes eraf en verdeel ze in 3 langgerekte driehoeken. 
  Verhit boter (of margarine) in een koekenpan en bak de driehoekjes 
  op een rustig vuur knapperig en goudbruin. 
  Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier. 
  Kook de spinazie zoals je gewend bent. Breng op smaak met peper en zout. 
  Kook de eieren in 5 min half¬zacht. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. 
  Steek, vlak voordat je aan tafel gaat, de soldaatjes op hun punt in de spinazie. 
  Leg er de gehalveerde eieren tussen, bestrooi die met een snufje zout. 
  Serveer met gekookte aardappelen.
  Tip: Laat de spinazie even uitlekken in een zeef 
  en roer er dan wat (zelfgemaakt) paneermeel doorheen. 
  Goed voor de smaak én het bindt het overtollige vocht.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  Nog een recept voor de momenten dat je veel oud brood in huis hebt. 
  De sandwich BLT, helemaal hip!
  BLT voor een dubbele boterham
  2 volkoren boterhammen 
  2 tot 3 plakjes magere bacon 
  50 gram ijsbergsla 
  1 rijpe trostomaat 
  1 el yogonaise 
  peper en zout
  Vraag de slager de bacon iets dikker te snijden dan normaal. 
  Bak de plakjes in een droge koekenpan op een rustig vuur knapperig 
  en goudbruin (absoluut niet zwart!). 
  Snij sla in smalle reepjes, was en slinger droog in de slacentrifuge. 
  Snij tomaat in dunne plakken. Rooster de boterhammen en besmeer ze aan een kant met yogonaise. 
  Beleg er één met reepjes sla en plakken tomaat. 
  Bestrooi met peper en wat korrels zout. Leg hierop de gebakken plakjes bacon 
  en bedek met de tweede boterham. 
  Snij de sandwich overdwars schuin door en serveer de helften met een servetje tegen het knoeien.
  Tip: Liever een iets pittiger BLT? 
  Roer een theelepel mosterd door de yogonaise en meng de ijsbergsla met een handje rucola.