© Ton Broedersz 2017
 
 
  Keukenpraatje 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  Made bij The Bridge
 
 
 
  
Asperges
  Groene asperges zijn eigenlijk witte asperges die boven de grond uit zijn gekomen. 
  Ze komen uit Zuid-Europa en uit Peru.
  Heerlijk om te bakken of te grillen.
  GEGRILDE GROENE ASPERGES
  bosje groene asperges 
  2 el olijfolie extra vergine 
  geraspte schil van halve citroen 
  1 el balsamicoazijn 
  stukje parmezaanse kaas 
  1 el pijnboompitten
  Was asperges, verwijder harde kontjes. 
  Dep droog. 
  Besprenkel met olie, zout en peper. 
  Grill ze in de grillpan tot ze zacht zijn. 
  Rooster pijnboompitten in droge koekenpan.
  Leg op schaal, besprenkel met balsamico, citroenrasp, pijnboompitten en scheutje olie. Schaaf er 
  mooie krullen parmezaanse kaas over.
  .
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  Kom je echt om in het verse basilicum? 
  Dat kan gebeuren in deze tijd. 
  Zeker als je een flinke bos in de tuin hebt.
  Dan is pesto een goede oplossing om het kwijt te raken.
  PESTO ALLA GENOVESE
  Pittige basilicumsaus uit Genua, Noord-Italië
  40 gram verse basilicumblaadjes en stelen (ongeveer 1 plantje) 
  1 kleine teen knoflook 
  20 gram pijnboompitten 
  50 gram parmezaanse kaas of grana padano, geraspt  
  snufje zeezout, naar smaak 
  3 el olijfolie extra vergine
  Was basilicum in koud water, dep goed droog met schone theedoek of keukenpapier. 
  Doe in keukenmachine of mengbeker van 
  de staafmixer, met gepelde knoflook, geraspte kaas, pijnboompitten en een snufje zout. 
  Draai tot een papje en voeg lepel voor 
  lepel de olijfolie toe. 
  Meng tot een mooie smeuïge saus.
  Kipfilet met pesto en parmaham
  Smeer een kipfiletje in met pesto, wikkel hem in de parmaham 
  en bak het pakketje rustig ca 20 min in boter in de koekenpan. 
  Neem uit de pan, blus het bakvet af met een scheutje witte wijn 
  en laat even inkoken voor een heerlijke saus. 
  Laat de filetjes nog even doorwarmen in de saus. 
  Lekker met tagliatelle. 
  Gameer met een topje verse basilicum.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
  
Sla
  We eten heel wat sla deze maanden. 
  Als lunch, als bijgerecht of als maaltijdsalade. 
  Het is veel goedkoper en lekkerder om een hele krop te kopen, in plaats van zo'n zakje gewassen 
  sla. 
  Toegegeven, het is wat meer werk.
  Maar die wat minder buiten bladeren gooien we maar weg en dat is zonde, sla weggooien is 
  zowiezo zonde om wat voor reden dan ook je kan er makkelijk een mooie soep van maken.
  HIP SOEPJE VAN KROPSLA
  1 krop sla 
  2 el olijfolie 
  1 sjalotje, gesnipperd 
  1 teen knoflook, fijngehakt 
  1 liter groentebouillon (van blokje) 
  100 ml kook* room 
  zout en versgemalen peper 
  droge worst, in kleine blokjes
  Verhit olie in een pan, fruit uitje. 
  Voeg knoflook en sla toe. 
  Bewaar wat mooie blaadjes uit het hart. 
  Zet, als de bladeren geslonken zijn, het gas lager. Voeg groentebouillon toe. 
  Laat even goed doorwarmen, voeg dan room toe. 
  Pureer met de staafmixer. 
  Zeef de soep en breng op smaak met zout en peper.
  Kies mooie, hoge glaasjes. 
  Onderin komen een paar zachte slablaadjes uit het hart en wat fijngesneden stukjes droge worst. 
  Schenk de soep erop. 
  Geef er flinterdunne toast bij.