© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Gazpacho
  Een heerlijke koude soep voor een warme zomerse zondag, ideaal voor een lunch of picknick 
  buiten.
  GAZPACHO ANDALUZ
  4 sneetjes oud witbrood (zonder korst) 
  750 gram rijpe tomaten 
  halve komkommer 
  halve groene paprika 
  2 a 3 tenen knoflook 
  125 ml olijfolie extra vergine 
  2 el sherry azijn 
  zout en peper (en even¬tueel wat suiker) 
  extra: keukenmachine of staafmixer
  Verkruimel witbrood, voeg wat water toe en laat even weken. 
  Ontvel tomaten (vel insnijden, even in kokend water, daarna snel in koud water dompelen en 
  pellen), verwijder zaadjes en snij in stukken. 
  Vang sap op. 
  Schil komkommer, verwijder zaadlijst. 
  Pel knoflooktenen, snij ze in stukken. 
  Verwijder zaadlijst van paprika, snij in stukken. 
  Doe alles in hoge kom en pureer met staafmixer. 
  Voeg eventueel water toe tot soep juiste dikte heeft. 
  Roer olijfolie en sher¬ryazijn (balsamico mag ook) erdoor. 
  Proef en breng op smaak met peper, zout en evt suiker, want onze tomaten zijn minder zoet dan de 
  Spaanse. Zet minimaal l uur in de koelkast en serveer in wijde kommen. 
  Geef er als garnituur in kleine schaaltjes bij: fijngehakt gekookt ei, kleine stukjes brood, blokjes 
  komkommer, fijngesneden groene paprika, kleine stukjes tomaat en eventueel wat snippers rauwe 
  ham.
  Tip: Leg in elke kom soep een ijsklontje met een basilicumblaadje erin om het koele karakter te 
  benadrukken.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Dressing
  Een lekkere basisdressing die je letterlijk in een handomdraai maakt met behulp van een leeg jampotje.
  BASISDRESSING
  1  el wittewijnazijn  
  3 el olijfolie extra vergine  
  1 tl mosterd
  2   tl gembersiroop (of vloeibare honing)     
  peper en zout 
  2 tl Italiaanse kruiden
  Doe in een jampotje azijn, mosterd, peper, zout, kruiden 
  en gember-siroop tot ze goed gemengd zijn. 
  Voeg olie toe (altijd drie maal de hoeveelheid azijn), sluit het deksel 
  en schud goed tot een gebonden saus ontstaat. 
  Te dik? 
  Voeg er een eetlepel water aan toe en schud nogmaals. 
  Klaar is je dressing. 
  Bewaar in het potje in koelkast. 
  Voor gebruik steeds even goed schudden.
  Tip: Maak deze dressing in grotere hoeveelheden. 
  Je kunt hem rustig een tijdje goed houden.